Acı reçete gelmeden bu işi düzeltelim

Güncelleme Tarihi:

Acı reçete gelmeden bu işi düzeltelim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 22:48

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Heysel olayını örnek gösterip uyardı...

Haberin Devamı

“Spor sahalarında yaşanan bütün olumsuzlukların ortadan kalkması için biz kendi üstümüze düşen ne varsa yapacağız. Herkes de yapmak zorunda.”

“Beni en çok rahatsız eden, sporcu kardeşlerimizin hakemleri, rakipleri aldatmaya yönelik hareketleri ve spor alanlarına, sporun ruhuna yakışmayan sözler.”

“Futbol branşı sporun dinamo gücü ancak başka alanlarda başarılar elde eden gençlerimiz var. Onları da sürekli olarak gündeme taşımak zorundayız.”

GENÇLİK ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, söyleşimizin ikinci bölümünde sporda şiddet üzerinde ayrı bir önemle durdu. Kılıç, 1985’te Belçika’da yaşanan ve 39 kişinin ölümüyle sonuçlanan Heysel Stadı faciasını örnek göstererek, konuyla ilgili herkesin üstüne düşeni yapmasını istedi.

“İlla ki bir Heysel mi yaşamalıyız” diyen Kılıç şöyle devam etti:
“Heysel olayı sonrası UEFA üç yıl ceza verdi. İngiliz hükümetinin Başbakanı iki sene de kendisi yasakladı. Yetkisini kullanarak takımlarını Avrupa kupalarına göndermedi. Biz de acı reçete gelmeden işi düzeltelim. Bunu yapmamız gerekiyor. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli. Biz üzerimizi düşeni yapacağız, bunu biliyoruz. Sporu çok seven bir Cumhurbaşkanımız var, sporun içinde bir Başbakanımız var.”

Haberin Devamı

HUZURSUZ EDEN DAVRANIŞLAR

SAYIN Bakan, futbol maçlarını izliyorsunuz. Size ne rahatsız ediyor?
- Rahatsız eden unsurlar eskiden biraz daha fazlaydı, şimdi azaldı. Toplu halde spor alanına yakışmayan sözler ve sporcu kardeşlerimin bir takım hareketleri...
- Örnek verir misiniz?
Hakemleri ve rakipleri aldatmaya yönelik yapılan hareketler.. Bunlar kimi rahatsız etmez ki. Ekranda siz seyrederken bu olanları doğru buluyor musunuz?

Acı reçete gelmeden bu işi düzeltelim

HER ŞEY FUTBOL DEĞiL

SPOR programlarını izliyor musunuz? Spora katkıları konusunda ne diyebilirsiniz?
- Ara sıra spor programı izliyorum. Çok vaktim olmuyor. Spor programı açısından baktığımızda yoğunluk futbola veriliyor. Evet, futbol sporda dinamo bir güç ancak çok fraklı başarılar elde eden gençlerimiz var. Bunları biraz daha gündeme taşımalıyız. Bardağın boş tarafını değil, dolu tarafını da konuşalım. Marifet iltifata tabidir. Yapılmaya çalışılan güzel şeyleri mutlaka desteklelim.

Haberin Devamı

ALSANCAK STADI iÇiN RAPOR VAR

TÜRKİYE’de bir stat seferberliği var. İzmir’in ne zaman yeni bir stadı olacak?
- İzmir’in statları konusunda yaptığımız incelemede tesislerin hepsini gezdik. İzmir’deki kamuoyunda benim gördüğüm bu statların yapılması ile ilgili ciddi bir destek var. Alsancak’ın durumu tamamen farklı. Sıkıntı fiziki imkanların tamamen bir deprem raporuna dayalı olması. Bu rapor doğrultusunda stadı kapattık. Kamulaştırma gereken durumlarda yerel belediyelerin destek vereceğini umuyorum. Çünkü belli bir miktar kamulaştırma olacak. Statlar konusunda en büyük destekçi devlettir.

HEYSEL’DE NE OLMUŞTU?

LİVERPOOL ile Juventus arasında 1985 yılında Brüksel’in Heysel Stadı’nda oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası imaçında çıkan olaylarda 38 İtalyan taraftar ile 1 Belçikalı hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Kulüpler yanlış transferler yüzünden borçlu

“Vergi ve diğer tüm konularda düzenlemeye gidiyoruz. Kulüpleri borçsuz hale getirebilmek önemli. Yeni yasa ile kulüp yöneticisinin sorumluluğunu bilmesi sağlanacak.”

AZiZ Yıldırım, Fenerbahçe’nin yayın gelirlerinin artırılmasını istedi.? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
- O konular federasyon ile kendi aralarındaki konular, birlikte çözerler.

- Müesese kulüplerine vergi kolaylığının diğer kulüplere tanınması isteği de var.
- Bizim şu anda kulüpler yasası çalışmamız var. Bunların hepsini içeren bir çalışma... Baştan sona her şeyi organize eden. Hem federasyona, hem de Kulüpler Birliği’ne yasa taslağını gönderdik.

