AD USUM ERDOGANİ

Güncelleme Tarihi:

AD USUM ERDOGANİ
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2005 18:29

Şimdilik 2 ay ‘ötelendi’. Biliyorsunuz ‘ötelemek’ en iyi bildiğimiz idarî ve siyasî tasarruflardan biridir. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek olan YTCK (Yeni Türk Ceza Kanunu) şimdilik 1 Haziran’a kaldı. Başta medya, epey itiraz gelmişti biliyorsunuz.

TCK’nın basına getirdiği ifade kısıtlamalarından ve hapis ve para cezalarından bahsederken, Tarık (Devrim) haklı olarak beni uyarma ihtiyacı duydu, ‘Serdar, SEN bilhassa çok dikkat etmelisin!’

Soramadım, niye özellikle BEN dikkat etmeliyim, diye. Acaba ‘Ona buna kakırsın, çok maniler okursun, bu arada bir halt edersin, canına okurlar’ mı demek istedi? Yoksa ‘Lafının nereye gittiğini bilmeyen, önüne gelene sataşan bir adamsın, sana gıcık olan çoktur, yamulturlar alimallah’ın diplomatik şekli miydi bu uyarı?

Ama ben zaten haftalardır hazırlık yapıyordum.

Belki fark etmişsinizdir, mesela benim ‘DIIIIT’ım vardır ya hani, ayıp / tehlikeli / suç olabilecek ifadelerimi TRT misali DIT’larım yazılarda... Bu DIT artık değişti, bir süredir TCK oldu. Ben bir cümlenin ortasında TCK dedim mi, bilin ki gö(z)üm yememiş, oto-sansür çekmişimdir bir kelimenin, bir ifadenin üstüne.

Ama daha ciddi bir hazırlığım daha var.

*

Ad usum Erdogani

Eğer YTCK bu şekliyle 1 Haziran’da yürürlüğe girerse, ben de AD USUM ERDOGANI yazılarımı piyasaya süreceğim.

Arz edeyim!

Bilir misiniz ‘ad usum Delphini’ ne demektir?

Nereden bileceksiniz? Böyle lüzumsuz şeyleri bir tek ben bilirim, bilinmesi gerekenleri bilmem de...

Adından da anlaşıldığı gibi Latince bir sözdür, tercümesi : ‘Veliahta özel

Fransa’da veliaht prense Dauphin (Latincesi Delphini) denirmiş. Meşhuuuur 14.Louis’nin oğluna da ‘Le Grand Dauphin’ yani ‘Büyük Veliaht.’

14.Louis veliaht oğlunun çok iyi yetişmesini istermiş, saraya en iyi hocalar getirtilmiş ve idari ve askeri ilimlerin yanısıra, pozitif ilimler, tarih ve edebiyat da öğretilmiş.

Ancaaaak... Veliaht’ın okuyacağı Latin klasiklerinin içinden, sakıncalı bölümler kesilip atılırmış. Yani Saray resmen sansür edermiş kitapları.

Bu ‘poşete girmiş’ Latin klasiklerine ‘Ad usum Delphini’ yani ‘Veliahta özel’ denilirmiş, kitapların üzerine böyle bir damga vurulurmuş.

O gün bu gündür, bu deyim ‘sansüre uğramış, sakıncalı bulunan bölümleri yırtılıp atılmış’ yahut da ‘ihtiyaca göre temizlenmiş / gözden geçirilmiş’ kitaplar, gazeteler va sair eserler için kullanılır, ironik anlamda tabii ki...

YTCK’ya kalsa, Hitler’in yahut Karındeşen Jak’ın ‘aziz hatırasına dil uzattık’ diye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası tehdidi altındaki biz gazeteciler de... bundan sonra yeni bir ‘dil’ geliştireceğiz okurlarımızla aramızda, başka çare yok.

AD USUM OKURİ olabilir mesela adı, yok yok, daha iyisi AD USUM ERDOGANİ !


Not:
14.Louis’nin bu oğlu, Le Grand Dauphin, Allah’ın bir talihsiz kuludur... Durumu Prens Charles’tan bile beterdir! 14.Louis’den sonra Fransa tahtına çıkan 15.Louis, 14.nün nesi olur, biliyor musunuz?
Torununun çocuğu! Yani 14.Louis o kadar uzun süre tahtta kalmış ki (tam 72 sene!) değil bu garip oğlu, torunu bile tahta çıkamamış, ancak torununun çocuğu kral olmuştur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!