3 büyüklerin baş ağrısı

Güncelleme Tarihi:

3 büyüklerin baş ağrısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 00:00

En sağlam kale Beşiktaş’ta. Defans ve orta sahada F.Bahçe ile G.Saray daha güçlü.

Haberin Devamı

FUTBOLDA 2007-2008 sezonu için geri sayım başladı. Kulüplerin çoğu transfer çalışmalarını bitirdi. Yeni sezonda mücadele edilecek kadrolar büyük ölçüde belirlendi. Kimin şampiyon olacağı konusunda tahminler yapılmaya başlandı. Büyük bir sürpriz olmadığı taktirde, Süper Lig’de şampiyonluk yarışının önümüzdeki sezon da 3 büyük takım; Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş arasında geçmesi bekleniyor.

Futbol otoritelerimizden mevkilere göre 3 büyükleri değerlendirmelerini istedik. Hangi takım hangi mevkide diğer iki rakibinden daha güçlü? Veya hangi bölgede zayıf?

Defans ve orta saha konusunda farklı görüşler ortaya atılırken, kale ve forvet konusundaki düşünceler büyük ölçüde ortaktı:

En iyi kaleciler Beşiktaş’ta. Fenerbahçe de bu bölgede sorun yaşamaz. Galatasaray Mondragon’u satarak büyük risk aldı...

Defans ve orta sahada Fenerbahçe ile Galatasaray daha kuvvetli görünüyor...

Forvet hattı ise tam bir bilmece. Çünkü üç büyük takım da en büyük sıkıntıyı bu bölgede yaşıyor. Fenerbahçe’de tek santrfor oynayan Kezman, kendisinden bekleneni veremiyor.
Diğer forvetler Deivid, Semih ve İlhan da bu bölgenin yükünü kaldıracak durumda değil. Beşiktaş’ta Nobre’nin sakatlığı büyük sorun yaratıyor. Bobo’nun yükünün hafifletilmesi şart. Galatasaray’da da Necati ile Hasan Kabze’nin yerlerine alınacak golcünün nasıl bir performans göstereceği ve Hakan’ın form durumu kocaman bir soru işareti. Kısacası üç büyük takım da yeni sezonda gol sorunu yaşayacak gibi görünüyor.

G.Saray kalede büyük risk aldı

TOGAY BAYATLI

Fenerbahçe’nin kalede bir eksikliği yok. Beşiktaş da Rüştü’yü alarak kalesini daha güvenli bir duruma getirdi. G.Saray’da ise genç kalecilerin görev alacak olması biraz riskli. Savunma konusunda sarı kırmızılılarda şimdilik bir sorun görünmüyor. Fenerbahçe’nin hazırlık maçlarında Lugano’nun yokluğu alarm zilleri çaldırdı. Beşiktaş’ın defansı da tam anlamıyla oturmuş değil. Orta sahalara gelince, bence Beşiktaş bu mevkide en güçlü takım. F.Bahçe’de Appiah’ın kalıp kalmayacağı önemli bir sorun. Ama yeni alınan genç futbolcuların da başarılı olacağını bekliyorum. Forvet hattında daha çok alternatifi olan takım başarılı olacaktır. Bana göre bu sezon öncesi F.Bahçe’nin hücum hattı Beşiktaş ve G.Saray’a oranla daha iyi görünüyor.

Fener’in orta sahası Appiah’a bağlı

CAN BARTU

FENERBAHÇE ile Beşiktaş’ın kalesi daha güçlü. Galatasaray’ın kalecileri onların ayarında değil. Bence Mondragon büyük kayıp. Defans göbeği olarak en güçlüsü G.Saray. Tomas ve Song çok iyi oynuyor. Ama onların da para problemi var. Bu durum ileride iki futbolcunun performanslarını etkileyebilir. Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın defansları kötü. Her iki takım da büyüklüklerine yakışacak savunmacılara sahip değil.

