Antalya’da Bollywood rüzgarları

Güncelleme Tarihi:

Antalya’da Bollywood rüzgarları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

16-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 43. Antalya Altın Portakal ve 2. Uluslararası Avrasya Film Festivali, Bollywood filmleriyle renklenecek. Özenle hazırlanan seçkide, sunduğu zengin ve renkli prodüksiyonlarla Hollywood’a kafa tutan, sadece Hindistan’da değil, Batı’da da merakla takip edilen ve araştırmalara konu olan Bollywood sinemasında son döneme damgasını vuran yapımlar yer alıyor.

Filmlerin yapımcı, yönetmen ve oyuncuları da festival konuğu olarak Antalya’ya davet edildi. Hint sinemasının bu ünlü isimleri rol aldıkları filmlerin gösterimlerinin ardından yapılacak söyleşilerde Bollywood’u anlatacak ve soruları yanıtlayacaklar. Festivalin açılış gecesinde de Bollywood Dansçıları sahne alacak.

AİSHWARYA RAİ GELECEK Mİ?

1990’lı yılların sonlarında Bollywood filmleri özellikle Batı’da büyük ilgi görmeye başladı. Subhash Ghai’in yönettiği, 1998 Dünya güzeli Aishwarya Rai’nin başrolünü oynadığı Taal (1999), Amerika’da film listelerinde ilk 20’ye giren ilk Hint filmi olmuştu. Dünyanın en güzel kadınlarından olan ve Hollywood’un da aranan isimlerinden biri haline gelen Aiswarya Rai bu yıl iki filmiyle festivali renklendirecek. Bunlar, Bafta Ödülleri’nde Yabancı Film Adayı olan ve 2003 yılında Hindistan Film Akademisi dahil olmak üzere 43 ödül alan Devdas ve romantik komedi türündeki Kyun! Ho Gaya Na. Festivale davet edilen Aishwarya Rai’nin Antalya’ya gelme ihtimalinin olduğu ama henüz kesin bir cevap vermediği söyleniyor. Bu yıl Cannes Film Festivali’ne katılan güzel yıldız, kırmızı halının en dikkat çeken oyuncularından biri olmuştu.

BACHCHAN’IN ADI BİLE YETER

Popüler Hint sinemasında yıldız oyuncu kavramının kullanılışı Amitabh Bachchan ile başladı. Kızgın genç adam tiplemesini Hint sinemasına kazandırmış bu efsanevi oyuncu, başrolü Aishwarya Rai ile paylaştığı "Kyun! Ho Gaya Na" ve Toronto Film Festivali’nde Dünya Prömiyeri yapılan "Kabhi Alvida Na Kehna" adlı filmlerde festival izleyicisi ile buluşacak. Bachchan, halen pek çok seyirciyi adıyla sinemaya çekebilen önemli bir oyuncu.

AÇILIŞ GECESİNDE BOLLYWOOD DANSÇILARI

43. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılış gecesinin etkinliklerinden biri de, İngiltere’den gelen Hint asıllı grup Bollywood Dansçıları’nın gerçekleştireceği renkli şov olacak. Yılmaz Erdoğan’ın yeni stand-up gösterisinden önce sahneye çıkacak olan Bollywood Dansçıları, Hindistan’ın pop müziği de denilen, Pencab kökenli Bhangra müziği
/images/100/0x0/55ea76bef018fbb8f881a4f1
eşliğinde dans edecekler. 19 kişilik grup açılış gecesi için özel bir şov hazırlıyorlar.

FESTİVALDEKİ BOLLYWOOD FİLMLERİ

Evliyken aşık olmak

Bollywood Filmleri bölümüne davet edilen en önemli yapımların başında Toronto Film Festivali’nde Dünya prömiyeri yapılan "Kabhi Alvida Na Kehna" var. New York’ta yaşanan tutkulu bir aşk hikayesi üzerinden insan ilişkilerinin karmaşık doğasını ele alan filmde, Hindistan’ın yıldız oyuncuları Amitabh Bachchan, Shah Rukh Khan, Abhishek Bachchan, Rani Mukherji ve Preity Zinta rol alıyorlar. Yönetmen koltuğunda Bollywood’un en yetenekli isimlerinden biri olarak görülen, önceki filmleriyle de dünya çapında bir başarı yakalamış Karan Johar var. Johar, Bombay ve New York’ta çektiği bu son filminde "Evliyken hayatınızın aşkıyla tanışırsanız ne yaparsınız?" sorusuna yanıt arıyor.

