Alpay'dan gül gibi bir şarkı

Güncelleme Tarihi:

Alpaydan gül gibi bir şarkı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 10:31

Alpay’ın yeni şarkısı ‘Güller’e şarkı gibi bir şarkı dinlemeyi özleyenler başta olmak üzere, kimse kayıtsız kalmamalı.

Haberin Devamı

Popüler müziğimizin mimarlarından Alpay, bırakın günümüz gençlerini ya da kendisinden sonra gelenleri, ait olduğu kuşağından dahi başkadır. Sonradan Moğollar’ın ismini koyacağı Anadolu pop akımının (Doruk Onatkut’la birlikte) öncüsüdür mesela. Henüz hiç kimsenin aklında dahi yokken, Onatkut ve Alpay, türkülerimizden Batılı şarkılar çıkarmanın mümkün olduğunu düşündü. Onlar bunu henüz bilmiyordu ama tarih yazmaya başlamışlardı bile. Tarih de onları...


Alpay, pop müziğimizi inşa eden kuşağın en çalışkan ve üretken ismidir de aynı zamanda. 60’ların ilk yarısında yola koyulan isimlerin büyük bir kısmı (kısmen özel, kısmen de genel sebeplerle), 80’li ya da 90’lı yıllarda devre dışı kaldı. 2000’lere varabilenlerin bir kısmıysa ancak kesintiler yaşayarak becerebildi bunu. Alpay’sa öyle değil. Şartlar ve piyasanın istekleri ya da dayattıkları ne/nasıl olursa olsun aldırmadı ve şarkı söylemenin yolunu her zaman buldu.

KANA KANA DİNLENİYOR

Haberin Devamı

Alpaydan gül gibi bir şarkı


Alpay, Güller, RNZ/ DMC, 5 üzerinden 5 yıldız 


90’lı ve 2000’li kuşağa ait isimlerin dahi (kısmen söyleyecek sözlerinin kalmamış, kısmen de müzik piyasamızın çökmüş olması sebebiyle) havlu attığı bir zamanda, Alpay hâlâ çağlaya çağlaya şarkı söylüyor. Ve hâlâ kana kana dinleniyor. Alper Kömürcü’nün, sırtını bir parça da tangoya yaslamış ‘Güller’inin sözlerini (aslında hikâyesini) bizzat Alpay yazmış. İsteyen, sade bir şekilde, tek bir gülün hikâyesi gibi okuyabilir/dinleyebilir. İsteyen de (‘Ethem’in Sessiz Çığlığı’nı hatırda tutarak) başta gül olmak üzere tüm göndermeleri açabilir, satır aralarının şifrelerini kırabilir. Bütünüyle uyumlu bir ekibin elinden çıkma bir şarkı bu.

Şarkıya iTunes ve benzeri dijital mecralardan ulaşmak mümkün. Özkan Polat’ın yönettiği, Alpay’a ve şarkıya layık klip de YouTube’da mevcut. Gül gibi bir şarkı. Binlerce şarkının içinde dahi öne çıkabiliyor. Şarkı gibi bir şarkı dinlemeyi özleyenler başta olmak üzere, kimse kayıtsız kalmamalı.

 

Haberin Devamı

SAĞLAM BİR TOKAT

Alpaydan gül gibi bir şarkı

 

Yaratıcı raper’lerimizden Sansar Salvo, yeni şarkısını Şanışer’i dahil ederek yaptı. Salvo’nun son albümü ‘24. Şarjör’ birkaç yıl önce çıkmıştı. Daha sonra bazı karma albümlerde yer aldı. Yeni şarkısı ‘Yarın Ölümü Beklemek Yerine’de, bir raper’dan (ya da MC’den) beklenebilecek her şeyin en iyisi mevcut; tutturduğu ritm müthiş. Sıraladıkları ile oluşturduğu trafik, Şanışer’in devreye gidiği zamanlarda da sekteye uğramıyor, aksine şarkı daha da coşuyor. Şarkıdaki “Zaten insanların küçümsemesi şarkı yaptırır” cümlesi Salvo ve benzerlerinin yola çıkış sebebi de sayılabilir aslında; aşağılandığını düşünen aklı başında insanlar, ayrımcılık yapan cahillere, rap’le birer tokat çakmak istiyorlar. Haklılar. Ve bu şarkı sağlam bir tokat.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!