Alzheimer artıyor

Güncelleme Tarihi:

Alzheimer artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Modern tıbbın yardımıyla ortalama ömür gün geçtikçe uzuyor. Yaşlı nüfusun artışı, Alzheimer vakalarının da çoğalmasına yol açıyor.

Gelişen tıp, yaşamı uzatıyor. Ama uzayan yaşam, sorunları da birlikte getiriyor. Bunlardan biri de yaşlılık hastalığı Alzheimer. Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde şu anda sayıları 250 bini bulan Alzheimer hastasının, yaşamın uzamasıyla birlikte iki kat artmasını bekleyen Alzheimer Derneği, kamuoyunun dikkatini bu hastalığa çekecek.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, bunamanın en sık rastlanan nedeninin Alzheimer hastalığı olduğunu belirterek, ‘‘Unutmak, bunamak yaşlılığın kaderi değil, bu bir beyin hastalığı’’ dedi.

Risk yaşı 65

Prof. Dr. Emre, Alzheimer hastalığının, bellek, dikkat, dil kullanımı, planlama, içgörü gibi zihinsel işlevlerden birkaçının günlük yaşamı etkileyecek biçimde bozulmasına neden olduğunu söyledi. Bunamaların üçte ikisinden Alzheimer'in sorumlu tutulduğunu belirten Prof. Dr. Emre, ‘‘Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde sorun 10-15 yılda ciddi bir boyut kazanacak. Hasta sayısının 500-600 bine çıkmasından korkuyoruz. Hastalığın 65 yaşın üstünde görülme sıklığı yüzde 5. Yaşlı nüfus arttıkça hastalık da artacak’’ dedi.

Nedeni saptanamadı

Alzheimer'in bir beyin hastalığı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Emre, sinsi belirtilerle yavaş yavaş ilerlediğini, en sık bellek bozukluğuyla kendini gösterdiğini söyledi. Hastalığın ilerledikçe iletişim kurma ve adaptasyon güçlüğü çekildiğini, hastaların kaybolduklarını, davranış bozuklukları, kişilik değişiklikleri de gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Emre, ‘‘Hastalığın nedeni, tetikleyicisi henüz bilinmiyor. Ancak Alzheimer'a yol açan en az üç gen var. Ayrıca, kafa travması geçirenlerde daha sık, eğitimli insanlarda daha seyrek görülüyor. Beyinde anormal madde birikimi, anlamlı hücre kaybı gözleniyor. Menopoz sonrası östrejen alan ve antiromatizmal ilaç kullananlarda seyrek rastlanıyor’’ dedi.

Hastalığın sosyal ve ekonomik yükünün ağır olduğunu söyleyen Prof. Dr. Emre, ‘‘Alzheimer hastalarının yakınları da sıkıntılı. Bizim için hastaların gidebileceği, sosyal yapımıza uygun gündüz bakım evleri ideal. Ama biran önce sorunun bir hastalık olarak tanınması gerekiyor. Daha sonra da stratejik olarak tanı ve tedavi poliklinikleri, bakımevleri planlanmalı’’ diye konuştu.

900 bin broşür dağıtılacak

Dernek 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü'ne kadar, İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir'de hastalığı anlatan 900 bin broşür dağıtacak, afişler asacak. Huzurevleri sakinleri ile hasta yakınlarının ‘Anılarda İstanbul’ konulu tabloları 21 Eylül'den itibaren Akademi İstanbul'da sergilenecek. Eserler, derneğe gelir sağlamak amacıyla satılacak. Radyolar da hastalıkla ilgili spotlar yayınlacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!