Haberin Devamı

- Bu tür istekler o yasada karşılık bulacak mı?
- Hepsi olacak. Şöyle düşünün... Şirket yönetirken nasıl bir çalışma içindeyseniz burada da öyle olacak. Bu yasa ile kulüp yöneticisinin, sorumluluğunun ve yaptığı işin bilincinde olması sağlanacak. Bugün bakarsanız borçlu olmayan kulüpler de var. Kulüpleri borçsuz hale getirebilmek önemli. Borçlar büyük ölçüde yanlış transfer politikalarından kaynaklanıyor. Kulüpler diyor ki, bizim geldiğimiz nokta doğru değil. Bunu düzeltmemiz lazım. Onlardan da aldıklarımızı harmanlayarak (Vergi konusu da dahil) değerlendireceğiz.

TERiM’iN ÖNERiSi ARAŞTIRILMALI

- “OLİMPİYAT Stadı’na ciddi harcama yapıldı. Her yeni girişimin dikkatle ele alınması gerekiyor. Orası tek bir tek branş için inşa edilmedi. Statla ilgili zaten çalışma var. Fatih Terim’in sahanın 90 derece döndürülmesi önerisi konusunun da iyi değerlendirilmesi lazım.”

Haberin Devamı

Temiz beşincilik, kirli birincilikten değerlidir

“2020 adaylığı bize çok şey öğretti. Yeni adaylık konusunu Cumhurbaşkanı ve Başbakan düşüncelerini ortaya koyduktan sonra değerlendirebiliriz.”

TÜRKİYE’nin olimpiyat hayali devam ediyor mu? Szin bakanlığınız döneminde yeniden bunu deklare etme düşünceniz var mı?
- Olimpiyat gibi bir organizasyonun kararını en üst noktada, Cumhurbaşkanı ve Başbakan bu konudaki düşüncelerini ortaya koyduktan değerlendirebiliriz. 2020 adaylığı bize çok şey öğretti. Uluslararası spor camiasının içindeki bir çok konuyu yaşadık ve tecrübelerimiz var. Biz geleceğe doğru yürümeye devam edeceğiz.

iŞiMiZ ARTIK DAHA RAHAT

Bire bir görüştüğüm bir çok uluslar arası federasyon başkanı ve spor adamı var. Olimpiyat Komitesi Başkanı Alman Tomas Bach ile de ayak üstü sohbet imkanımız oldu. Daha öncede gittik görüştük doğrudan bir temasımız var. Onun da bizimle ilgili fikir alışverişinde paylaştığı şeyler var.
Örneğin Bach’ın, “ Türkiye dopingle mücadelede örnek alınmalı” sözü çok önemli. Bir takım şeyleri öne çıkarırken iyi şeyleri ileri sürmemiz lazım. Bu, İstanbul’da söylenen bir söz. Biz, doping konusunu halının altına süpürmedik, yüzleştik. Şu an içimiz geçmişe nazaran çok rahat.

- 2016 Olimpiyat beklentiniz ne?
- Kotalar almaya başladık. Bunlar devam edecek. Belli branşlarda bazı beklentilerimiz var. Olimpiyata katılmak da bir başarıdır. Kotayı almak da başarıdır. Temiz olarak elde edilmiş bir başarı, ikinci ya da üçüncünün değeri vardır. Kirli elde edilen birinciliktense, temiz elde edilen dördüncülük ve beşincilik bizim için daha değerlidir.

Gündüz maçları sporsever için önemli

“Pazar akşamı oynanan bir maçın arkasında bir şey yapılabilir mi? Ertesi gün iş var, okul var... Gündüz maçında ise her şey mümkün.”

”Gündüz maçlarını önemsiyorum. Güzel bir geri dönüşü var. Her şey gece olacak diye bir şey yok. Futbol müsabakasının önü ve arkası da yaşanabilir bu şekilde. Gece maçının önü belki olur ama arkası olmaz. Düşünün pazar akşam oynanan bir maçın arkası olabilir mi? Mümkün mü? Ertesi gün iş var, okul var...”

Enerjisini üreten statlar

- “YENİ stadyumlar sadece futbol için yapılmıyor. Bakın Mersin’e.. Orada okçuluk için de antrenman yapılıyor. Bu stadyumlar yaşayan alanlar olarak tasarlanıp işletilmeli. Tribün altı diye isimlendirdiğimiz mekanlar kullanıma açık. Statlar, sosyal, sportif, ticari anlamda yaşamalı. Örneğin, kendi enerjisini üreten, statlar olabilir.”

Kıbrıs’taki konuyu inceliyoruz

- “Kıbrıs futbolunda son dönemde yaşanan sorun konusunda Serdar Denktaş’ın bir açıklaması oldu. Uluslar arası kurallar var bunlar çerçevesinde futbolun da bir kanunu ve yönetim tarzı oluşmuş durumda. Onlar çerçevesinde değerlendirmelerimiz ve çalışmalarımız var. Arkadaşlarımız çalışacak, bizimle alakalı nedir ne değildir, bakacaklar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!