14 bin delege iklimi değişikliğini durdurmaya çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

14 bin delege iklimi değişikliğini durdurmaya çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 18:45

Polonya’nın Katowice kentinde geçen hafta başlayan ‘İklim Zirvesi’nde 198 ülke 13 bin delege yer alıyor. Toplam katılımcı sayısının 22 bini bulduğu dev zirveden çıkacak sonucu dünyanın da kaderini belirleyecek. Türkiye’nin ülkeler arasında çok farklı bir konumu var. Türk delegeler bu durumun değişmesi için 197 ülkeyi tek tek ikna etmeye çalışıyor

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen İklim Zirvesi her yıl başka bir ülkede düzenleniyor. Bu yılki adres Polonya’nın Katowice kenti. Burası başkent Varşova’ya yaklaşık 300 kilometre uzakta.
İklim Zirvesi, kentin bir zamanlar kömür madeni olarak kullanılan şimdi ise kömür müzesine çevrilen, bir stadyuma benzeyen dev bir yapıda düzenleniyor. Hakka mevcut bina 22 bin kişiye yetmeyeceği için bir çok yeni bölümler monte edilmiş.

14 bin delege iklimi değişikliğini durdurmaya çalışıyor

HÜRRİYET İKLİM ZİRVESİ’NDE... Serkan OCAK takip ediyor

Tam adı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 24. Taraflar Toplantısı (COP24) olan zirveyi 1542 gazeteci takip ediyor.
198 ülkeyi 13 binden fazla delege temsil ediyor. Sivil örgütleri ve akademisyenlerden 7 binden fazla kişi de zirveye katılıyor.
Bu kadar kalabalık ve üst düzey bir organizasyon olunca sadece zirvenin yapıldığı binaya girmek bile bir saati buluyor.
Uzmanlara göre ve bilimsel raporlara göre, iklim değişikliğini en fazla olumsuz etkileyen faktörlerden biri fosil yakıtlar. Bunların içinde de kömür başı çekiyor. Zirvenin eski bir kömür madeninde, kömür müzesinde yapılması Polonya için ilk olumsuz eleştiri konusu oldu. Bu nedenle de iklim değişikliğini olumsuz etkilerinden dolayı her gün farklı bir ülkeye verilen ‘fosil’ ödülün ilk sahibi de Polonya oldu.

Haberin Devamı

Zirvenin yapıldığı binada irili ufaklı onlarca oda bulunuyor. Her birinde farklı toplantılar yapılıyor. Ülkelerin ikili görüşmeleri, genel basın toplantıları, sivil toplum örgütlerinin eylemleri, şirketlerin açıklamaları yapılıyor. Her gün birbirinden önemli raporlar da yayımlanıyor.

Türkiye 60 ülkede 50’nci sırada
Türkiye ile ilgili dün iki önemli gelişme yaşandı. Bunlardan ilki ‘Türkiye’nin 7. Ulusal Bildirimi’ni açıklaması idi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İklim Değişikliği ve Çevre Portföyü Proje Yöneticisi Gamze Çelikyılmaz ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü iklim Değişikliği Şube Müdürü Vekili Gürcan Seçgel tarafından açıklanan bildiride Türkiye’nin bugüne kadar iklim değişikliği ile ilgili uyum sürecinde neler yaptığı tek tek sıralandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Germanwatch, NewClimate Institute ve İklim Eylem Ağı ile birlikte yeni bir rapor yayımladı. 60 ülkeyi değerlendiren bu kurumların ülkelerine iklim değişikliği performanslarına göre bir sıralama yaptı. Türkiye bu sıralama 50’nci sırada yer aldı.

TÜRKİYE ,GELİŞMİŞ ÜLKELERİN
ARASINDAN AYRILMAK İSTİYOR
Bu yıl düzenlenen İklim Zirvesi’nden çıkması beklenen en önemli sonuç Paris Anlaşması ile ilgili bir kural kitabının oluşturulması. Paris Anlaşması, 2020’de süresi dolacak olan Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek olan anlaşma. Üç yıl önce Paris’te kabul edilen anlaşma kapsamında ülkeler 2020’den sonra iklim değişikliğinin etkilerini azaltabilmek için nasıl bir rol alacağını belirliyor.
Türkiye’nin burada çok farklı bir konumu bulunuyor.
Birleşmiş Milletler tarafından 1992’de kabul edilen sözleşmeyi toplam 198 ülke imzaladı. Türkiye’de onlardan biriydi. Ancak o dönem Türkiye’nin konumu ‘gelişmiş ülkeler’ statüsündeydi.
Türkiye şimdi bu konumu değiştirip gelişmekte olan ülkelerle aynı safta yer almak istiyor. Çünkü bunu yapamazsa iklim değişikliği için mücadele konusunda oluşturulan 100 milyar dolarlık ‘Yeşil Fon’dan faydalanamayacak. Bu nedenle Paris Anlaşması’nı imzalayan Türkiye şu ana kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bu anlaşmayı geçirmedi, yani anlaşma resmileşmedi.

Haberin Devamı

BİRPINAR: “GELİŞMEMİŞ ÜLKELERİN
ALACAĞI PARAYI İSTEMİYORUZ”
Türkiye’nin dahil olduğu bu listeden çıkması kolay değil. Zira sözleşmeyi imzalayan tüm ülkelerin oy birliği gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakereci Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’den zirveye katılan yaklaşık 60 kişilik delegasyonla bu süreci bizzat yürütüyor. Dün görüştüğümüz Birpınar, “Tek tek ülkelerle görüşüyoruz. Çok yorulduk. Ancak bunu yapmak zorundayız. Biz gelişmekte olan ülkelere gidecek olan parayı istemiyoruz. Biz iklim değişikliği ile mücadele konusunda yeni yatırımlar yapmak istiyoruz. Bunun için de para gerekiyor. Biz hibe istemiyoruz. Kredi verilsin. Fonlardan faydalanalım. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapalım. Yoksa Paris Anlaşması’nı Meclis’ten geçirmek bir saatlik iş. Hemen yapılır. Önce bu konunun çözülmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Şimdilik Türkiye’nin konumunun değişip değişmeyeceği bilinmiyor. Zirvenin sonunda buna karar verilecek. Türkiye delegasyonu nefesini tutmuş zirveden çıkacak son kararı bekliyor. Dünyanın geri kalanı ise 198 ülkenin anlaşıp iklim değişikliğinin etkilenin bir an önce en aza indirmesini bekliyor...

BAKMADAN GEÇME!