Ankara için stat projemiz var

Güncelleme Tarihi:

Ankara için stat projemiz var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2010 00:00

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılıp yapılmayacağına bakmaksızın, Ankara'ya modern ve günümüz ihtiyaçlarına cevap veren stat yapacaklarını bildirdi.

Yunus Akgül, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Türkiye'ye alınması konusunda elinden geleni yaptığını vurgulayan Akgül, “2016 projesi olur ya da olmaz. İnşallah olur. TFF elinden geleni yapıyor. Biz de yükümlülüklerimizi yapıyoruz. Statların sahibi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'dür (GSGM). Bununla ilgili olarak da garantiyi GSGM veriyor. Kullanım ve diğer yükümlülüklerle ilgili kararları biz veriyoruz. TFF ile konuştuk ve bu garantileri vereceğimizi taahhüt ettik” dedi.

Ankara'da, mevcut haliyle Avrupa Şampiyonası maçlarının oynanacağı bir stadın bulunmadığına dikkati çeken Akgül, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla mutlak surette yeni stat yapılması lazım. Zaten Ankara'da 19 Mayıs Stadı ile ilgili bir projemiz var. Şu anda proje aşamasında. 19 Mayıs Stadı tamamen yıkılarak, yerine modern, günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek bir projemiz var. Hem UEFA, hem FIFA ve hem de IOC böyle statlar, böyle tesisler istiyor. 15 günde bir maç yapılan ve daha sonra terk edilen yığınlar şeklinde yerler istemiyorlar. Onlar buraları 'beyaz fil' olarak tabir ediyorlar. Ankara'ya yapacağımız statta, 24 saat yaşanan, alışveriş merkezlerinin ve lokantaların olduğu, hatta belki yapabilirsek, bir otelin olduğu stadyum planlıyoruz. Kapasitesi de en az 50 bin olacak. Avam projeleri hazırlandı. Belki 2010 yılında hızlı bir şekilde bu işe başlayacağız.”
Ankara'ya yapılacak stat projesinin şampiyonayla alakalı olmadığına vurgu yapan Akgül, “Şampiyona Türkiye'de olsa da olmasa da yapılacak. Tabii ki şampiyona alınırsa daha hızlı olacak. Sayın Başbakanımızın '19 Mayıs Stadı Ankara'ya yakışmıyor. Modern bir stat yapılması gerekiyor' şeklinde talimatı var. Biz şampiyonaya aday olunmadan bu işe başladık” diye konuştu.

FİNANSMAN KONUSU

Yeni stadın finansmanı konusunda Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ile görüştüklerini anlatan Yunus Akgül, şöyle devam etti:

“Bu projenin finansı yaklaşık 150-200 milyon lira tutuyor. Bu finansmanı nasıl karşılayacağımız konusunda tartışıyoruz. TOKİ ile İstanbul'da Aslantepe'yi yaptık. TOKİ ile Afyon, Malatya ve Sivas için imzalar attık. Mesela Cebeci Stadı'nı TOKİ'ye verip, yeni stadın TOKİ'ye yaptırılması veya Almanya'daki Allienz Arena gibi isim sponsorluğuyla yaptırılması ya da finansmanın tamamen devlet tarafından karşılanması modelleri üzerinde şu anda çalışıyoruz. Hangisine karar verirsek, hemen stadın yapımına başlayacağız.”

MEVCUT YAPI KORUNACAK

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, 19 Mayıs Stadı'nın yerine günümüz şartlarına uygun bir kompleks yapacaklarını, ancak mevcut durumun da modernleştirilerek korunacağını söyledi.
Akgül, şunları söyledi:

“Yeni stat sonrasında mevcut durumda orada yer alanları da dışarı atmayacağız. Oraları yıkarken, daha modern hale getirmek amacıyla yıkıyoruz. İnsanları atıp, 'ne işin varsa gör' demeyeceğiz. Onların hepsi yeni projede olacak. Ama daha modern şekilde olacak. Hepsine, modernleştirerek, günümüz şartlarına uygun yerler vereceğiz.”

