Ali Ece Adanaspor-Beşiktaş maçını değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Ali Ece Adanaspor-Beşiktaş maçını değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 19:57

Adanaspor-Beşiktaş maçını değerlendiren Ali Ece, siyah beyazlı takım hakkında önemli tespitlerde ve uyarılarda bulundu...

Haberin Devamı

"Dünyada birçok takım bir lig maçında değil bir ayda oynadığı tüm lig maçlarında Beşiktaş’ın Adana deplasmanında bulduğu kadar pozisyonla maç kazanıyor, şampiyonluğa oynuyor. Beşiktaş’ta ise bazı oyuncular şampiyonluk yarışının yanı sıra gol kaçırma liginde de şampiyonluğa oynuyormuş gibiler!

Cenk Tosun kesinlikle Beşiktaş ilk 11’inin ideal kanat forveti değil. Cenk’in en iyi oynadığı dakikaları gözümüzde canlandıralım. Sheringham-Solskjaer rolünde yorulmuş savunmalar karşısında sonradan oyuna dâhil olan Cenk Tosun’un girdiği pozisyon başına gol atma yüzdesi oldukça yüksekti. Ancak ilk 11’de hem de kanatta başlayan Cenk Tosun’un bu sezon girdiği pozisyon başına gol kaçırma yüzdesi daha yüksek.

"BEŞİKTAŞ'IN İYİ BİR KANAT FORVET TRANSFER ETMESİ ŞART"
Cenk zaten çok güçlü ve oyununu fiziksel açıdan 90 dakikaya yayabilen bir oyuncu değil. Tam da bu yüzden Bundesliga ekibi Frankfurt’ta kalıcı olamadı. Kanatta oynayan Cenk Tosun, mevkisi gereği geriye daha çok geliyor, çizgide topla buluşunca topu taşırken iyice yıpranıyor, yoruluyor ve son vuruşları % 100 verimli yapabilecek fiziksel-mental enerjiden yoksun kalıyor. Beşiktaş’ın mutlaka devre arasında iyi bir kanat forvet transfer etmesi şart. Böylece de Cenk Tosun da fabrika ayarlarına dönüp eski verimli rolüne bürünebilir.

Haberin Devamı

"RAKİP SAVUNMALARI ÇİĞ ÇİĞ YİYOR!"
Aboubakar, çok çalışkan, çok yıpratıcı adeta rakip savunmaları çiğ çiğ yiyen bir oyuncu. Çok zor pozisyonlarda rakipten sıyrılabiliyor, topu adeta rakiplerini sırtına alıp hızlı akıcı şekilde taşıyabiliyor ancak son vuruşlarda aynı seviyede yeteneğe sahip değil. Misal bir Mario Gomez ya da Demba Ba’nın son vuruş istikrarından uzak.

"OĞUZHAN'I FATİH HOCAYA SORMAK GEREKİR"
Beşiktaş, sadece iç sahada değil deplasmanlarda da oyun üstünlüğünü sahaya yansıtıyor. Misal Tolgay ya da Oğuzhan, Fenerbahçe ya da Galatasaray’da olsaydı her iki takımın da ligde en az 6 puan fazlası olurdu. Oğuzhan neden Türkiye Milli Takımı’nda aynı etkiyi gösteremiyor, Fatih Terim hoca basın toplantılarında yeniden çok iyi bildiği futbol hakkında konuşmaya başladığı zaman sormak gerekir.

Haberin Devamı

"SON VURUŞLARDA GARİP BİR TELAŞ"
Fatih hoca Tolgay’ı da Türkiye Milli Takımı için isterken en doğrusunu yapıyor. Ancak pasların, araştırmacı driplinglerin krallarından olan aynı Tolgay da ceza alanı içindeki son vuruşlarda garip bir telaş yapıyor. Liverpool’a o kadar uzaktan o şutla golü atan Tolgay, Adanaspor karşısında maçı 3 golle bile tamamlayabilirdi. Akıl almaz ve klasına yakışmayan goller kaçırdı. Hızlı vurmak ile telaşlı vurmayı birbirine karıştırdı. Adanaspor’un kazandığı penaltıdan önce pozisyon oluşmasına sebep olan top kaybı da Tolgay’ın klasına yakışmadı. Belki geçirdiği uzun sakatlıktan sonra bu yoğun fikstürde yorulabiliyor. Ancak inanın o golleri atsa daha az yorulur!

Haberin Devamı

"BEŞİKTAŞ'TA HERKES KAÇIRIYOR, HERKES YORULUYOR"
Bir oyuncuya gol atmak kadar çok enerji veren başka hiçbir şey yoktur! Sadece Tolgay gibi ceza alanı içi haricinde topla her buluştuğunda izleyeni mutlu eden usta bir oyuncu değil, Beşiktaş’ta herkes kaçırıyor, herkes yoruluyor. Bireysel yorgunlukların toplamı kolektif yorgunluğu katlıyor ve tempoyu düşürüyor.

Gökhan İnler girip Beşiktaş kontrol oyununa geçmeseydi, bu kadar gol pozisyonuna rağmen 2-0 öne geçtiği maçı da kazanamayabilirdi. İşte o yorgunluğun tarifi dahi olmazdı, önümüzdeki maçları da negatif şekilde etkilerdi. O zaman bu riske girmeye ne gerek var? Kaçırdıklarının yarısını atsan maçı ilk yarıda bitirebilirdin!

Haberin Devamı

"ATINÇ NEDEN SÜREKLİ OYNATILMIYOR?" SORUSUNUN CEVABI
Beşiktaş’ın Feda Sezonu’nda “birileri” Atınç’ı kast edip “Beşiktaş bunlara kaldıysa, yanmış!” diye buyurmuştu. O Atınç ise bu satırların yazıldığı anda Almanya Bundesliga lideri olan Leipzig’e kadar gitti. Leipzig’de usta hoca Rangnick, Atınç’ın potansiyelini sürekli övüyor ama bir hatasını mutlaka düzeltmesi gerektiğini söylüyordu: Stoper oyuncusu bu kadar çok yere yatarak müdahale riskine girmez.

Hatırlarsanız Atınç, Biliç döneminde sık sık Türkiye Kupası maçlarında şans buluyordu, onlarda da bu yere yatarak müdahale kötü huyu yüzünden ya sarı kart görüyor ya da rakibe tehlikeli yerde serbest atış fırsatı veriyordu. Bu Atınç meselesi bayağı uzun, Adana maçındaki penaltıdan hareketle daha ayrıntılı yorumlarımı yarın Hürriyet’te yayınlanacak maç yazımda isteyen okuyabilir.

ADANASPOR’A 1 YILDA NE OLDU?
Adanaspor, kendisini Süper Lig’e çıkaran Engin İpekoğlu ile devam etseydi, ligde şu anda daha fazla puanı olurdu. Nerede geçen sezon 1. ligde savunmadan hücuma, hücumdan savunmaya geçerken takım boyunu her daim kısa tutmayı başararak şampiyon olan kompakt takım? Başarılı hoca yerine bir sürü vasat altı yabancıyı kadroya katarsanız, sadece çok para harcarsınız. Hâlbuki başkan Bayram Akgül, Adanaspor’u adeta borç batağından alıp Süper Lig’e kadar çıkarmıştı! Dilerim düşmezler ama bu kadro kimyasıyla işleri çok zor olacak. Beşiktaş, bir ton gol kaçırmasa ve penaltı pozisyonundaki hatayı yapmasa maça daha önce havlu atacaklardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!