7 notada Türkiye’nin ilk müzik köyü

Güncelleme Tarihi:

7 notada Türkiye’nin ilk müzik köyü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2017 12:13

Tatil planlarına başladınız mı? Tamam, deniz olsun, güneş olsun, doğa olsun, doğal olsun... Peki üstüne bir de sazıyla sözüyle, tam tekmil atölyeleriyle müzik olsun mu? Hem de memleketin en cennet, en yaz köşesi Fethiye’de... Türkiye’nin ilk müzik köyünü, Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Günay Eser’le konuştuk.

Haberin Devamı

1- Nasıl hayat buldu?

Aslında her şey bir hayalle başlamış. Anadolu Kültürleri Araştırma Derneği (AKAD) üyeleri bir hayal kurmuşlar... Doğayla, doğalla, müzikle, insanla, çalgı seslerinin doğaya karıştığı, sazın, sözün hormonsuz olduğu bir hayal. Dağlarda yaşayan yerel ustalarla profesyonel müzisyenlerin el ele verdiği... Ve o hayal bundan iki yıl önce,  Fethiye’nin Yanıklar Köyü’nde, kerpiç evlerde hayat bulmuş.

2- Mottosu nedir?

“Topraktan kopuk her müzik ölmeye mahkûmdur!” Bu söz onların hayal yoldaşı, yol arkadaşı olmuş. Müzik Köyü’ne giden yol hep düzlük değilmiş elbet. “Olmaz!” diyeni, yüreklendirmeyeni çok olmuş. Ama kafaya koymuşlar bir kere her şeye rağmen müziği yaşatmaya ve topraktan ayırmamaya...

3- Ajandaya not!

Bu yaz için iki tarih belirlemişler; 4–9 Ağustos ile 11–16 Ağustos. Program süresi 6 gece 5 gün.

Haberin Devamı

7 notada Türkiye’nin ilk müzik köyü

4- Seç, beğen, katıl...

Bu 6 gece 5 günde yok yok! Bağlama, gitar, beden müziği, soundpainting, zeybek dansı, üçtelli, kopuz, perdesiz gitar, kabak kemane atölyeleri, usta-çırak çalgı dersleri, film gösterimleri, müzik kültürü ve tarihi üzerine sohbetleri, yerel sanatçıların köylerine ziyaretler, köy konserleri... Diyelim ki, hevesiniz var ama enstrümanınız yok ya da daha önce hiç enstrüman çalmadınız! Sıkıntı yok, Müzik Köyü’nde her şeyin bir çaresi var.

5- Eğitmenler...

Köyün eğitmenleri iki gruba ayrılıyor. İlk grupta profesyonel sanatçılar ve akademisyenler, ikinci grupta ise Anadolu müzik kültürünün kaybolmaya yüz tutmuş usta-çırak geleneğini devam ettirmek adına dağlarda çobanlık yapan, seracılık yapan yerel müzik icracıları yer alıyor. 

 6- “Elinizi çabuk tutun!” diyorum çünkü öyle katılım sınırsız diye bir şey yok!

Bu sene 100–150 arasında müzik ve doğa dostuna ev sahipliği yapmayı planlıyorlar.

7- Ücretli mi? Nasıl katılırız?

Köyün sponsoru olmadığı için evet ücretli. Katılım ücreti önümüzdeki günlerde netleşecek. Köy çocukları ve yetenekli müzik öğrencileri, Müzik Köyü’nden ücretsiz yararlanabilecek.

Haberin Devamı

Bilgi için http://www.muzikkoyu.net 

BAKMADAN GEÇME!