STATTA İLKLER OLACAK

Yunus Akgül, Ankara'nın yeni stadında, finansmanın imkan verdiği ölçüde birçok ilklerin bulunacağını belirtti.
Yeniliklerin fizibilite aşamasında olduğunu ifade eden Akgül, “Yeni konseptte statlar, yukarıdaki güneş panelleri sayesinde enerjilerini üretiyorlar. Böyle bir stat bile düşünüyoruz. Bu fizilibilite aşamasında. Ne kadarını yapabiliriz, onu bilmiyorum. Tribünler anlamında her tarafı kapalı olacak. Yeni şeyler eklemeye çalışacağız” bilgisini verdi.

CEBECİ İNÖNÜ STADI YIKILACAK

Genel müdür Akgül, uzun süredir Ankara'nın yükünü çeken Cebeci İnönü Stadı'nın yıkılacağını ve yerine daha küçük bir stadyum yapılacağı kaydetti.

19 Mayıs Stadı'nın yerine yapılacak yeni stadı TOKİ ile yapmaları halinde Cebeci İnönü Stadı'na ilişkin sorunun ortadan kalkacağına dikkati çeken Yunus Akgül, “Cebeciyi verip de yeni stadı yaptırırsak, zaten Cebeci problemi de ortadan kalkacak. Farklı bir şekilde yaptırırsak, Cebeci'yi de o şekilde bırakmayacağız. Cebeci'yi yıkacağız ve yerine daha küçük bir stat yapacağız. 10-15 bin kişilik bir stat haline gelecek” dedi.

DEVAM EDEN PROJELER

Başkent Ankara'da yapımı süren hentbol, voleybol ve basketbol salon inşaatlarının finansmanının tümünün GSGM tarafından karşılanmasına ilişkin de Akgül, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Başlattığımız projelerin finansmanının tamamını GSGM karşılıyor. Hentbol salonu inşaatı yüzde 50'yi geçmiş durumda. Çankaya sırtlarında 3 bin kişilik bir salon. Voleybolun Beştepe'de 7 bin 500 kişilik bir salonu olacak. Sadece salon olmayacak, tam bir kompleks olacak. Okuluyla, oteliyle diğer ek salonlarıyla, uluslararası maçların yapılabileceği muhteşem bir tesis olacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yaptığımız Ankara Arena var. Burası da Ankara'nın her türlü ihtiyacını karşılayabilecek bir salon olacak. Çok amaçlı bir salon. Gerektiğinde buz pateni salonu haline getirilebilecek. Konserlerin, toplantıların, kongrelerin yapılabileceği, Ankara'nın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir salon haline gelecek.”

AKGÜL, 2016 İÇİN TFF'YE DESTEK VERDİ

Akgül, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığıyla ilgili açıklanan şehirler ve statlar konusunda TFF'ye destek verdi.

Şampiyona adaylığıyla ilgili tercihlerin TFF'ye ait olduğunu vurgulayan Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu konu TFF'nin konusu. Tercih onların. Yapılan tercihler doğru. TFF konuyu gerektiği gibi anlatamadı gibi geliyor bana. Bildiğim kadarıyla UEFA, bir ilde güvenlik sebebiyle ikiden fazla stat istemiyor. Farklı takım taraftarlarının aynı ilde dolaşmasını istemiyor. İstanbul'da 2 stat seçmek gerekiyordu. Birisi mutlak suretle Olimpiyat Stadı olacaktı. Çünkü burası 90 bin kişilik olacak ve final oynanacak. Olimpiyat Stadı olmak zorundaydı. Galatasaray'ın Stadı yeni yapılıyor, daha avantajlı. Stadın belli alanın boş olması gerekiyor. Bundan dolayı sanırım yeni yapılan stadı tercih ettiler.”

Akgül, adaylık konusunda çeşitli kesimlerden gelen tepkileri anlayışla karşıladığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Diyarbakır, Erzurum ve Trabzon niye yok? Trabzon'da tepkiler var. Adaylık dosyasında UEFA şuna da bakıyor; statlar arasındaki ve iller arasında mesafe ne kadar kısa olursa, ulaşım iki il arasında trenle, otobüsle, uçakla ne kadar iyi sağlanırsa, kazanma şansınız da o kadar fazla oluyor. Yakınlık, adaylık sürecinde avantaj sağlaması için yapılmış bir şey. Öyle düşünüyorum. TFF'nin yaptıkları normal diye düşünüyorum. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Trabzon'u da koyabilirdik, UEFA bunları da göz önüne alıyor. Toplu halde olursa, adaylık dosyasında avantaj sağlıyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!