Allah damızlık ineği popülizmden korusun

Güncelleme Tarihi:

Allah damızlık ineği popülizmden korusun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 00:00

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, son dönemlerde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden damızlık hayvan ithalatının yeniden tartışılmaya başlaması üzerine, "1980’lerin sonundan itibaren Türkiye 300 binden fazla damızlık inek ithal etti. Şimdi hiçbiri ortada yok. Harcanan döviz boşa gitti. Popülist bakışla bu iş yürütülünce, sonuç böyle oluyor. Yeni dönemde Allah damızlık hayvan ithalatını popülist politikalardan korusun" dedi.

Yılmaz, damızlık hayvan ithalatının, "Kendi damızlığını yetiştirme" kuralına bağlanmasını istedi.

DÜNYAYLA YARIŞIRDIK: 1980’lerin sonlarından itibaren, AB ülkelerinden alım yasaklanıncaya kadar gerçekleşen damızlık inek ithalatına dikkat çeken Muharrem Yılmaz, şunları söyledi: "Türkiye, ithal ettiği damızlık inekleri amacına uygun kullanabilseydi, bugün dünyanın liderliğe yakın süt üreticilerinden biri olurduk. Ama olamadı. Çünkü, o damızlık inekler, amacına uygun kullanılamadı."

İZİN İÇİN ŞART KOŞALIM: Muharrem Yılmaz, kendilerinin Bursa Karacabey’deki tesislerinde damızlık inek yetiştirdiklerini, Aksaray’da yatırımı süren tesislerinde de bunu yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu: "Damızlık inek ithalatında önemli olan işin devamını Türkiye’de getirmektir. Yani, yurt dışından ithal edeceğimiz inekleri damızlık olarak kullanmalıyız. AB ülkelerinden damızlık inek ithalatına izin verileceği zaman, bu işi yapacak kuruluşlara, ’damızlık yetiştirme şartı’ konulmalı. Aksi halde geçmişteki popülist politikaların bir benzerini yaşar, dövizi boşa harcarız."

GELECEĞİN IRKINA ÇALIŞIYORUZ: Yılmaz, Sütaş olarak damızlık işletmesiyle yetinmediklerini ifade ederek, "Biz ayrıca birçok adımda olduğu gibi burada da Uludağ Üniversitesi’nin de desteğini alarak, geleceğin inek ırkını ortaya çıkarmak için sperma ünitesi de kurduk" dedi.

Sıcaklar sütü de vurdu, üretim yüzde 7 düştü

MUHARREM Yılmaz, küresel ısınmanın yem üretimi ve bağlantılı olarak süt üretimini de olumsuz etkilediğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Sıcaklar nedeniyle Türkiye’de süt üretiminde yüzde 7 düşüş var. Ayrıca özellikle yağlı tohumların biyodizel üretimine de yönelmesiyle, yem fiyatlarında yükselme oldu. Hem aşırı sıcaklar, hem de yem fiyatlarının yüksek seyretmesi, dünyada ve Türkiye’de süt fiyatını yükseltti. İşte tam bu ortamda KDV indiriminin tüketiciye büyük yararı olur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!