Açık büfede yemek seçmenin sırları

Güncelleme Tarihi:

Açık büfede yemek seçmenin sırları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 00:00

Kış boyu beklenen tatil kimileri için çoktan bitti, kimileri içinse daha başlamadı. Henüz tatilini yapmayanlardansanız, açık büfede yemek seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgi edinmenizde fayda var. Muzaffer Kuşhan’la Diyet dergisinin yeni sayısında yer alan bu ipuçlarına göz atmadan tatile çıkmayın.

Yaz gelse! Kış boyu bu cümle sayıklanır. Yaz tatiline çıkmadan önce ise "Acil kilo vermem gerek" cümlesi dillere dolanır. Ufacık giysiler ve bikiniler içinde harika görünmenin motivasyonu ile birkaç kilo verilir. Ancak tatilin başladığı andan itibaren tüm diyet fedakarlıkları bir anda terk edilir. Bu senaryo birçok kişi için çok tanıdık olmalı.

Özellikle de tatil öncesi en azından birkaç kilo vermek için şok diyetler uygulama yanlışına düşenlerdenseniz, tatil boyunca bu kiloları iki misli geri almanız olası... Tatil, tabii ki rahatlamak, özgür olmak ve yeni şeyleri test etmek anlamına geliyor. Ancak açık büfeler, plaj ya da parti içecekleri, keşfedilmeyi bekleyen yeni ülke mutfakları tatilin tehlikeleri arasında yer alıyor!

Tatil sezonu boyunca bol kalorili besinlerin oyununa gelmemek aslında çok da zor değil. Hem tüm istediğiniz şeylerin tadına bakmak hem de diyetinize aşırı derecede zarar vermemek mümkün. İşte bunun için uygulayabileceğiniz ufak hileler...

AÇIK BÜFE AŞKI!

Dünyanın en büyük keyiflerinden biri olsa gerek; aç bir mide ile otelin açık büfesinde elinizde tabağınızla salınmak ve biraz şundan biraz bundan ya da her şeyden biraz almak. Hatta biraz daha abartıp, tabağınız dolunca henüz alamadığınız yiyecekler için de ikinci tur yapmak...

Açık büfe birçok kişi için tam bir irade sınama testi gibi olabilir. İyi derece yapmak için sıranın sonunda yer almaya bakın, böylece en kalorili ve en favori yiyecekler bir bakıma azalmış olacak. Yenileri gelmeden de siz seçimlerinizi tamamlamış olacaksınız. Tabağınızı önce haşlanmış sebzelerden ve salatalardan başlayarak göz okşayan ve rengarenk bir biçimde doldurun. Az yağlı ve sebzelerin ağırlıkta olduğu, mayonezli ya da daha ağır soslar içermeyen salatalardan bahsediyoruz tabii ki.

İkinci grup ise, biraz baharatlı ve sıcak yemekler olabilir ya da hafif bir sebze çorbası... Bir sonraki durak ise, az yağlı yoğurt ve peynir gibi seçenekler. Tabağınız şu ana kadar yeterince doldu aslında. Az yağlı et seçeneklerinden birini özellikle de balık tercihinizi de yapın.

Masanıza yerleştikten sonra, yine aynı sırayı takip ederek ancak yavaş yavaş yiyin. Önce salatalar, haşlanmış sebzeler, peynir ve yoğurtla birlikte, sonrasında biraz çorba ve balık ya da hangi et seçeneğini tercih ettiyseniz onunla devam edin. Ve kesinlikle tabağınızı tekrar elinize alıp ikinci bir tur yapmayın.

İçecek ve tatlı seçeneklerine gelince, seçiminizi bir kadeh kırmızı şarap, limonlu soda veya diyet koladan yana kullanabilirsiniz. Tatlılar konusunda ise, özellikle sütlü tatlılara ya da meyve salatalarına yönelmenizde fayda var. Sütlü tatlıların büyük bir çoğunluğu daha az yağ içerir, böylece yağ ve şekere aynı anda çok fazla yüklenmemiş olursunuz.

PARTİ SOSLARI VE ATIŞTIRMALARI

Parti sizin için alkol ve bol kalorili atıştırmalıklar yerine, dans ve insanlarla muhabbet etmek anlamına gelmeli. Eğer yiyeceklerin başından ayrılmıyorsanız ve her lokmada "Tamam bu sonuncu" deyip yeniden bir lokma daha alıyorsanız, dikkat etmenizde yarar var.

Atıştırmalıkların haricinde özellikle de soslar fazla kalori içerir. Çoğu partide tabak kullanamadığınızdan da aslında ne kadar çok sos tükettiğinizi anlamanız imkansızlaşır. Yine yavaş yeme taktiğini uygulayın. Ya da partiye tok gitmeyi deneyin.

Alkol konusunda da yine dikkatli olmakta yarar var. Hızlı içki tükettiğinizi fark ettiğinizde susayıp susamadığınızı kendinize sorun. Yaz aylarında vücudunuz çok daha fazla su ve tuz kaybeder. İçeceklere sarılmanızın bir diğer nedeni de, aslında susuzluk olabilir.

Üç kadeh içki yerine limonlu maden suyu ya da suyu tercih edebilirsiniz. Parti mönüsünde meyve de varsa şanslısınız demektir. Tatil boyunca meyvelerin kalori hesabını yapmanıza çok gerek yok. Yaz meyveleri özellikle de bol vitamin ve lif içerdiğinden, hem su, hem vitamin hem de mineral ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılayacak alternatifler olacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!