Alkolsüz beş yıldızlı

Güncelleme Tarihi:

Alkolsüz beş yıldızlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 00:00

Ankara’nın Balgat semti, kentin yeni gelişen bir bölgesi. İlk olarak ANAP Genel Merkezi ile Dışişleri Bakanlığı binalarının yükseldiği bu bölgeye daha sonra AKP Genel Merkezi, tekstil şirketleri ve bazı otomobil bayileri de geldi. Sonra da birbiri ardına lüks konutlar yükselmeye başladı.

İki yılı aşkın bir süredir de farklı bir otel var bu semtte; Aktif Metropolitan Hotel. Bu otel, geçen haftaya kadar, Balgat’ın adı en az anılan, en az tanınan mekanıydı desek yeridir. Ne zaman ki, HAMAS heyeti bu otelde konakladı, o zaman "alkolsüz otel" namıyla bütün Türkiye’de duyuldu. İşte Türk Dışişleri Bakanlığı’nın da son zamanlarda konuklarını ağırlamak için sık kullandığı bilinen bu sıradışı otelden izlenimler.

Gerçekten bildiğimiz beş yıldızlı otellerden farklı bir otel burası. Uzaktan bile dikkati çeken "A" harfi biçimindeki binası, otelin farklılığının dışa vuran sembolü gibi.

İçeri adım attığınızda ilk bakışta dikkat çekecek bir farklılık yok. Modern bir anlayışla dekore edilmiş bir otel lobisiyle karşılaşıyorsunuz. Ortadaki iç mekan, daralan bir açıyla yükseliyor. Tavandan aşağı doğru salınan, kuş kanatlarına benzetilmiş parlak metaller de binanın iki kanadı arasındaki bu boşluğu, daha doğrusu lobiyi aydınlatan gökyüzünü süslüyor. Bildik beş yıldızlı otellerden asıl farkı, resepsiyon görevlileri ile konuştuğunuzda ortaya çıkıyor: "Efendim, otelimizde alkol servisi yapılmıyor. " Eğer resepsiyondaki görevli unuttuysa, odanıza çıkaran görevli aktarıyor otelin bu özelliğini: "Otelimizde alkol servisi yok."

Siz alkol yasağını düşünedurun, görevli, odanın özelliklerini tanıtırken dolaptaki seccade ve Kuran’ı da gösteriyor gülümseyerek. Oysa odadaki otelle ilgili kataloglarda, ne alkol yasağından, ne de seccade ve Kuran’dan bahsediliyor. Yazılı hiçbir duyuru yok.

İSTEYENE MARKETTEN İÇKİ SERVİSİ

İçki isteyen müşteriler için yakındaki bir marketten şişeyle servis çözümü bulunmuş. Market fiyatıyla, en ufak bir kár rakamı eklemeden.

Bu uygulamanın neden yazılı hale getirilmediğini, otelin sahibi Mehmet Nükte’ye sordum. "Gerek yok. Bizim otelimizde alkol yasak değil" cevabını verdi. "Nasıl olur?" dememe kalmadan da ekledi: "Sadece genel mekanlarımızda içki servisi yapmıyoruz. İsteyen aldırıp odasına getirtebiliyor. Biz alkol satmıyoruz. Çünkü insanların sağlığını düşünüyoruz!" Bu arada ufak bir not olarak, otelde sigara içmek serbest!

Sohbetin ardından oteli dolaşmaya başlıyoruz. "Harem-selamlık" uygulamaların olduğu otellere benzeyen bir görüntü yok ortada. Müzikten yemeğe, çalışanların giyimine kadar "alkolsüz otel" unvanını çağrıştıracak farklı bir özellik çıkmıyor karşımıza. Fransız ve İtalyan mutfağının yanısıra "Osmanlı" mutfağından yemeklerin de sunulduğu restorana "Akik" adı verilmiş. Türk pop ve sanat müziği dinleniyor. Ne sakallı erkek görevliler var, ne de türbanlı kadın görevliler. Sauna, Türk hamamı, fitness salonu ve havuzun bulunduğu sağlık merkezine de kadın-erkek birlikte girebiliyor. Ancak biz oteli gezerken o sırada içeride hiç kadın üye göremiyoruz. Ertesi akşam gittiğimizde de yine sadece erkekler var. Görevliler, ailelerin özellikle hafta sonunda geldiğini, türbanlı kadınların ise kadınlar için ayrılan özel günleri tercih ettiklerini söylüyorlar.

