Albüm çıkaran gazeteci-yazar Kürşat Başar

Güncelleme Tarihi:

Albüm çıkaran gazeteci-yazar Kürşat Başar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2012 00:00

Çaldığı saksafonla iki yıldır birçok mekanda canlı performans gerçekleştiren Kürşat Başar ilk albümü ‘Keşke Burada Olsaydın’ ı çıkardı.

Haberin Devamı

Albümde Başar’ın seçtiği şarkıları Sezen Aksu, Erol Evgin gibi isimler yeniden yorumladı. Başar’la müzik serüvenini ve yeni kitabını konuştuk.

Neden albüm çıkarmak için bu kadar beklediniz?
- Aslında beklemedim. Benim albüm çıkarmak gibi bir niyetim de yoktu.

O zaman elimizdeki bu CD nasıl hayata geçti?
- İki sene önce televizyona ara verdiğim bir dönemde Çeşitli yerlerde keyif için müzik yapmaya başladım. Bu durum dört-beş ay sürdü sonra Burçin Buke ile buluştuk. Başlarda caz ağırlıklı çalarken konser teklifleri almaya başladık ve kendi repertuvarımızı oluşturduk. Bir gün bana, “Bir albüm yapsana” dediler. Başta üzerinde durmadım, bu saatten sonra niye bir albüm yapayım diye düşündüm ama albüm üzerine sohbetlerimiz devam etti ve proje ortaya çıktı. 

Haberin Devamı

Albümde iki yeni şarkı dışında hep klasik pop şarkılar var. Nedir bu şarkıları albüme alma sebebiniz?
- Zeynep Talu ile ‘Bizim Şarkımız’ isimli bir müzikal hazırlıyorduk. Hikaye 1970’li yıllarda geçiyordu. Bu yüzden o dönemin şarkılarının çoğunu yeniden dinledim. Albümümü hazırlarken de sevdiğim Türkçe sözlü ve şarkılar arasından seçim yapmak istedim. Ardından bu şarkıları enstrümantal olarak çalacağımıza söyletmeyi deneyelim dedik. ılk olarak Sezen Aksu ve ılhan Şeşen’i aradık. Onlar da demoları beğenince çok heyecanlandık.

Siz neden albümde şarkı söylemediniz?
- Hiç beceremem!

Siz aslında caz müzik yapıyorsunuz. Cazın elitist bir müzik türü olduğu algısına katılıyor musunuz?
- Bunu kabul etmiyorum. Caz dediğiniz yoksul zencilerin müziği. Böyle algılanması gerçekten absürt. Bizde caz dinleyen insanların bir kısmı kendilerini özel bir şey yapıyor sanıyor, bazıları da onları öyle görüyor. 

Albümde pop şarkılar ve türküler varken sizin albüm kapağı fotoğrafınızda elinizde saksafon var. Bu biraz ters köşe mi yapmak?
- Türküleri çok severim, dinlerim ve çok da iyi bilirim. Ayrıca blues dediğiniz şey de türkü. Türkiye’nin her ilinde farklı ve başka hiçbir ülkede olmayan folklor var. Ama bu kadar geniş yelpazesi olan bir ülkede bizim müzisyenlerimiz bu kadar basit şeyler çıkarabiliyorsa bir gariplik var.

Haberin Devamı

Peki ne yapmak gerekiyor?
- Köklere bakmalı. Ama o köklere dönerken oradan ne fayda ederim diye olaya bakmamalısınız. Hadi şu Mevlana’nın sırtına binip para kazanalım, Yunus Emre’nin tepesine binip konser verelim derseniz olmaz. Bunları içinde hissederek çaldığın zaman yaptığın müzik caz da olsa pop da olsa fark etmez.

Ya size, “Bunları söylüyor ama Kürşat ne yapmış?” derlerse…
- Ben müzisyenlere laf atıyorum. Müzisyen değilim ve canımın istediği taraftan konuşabilirim (gülüyor).

SERT GÖRÜNMEMİN NEDENİ DÜŞÜK GÖZ KAPAKLARIM

Konserlerde en önde yer kapan fanatikler, kadın hayranlar var mı?
- Kendini kesenler olmadı (gülüyor). Tabii bahsettiğiniz gibi bir kitle var. Sağolsunlar gelip takip ediyorlar ama taşkınlık olmuyor. Peçeteyle şarkı istemiyorlar. Kitap imzalatıp, fotoğraf çektiriyorlar.

Haberin Devamı

Kadınlar sizi çok beğeniyor. Bu albüm 20 sene önce çıksaydı popstar olur muydunuz?
- Şarkı söylemeden nasıl olacağım? Benim öyle bir yeteneğim yok. ılhan Şeşen gibi bir sesim olsaydı, olabilirdim (gülüyor).

Kadınların her zaman beğendiği bir adam mıydınız?
- Kadınlarla her zaman aram iyi oldu ama bu yakışıklılıktan dolayı değil sanırım!

Kitaplarınızda ve şarkılarınızda hep romantik bir adam var. Gerçekten öyle biri misiniz?
- Özel hayatımda romantik biri değilim. Öyle mumlu masada yemek falan yemem.

Sizi romantik hayal eden kadınlar bu durumda hayal kırıklığına uğruyor mu?
- 1960’larda yapılan bir röportajdan örnek vereyim: Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun eşi Leman Hanım’a bir gazeteci, “Siz çok şanslı bir kadınsınız. Böyle aşkı bilen ve yazan bir adamla yaşamak nasıl bir duygu?” diye soruyor. Leman Hanım’ın cevabı: “Evladım sakın böyle zırvalara inanmayın, bu yazar milleti her şeyi kitaba yazar, sana bir şey kalmaz!” Sanırım dediği gibi bir durum var. 

Haberin Devamı

O zaman yazdığınız kadar tutkulu da sevmiyorsunuz?
- Sevdiğim insanı çok severim. Sonraki soru ne? Bu aşk mevzuları beni geriyor!

/images/100/0x0/55eacb85f018fbb8f8973313
Sert görünüyorsunuz ama aslında utangaçsınız sanırım…
- Sert görünmemin nedeni göz kapaklarımın düşük olması. Bu tamamen fiziki bir şey. Yaptığım işlere bakarsan utanmaz görünüyor olabilirim ama aslında utangaç biriyim. Televizyonda kameraya direkt bakarak konuşmaktan bile hoşlanmam.

ŞENAY LAMBAOĞLU: Kader buluşturdu

Kürşat Başar ile Pera Palas’ta birlikte çalıştık. Programlarımız hâlâ devam ediyor. Bir gün Kürşat aradı ve ‘ızmir’in Kavakları’ türküsünde ılhan Şeşen ile düet projesini söyledi. Kürşat’ın kitapları ve ılhan Şeşen şarkıları hayatımda çok özel bir yerdeydi ve kader beni onlarla bir araya getirdi.

Haberin Devamı

İLHAN ŞEŞEN: Hayran olduğum biri

Kürşat Başar hayran olduğum bir adamdı. Albüm kayıtları için beni davet ettiği zaman havalara uçtum. Albümde ‘Sen Benim Şarkılarımsın’ isimli şarkıyı Kürşat çok seviyormuş ve o şarkıyı söylememi rica etti. Kaydettikten sonra akşam Blues formlarına benzer bir düzenlemeyle ‘ızmir’in Kavakları’ türküsünü Kürşat’a istiyorsa kullanması için yolladım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!