Alman usulü ‘uygulama’ mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Alman usulü ‘uygulama’ mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 22:25

TÜRKİYE’nin en büyük sorunu olan ‘mesleki eğitim’ konusunda son dönemin en başarılı örneklerinden birini ortaya çıkaran Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, Alman-Avusturya modelini benimsedikleri için zadece 7 yılda 30 bin öğrencili bir üniversite olmayı başardıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

SON yılların en popüler ‘meslek yüksek okullarını’ açan Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, uygulama ağırlıklı eğitime odaklanarak başarıyı yakaladıklarını söylüyor. İlk meslek yüksek okulunu 2010’da açtıklarını hatırlatan Uysal, Alman-Avusturya modelini benimseyerek teorik eğitimi yüzde 30’da tuttuklarını ve bu sayede şu anda 7 kampüste 30 bin öğrencili bir üniversiteye dönüştüklerini anlatıyor. Levent Uysal şöyle konuşuyor:

ÇUKUROVALI GİRİŞİMCİ

“1968 Mersin doğumluyum. Babam Doç. Dr. Cevdet Uysal, Ankara Üniversitesi ve  16 yıl da Stuttgart Üniversitesi’nde ders verdi. Döndükten sonra da Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunda çalışmalara katıldı. Ben ticaretle ilk kez çocukluğumda dedemin yanında çalışarak tanıştım. Sonra da İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi İlimler Enstitüsü Turizm İşletme Bölümü’nü bitirdim. Okurken de farklı işlerde çalıştım, burslar aldım. Sonra bir süre profesyonel çalışma hayatım oldu. 

Haberin Devamı

BABA VASİYETİYLE EĞİTİME

En son 2 yıl kadar Türk Telekom’da çalıştım. 42 yaşımdayken de rahmetli babasının vasiyeti üzerine eğitime odaklanma kakarı aldım ve 2010 yılında Nişantaşı Meslek Yüksek Okulu’nu kurdum. 2012-2013 eğitim döneminde de Nişantaşı Üniversitesi olduk. Şu anda 7 kampüsümüzde 30 bin öğrencili bir üniversiteyiz. Başarımızın temelinde en baytan itibaren mesleki eğitime odaklanmamız ve bu konuda da Alman-Avusturya ekolünü benimsememiz önemli etken oldu. Çünkü Alman-Avusturya modelinde teorik eğitim yüzde 30, uygulama ise yüzde 70.  Biz de böyle yaptık. Uygulamaya adeta kafayı taktık. Sivil havacılık, denizcilik, sağlık gibi alanlarda açtığımız bölümler büyük ilgi gördü. Çünkü okurken çalışılan bölümler açtık. Bir meslek bölümü açarken önce piyasadaki talebi araştırıyoruz. İlgili kurumlarla ve şirketlerle anlaşmalar yapıyoruz. Onlar ne istiyorsa ona göre eğitim ve uygulama ortamı oluşturuyoruz. Böylece öğrencilerimizin büyük bölümü de okurken çalışmaya başlıyor.”

YENİ KAMPÜS MASLAK 1453’TE

MASLAK 1453 projesi içinde yeni yeni bir kampüs kurduklarını da kaydeden Uysal, “İçinde yeni eğitim teknolojileri uyguluyoruz. Küresel teknoloji şirketlerini de oraya çekmek için görüşüyoruz. 12 şirketle ön protokolleri yaptık. 20 şirket olmasını planlıyoruz. Hedefimiz nitelikle bir start up ortamı da oluşturmak. Öğrencilerimizin ilgilendikleri yabancı dilleri çok iyi öğrenmesi için de kendi modelimizi geliştiriyoruz. Sadece bu amaçla yurt dışında dil okulları kuruyoruz. İlkini Londra’da açtık. İspanya, Fransa v.s. açılacak. Öğrencilerimiz 5 dile kadar yerinde öğrenebilecek” açıklamasını yaptı.

BAKMADAN GEÇME!