Otelin müşteri profili hayli renkli. Otel, bir yandan "İslam sosyetesi"nin sevdiği mekanlardan biri. Ramazan ayında Arap ülkeleri elçilikleri ile çeşitli firma ve kuruluşların iftar yemekleri için burayı seçmesi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın aile dostu Remzi Gür’ün oğlunun nişanını burada yaparak AKP’nin ileri gelenlerini ağırlaması da bunun göstergesi. Bir yandan da Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Mehmet Ağar, İbrahim Tatlıses gibi isimler geliyor otele.

Önbüro Müdürü Levent Atay, otel müşterilerinin yüzde 60’ının yabancılar olduğunu söylüyor. Çoğu da Arap ve Afrika ülkelerinden gelen diplomat ve işadamları. Oteli önümüzdeki ay, İsrailli işadamları ve Ankara’daki yüzme yarışmalarına katılacak sporcular dolduracak.

Otelin doluluk oranı o kadar iyi ki, başkaları da burayı örnek almış, Ankara’da iki "alkolsüz otel" daha açılıyormuş.

Tabii Aktif Metropolitan’ın sahipleri de boş durmuyor, şimdiden İstanbul’da benzer bir otel yapmak için hazırlıklara girişmişler bile...

HAMAS’IN GELİŞİ GECE YARISI BİLDİRİLMİŞ

Hamas heyetinin gelişinden bir gece önce, hem de saatler gece yarısına yaklaşırken Dışişleri’nden aranmış otel yetkilileri. "Yarın bir Arap heyeti geliyor" denmiş sadece. O nedenle otel yöneticileri de, neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlarmış. Ta ki, sabahın erken saatlerinde Hamas heyeti ile birlikte onlarca medya mensubunun baskınına uğrayana kadar. Anlatıldığına göre, Hamas heyeti Dışişleri’nin otel seçiminden çok memnun kalmış. En büyük mutlulukları da oteldeki odalarından El Cezire’yi seyredebilmeleri olmuş. Bakanlık, Hamas’tan önce Azerbaycan ve Kazakistan heyetlerini de burada ağırlamıştı.

OTELİN MİMARI AHMET

CAN ERSAN


Alkol yasağı binanın mimarisiyle uyumsuz

Otelin mimarı Ahmet Can Ersan ile konuşuyoruz. Doğrusu Ersan’ın da alkol yasağından mutlu olduğu söylenemez. Bu bir tercih, saygı göstermek lazım, diyor ama kendi görüşünü de açıklamadan edemiyor: "Ben, bu tür turizm işletmelerinde alkolsüz bir servis anlayışını benimsemiyorum. Bence alkol servisi olmalı. Hatta bu durum bence yapının modern anlayışıyla çelişiyor." Ankara’da Angora Evleri başta olmak üzere birçok yapıya imza atan 32 yıllık mimar Ersan, Aktif Metropolitan’da modern binalardan esinlenmiş. Şangay’daki Jin Mao Tower’ın son katlarında yer alan Grand Hyatt Shanghai Oteli’nin iç mekandaki boşluğu ise asıl esin kaynağı. 96 odalı otel, toplam 12 milyon dolara mal olmuş.

MERCEDES BAYİLİĞİNDEN OTEL İŞLETMECİLİĞİNE

Metropolitan Hotel’in sahibi Aktif Şirketler Grubu’nun iki ortağı var: Mehmet Camızcı ile damadı Mehmet Nükte. Başkanlığı Camızcı yürütürken Nükte onun yardımcısı. Şirketin çıkış yeri Konya. Orada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren aile 1985’te Ankara’ya gelmiş. Önce Mercedes bayiliği yapmışlar, sonra inşaat şirketi kurmuş, özellikle Ankara belediyesinden işler almışlar. Derken Ankara, İstanbul, Bursa ve Eskişehir’de Halk Ekmek fabrikası taşımacılığını üstlenerek büyümüşler, son olarak da bu oteli yaparak turizm işine girmişler. Hem Nükte hem de kayınpederi Camızcı, hacı. Nükte, AKP’ye gönül verdiğini, Tayyip Erdoğan ve Melih Gökçek’i de çok sevdiğini söylüyor. Ama partiye üye olmamış. Hatta "çok ısrar etmeleri" MÜSİAD’a üye olmasını bile sağlayamamış. Melih Gökçek ile ortak olduğu iddialarını da şiddetle reddediyor. Atatürk hayranı olmakla, "Atatürk’ü sosyal demokratlardan daha fazla bilmek"le övünüyor. Bir de Atatürk’ün nadide bir fotoğrafını otelin en görünür yerine astığından, odalardaki eski Ankara fotoğraflarını da "büyük paralar vererek topladığından" bahsediyor gururla.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!