Büyüleyici bir film

Biraz eski de olsa, Devdas’ın festivalin en ilgi çekici yapımlarından biri olacağına hiç şüphe yok. Müthiş bir görselliğe ve duygusallığa sahip olan; kostüm, müzik ve danslarıyla da izleyenleri büyüleyen film hayatını aşkına adamış, karşılık beklemeden seven bir adamın hüzünlü hikayesini getiriyor perdeye. Yönetmenliğini Sanjay Leela Bhansili’nin üstlendiği Devdas’ın başrollerinde Shahruck Khon ve Aishwarya Rai’yi izleyeceğiz.

Hint sinemasında vatanseverlik

1960 ve 70’lerde zorla Hint filmlerinin içine yerleştirilen vatanseverlik teması, günümüz filmlerinde daha doğal ve gerçekçi bir şekilde ortaya çıkıyor. Festivale davet edilen, 2006 yılı Golden Globe Yabancı Film adayı "Rang de Basanti" bunun en güzel örneklerinden biri. Filmde, büyükbabasının 1920’lerde Hindistan’ın özgürlüğü hakkında yazdığı günlük üzerine belgesel çekmek için Hindistan’a giden genç bir kadının başından geçenler anlatılıyor. Yönetmen Rakeysh Omprakash, yıllar önce vatanları için canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen özgürlük savaşçıları ile günümüz gençlerini paralel kurguyla buluşturmuş, geçmişin sömürgeci rejimiyle günümüzün kokuşmuş politikaları arasında bağ kurmayı da ihmal etmemiş.

Rai’nin öpüştüğü ilk film

Şarkılı, danslı, tipik Bollywood filmlerinden biri de "Kyun! Ho Gaya Na." Başrollerini Aishwarya Rai, Vivek Oberoi ve Amitabh Bachchan’ın paylaştığı, Sameer Karnik imzası taşıyan film, Diya ve Arjan’ın evliliğe kadar uzanan aşkını, komedi ve romantizmi harmanlayarak anlatıyor. "Kyun! Ho Gaya Na", oldukça basit ve sade bir anlatıma sahip. Dedikodulara gelirsek; söylenenlere göre filmin iki başrol oyuncusu Aishwarya Rai ve Vivek Oberoi, çekimler sürerken fırtınalı bir aşk yaşamışlar. "Kyun! Ho Gaya Na"nın, Dünya Güzeli Aishwarya Rai’nin kamera önünde öpüştüğü ilk film olduğunu da hatırlatalım.

Bir kadın ve hayalleri

Hint sinemasının sevilen oyuncularından Amol Paleka’ın yönettiği, Shahrukh Khon ve Rani Mukherji’nin başrollerini paylaştığı Paheli, hayatta paradan başka bir şeyi sevmeyen ve onu nikah gecesi terk eden bir adamla evlenen Lachchi’nin yaşadığı ikilemleri anlatıyor. Yalnız kalan Lachchi’nin hayatına, kendisine sonsuz bir aşkla bağlanmaya hazır bir hayalet giriyor ve eşinin görünümünü alarak yıllar boyunca onun yanında kalıyor. Ta ki Lachchi’nin kocası eve dönene dek. Paheli, Bollywood’un doğaüstü öğeler barındıran bir aşk hikayesine nasıl yaklaştığının güzel bir örneği.

Romantik bir aşk hikayesi

Yönetmen Pradeep Sarkar’ın bir romandan beyazperdeye uyarladığı filmi "Parineeta", 1960’larda Kalküta’da yaşanan bir aşk hikayesini konu alıyor. Erken yaşta yetim kalmış Lolita ve ünlü bir iş adamının oğlu olan Shaker’in arkadaşlıkları, yaşamlarına aniden giren Girift sayesinde farklı bir yön alıyor. Yaşamdaki karmaşık duyguları ince bir ustalıkla işleyen "Parineeta"nın başrollerinde Sanjay Dutt ve Diya Mirza var. Geçen yıl Berlin Film Festivali’nde gösterimi yapılan filmden, dünya sinemasının önde gelen sinema dergilerinden Variety ve Screen International’ın eleştirmenleri de övgüyle söz etmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!