ABD'de 11 ilaç yasaklı

Güncelleme Tarihi:

ABDde 11 ilaç yasaklı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

ABD'de 1997 yılından beri 11 ilacın ya gönüllü olarak ilaç firmaları ya da Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından satıştan kaldırıldığı açıklandı. FDA raporlarında yer alan yasaklı ilaçlar şöyle sıralanıyor:

LOTRONEX: Geçen şubat ayında onaylandı ve geçen ay öldürücü yan etkisi yüzünden piyasadan kaldırıldı. Bazı kadınlarda kan dolaşımını engelleyen kalın bağırsak iltihabına yol açan ilaçtan, şimdiye kadar sekiz kadının öldüğü ileri sürüldü.

PROPULSID: Yemek borusu yanmasına karşı kullanılan bu ilaç, kuvvetli yan etkisi nedeniyle sadece diğer ilaçlara karşı duyarlılık göstermeyen hastalarda bilimsel araştırmalar amacıyla kullanılabiliyor.

REZULIN: 1997 yılında onaylanan şeker hastalığı ilacı Rezulin, öldürücü karaciğer yetmezliğine yol açtığı gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda satıştan men edildi.

TROVEN: 1998 yılında antibiyotik olarak onaylanan ilaç, karaciğer yetmezliğine yol açması sebebiyle 1999 yılında satıştan çekildi. İlacın sadece hastanelerde ve yaşlıların bakım altında olduğu merkezlerde doktorların kontrolü altında kullanıldığı belirtildi.

ROTASHIELD: Çocuklarda görülen şiddetli ishal için 1998 yılında onaylanan Rotashield adlı aşı, 1999 yılında bağırsakları bloke ettiği gerekçesiyle satıştan çekildi.

POSICOR: Yüksek tansiyon ilacı Posicor, 1997 yılında onaylandı ve 1998 yılında, 25 ayrı ilaç ile öldürücü etki yaptığı için piyasadan çekildi.

DURACT: Ağrı kesici ve iltihap önleyici olarak kullanılan bu ilaç, 1997 yılında onaylandı ve 1998 yılında karaciğer yetmezliğine yol açtığı için piyasadan çekildi.

REDUX: 1996 yılında onaylanan diyet ilacı Redux, 1997 yılında kalp kapakçıklarında hasar meydana getirmesi sebebiyle yasaklandı.

SELDANE: Histami tesirini gideren Seldane adlı ilaç, 1997 yılında onaylandı ve 1999 yılında, bazı başka ilaçlarla birlikte alındığında ölüme yol açan etki meydana getirdiği için piyasadan çekildi.

HISMANAL: Seldane adlı ilacın yerine kullanılan Hismanal adlı ilaç da, Seldane'den bir yıl sonra aynı nedenlerle piyasadan çekildi.

REXAR: Antibiyotik olarak 1997 yılında onaylanan bu ilaç, kalp atışlarında öldürücü anormallik meydana getirdiği için, 1999 yılında piyasadan kaldırıldı.

FDA ayrıca, Acutane adlı sivilce ilacını gözlem altına aldığını bildirdi. Soğuk algınlığı ve diyet ilaçlarında kullanılan PPA maddesinin ise ilaçlarda kullanılmaması yolunda FDA tarafından bir yasa tasarısı hazırlandığı bildirildi. İçinde PPA bulunan ilaçlar, şu anda ABD'deki eczanelerde satılmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!