Apple'ın otomobil projesi iptal mi oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Appleın otomobil projesi iptal mi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 13:39

Apple'ın kendi otomobilini yapacağı haberleri büyük ilgi çekmişti. Ancak son gelen haberlere göre proje iptal edilmek üzere. Hatta iddialara göre Apple bu projedeki yüzlerce çalışanının işini son vermiş bile.

Haberin Devamı

Belirsiz strateji, liderlikte yaşanan değişimler ve tedarik zinciri sıkıntıları gibi problemler teknoloji devinin kendi aracını yapma konusu yeniden değerlendirmesine neden olmuş. Bloomberg'e konuşan şirkete yakın isimsiz kaynaklar Apple'ın artık otonom sürüş için gerekli yazılım ve sensörleri geliştirmeye yoğunlaşmak istediğini belirtti. Teknoloji devi, sisteminin yola çıkışı için hâlihazırda piyasada bulunan otomobil üreticilerinden biriyle ortak çalışması bekleniyor.

“Liderlik konusunda inanılmaz bir fiyaskoydu.”

Apple yöneticileri, otonom sürüş sisteminin çalıştığını kanıtlaması için ekibe 2017'nin sonuna kadar zaman veriyor. Bloomberg'e konuşan isimsiz kaynaklar, odağın otomobilden otonom sürüş teknolojilerine çevrilmesiyle birlikte, aracın şasisinde çalışan 120'den fazla yazılım veya donanım mühendisinin işsiz kaldığını iddia ediyor. Geriye kalan kodlama çalışanları da otonom teknoloji veya sistemi test etmek için simülatör oluşturulması üzerinde çalışıyormuş.

Haberin Devamı

Otomobil gelişimini iptal etme kararına neden olan şeylerden birisi de proje liderinin sürekli değişmesiymiş. Örneğin, uzun süredir projenin başında yer alan isim Steven Zadesky, bu sene içinde projeden ayrılmıştı. Otonom teknoloji uzmanı Bart Nabbe da Ağustos ayında Faraday Future'da Stratejik Ortaklıklar Başkanı pozisyonu için projeyi bırakmıştı. Projenin başına gelen patronların hiçbiri programın ne yönde gelişeceğine karar verememiş.

Bloomberg'e konuşan isimsiz bir kaynak “Liderlik konusunda inanılmaz bir fiyaskoydu.” dedi. Firmanın aynı zamanda araç parçaları konusunda tedarikçi bulmakta da zorlandığı iddia ediliyor.

Apple Car projesinin yavaş çöküşüne dair işaretler sene içinde sürekli karşımıza çıkmıştı. Aracın piyasaya çıkış tarihi olarak 2019 gösteriliyordu ancak iddialara göre firma bu tarihi 2021'e ertelemişti. Eylül ayının ortasında çıkan iddialarda Apple'ın otomotiv alanında çalışan birçok çalışanını işten çıkardığı öne sürülmüştü. Yapılan bu işten çıkarmalar firmanın otonom araçlara yazılım geliştirme konusunda yoğunlaşmasını açıklıyor.

Appleın otomobil projesi iptal mi oluyor
Tarafından hazırlanmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!