F.Bahçe’nin orta sahası çok iyi gözüküyor ama bu tamamen Appiah’ın durumuna bağlı. Bu oyuncu kalacak mı, gidecek mi belli değil. Giderse bütün iş bozulabilir. Fenerbahçe’den sonra Galatasaray geliyor. Beşiktaş’ın orta sahası o kadar iyi değil.

Forvet hattına gelince... Tello iyi çıkarsa ve Bobo ile uyumlu oynayabilirse Beşiktaş bu bölgede iki rakibine de üstünlük sağlar. Ama şunu da belirtmek istiyorum; Türkiye’de tek santrfor oynayan hiçbir takımın forveti etkili olamaz. Çift santrfor olursa Beşiktaş, daha ağır basar. Kezman Fenerbahçe’nin forveti değil. Galatasaray’ın durumu ise belirsiz.

Gol atmaları şansa kaldı

İLHAN SÖYLER

GALATASARAY yerli kaleciye döndü. Aykut uzun zamandır burada. İyi durumda. Ama Beşiktaş da tecrübeli kalecileri aldı. Rüştü’nün geçmişi var. Onun yedeği Hakan da uzun maratonda yararlı olacaktır. Fenerbahçe de aynı Galatasaray gibi iki Türk kalecisine güvenecek. Bu yarışmada baktığımda Serdar başta geliyor. Galatasaray savunmada yeni bir yapılanma içinde. Beyaz Tilki Kalli, Linderoth’u orada deniyor. Song gibi tecrübeli bir ismin yanında İsmail ve Servet var. Üç büyükler içinde en iyi savunma Cimbom’da. Orta sahada tartışmasız Fenerbahçe ön planda. Forvette ise üçü de ıstırap içinde. Eskiden Galatasaray’da iyi golcüler vardı. Şimdi hepsi düşüş içinde. Fenerbahçe’ye baktığında da tablo aynı. Bana göre üç takım da gol bölgelerinde kendilerini şansa bırakmış durumdalar. Burada kim iyi çıkarsa, o ligi de götürür. Tencere dibin kara, seninki benden kara misali...

Üç büyük takımın da santrfora ihtiyacı var

NECMİ TANYOLAÇ

KALEDEN başlarsak, hiçbiri sıkıntı yaşamaz. Ancak, yerliye dönen Galatasaray’da belli bir süre içinde gözler Mondragon’u arayabilir. Savunmada sarı kırmızılılar Song ve Tomas faktörüyle güvence bakımından ezeli rakiplerinden bir adım öndeler. Yalnız Avrupa arenasında üçünün işleri hiç de kolay değil. Roberto Carlos’a ayrı paragraf açmak lazım. Hem savunma hem de hücum için büyük bir joker ve silahtır, Fenerbahçe adına. Orta sahada tartışmasız üstünlük yıldız isimleri, teknik kapasiteleri ve işbitiricilikleriyle Fenerbahçe’de. Beşiktaş’ta ise Ertuğrul Sağlam, bu bölgedeki kurgu konusunda çok titiz. Seçim konusunda kolay olmayan bir sınavda. Merakla beklenen Lincoln, Bundesliga’daki hünerlerini bizim sahalarımızda da sürdürürse bu Galatasaray’ın artısı olur, Kalli’yi de rahatlatır. Takır takır gol atacak, santfor karakterli bir yıldız hepsinin ihtiyacı.

Hasan Şaş ve Arda bile yedek kalabilir

ALTAN TANRIKULU

KALEDE Beşiktaş daha güçlü. Rüştü gibi çok tecrübeli bir kaleci ile, Hakan gibi başarıya aç ve yetenekli bir isim var. İkinci sırada F.Bahçe geliyor. Gerek Serdar, gerekse Volkan kendilerini kanıtlamış iki milli kaleci.

Defansta G.Saray, en çok alternatife sahip takım. Servet-Song ikilisi ilk 11’de oynar. F.Bahçe, bu mevkide de ikinci sırada yer alıyor. Beşiktaş’ın ise mutlaka transfere ihtiyacı var. F.Bahçe, geçen yıl orta sahasıyla şampiyon olmuştu. Tuncay’ın gidişiyle bu bölge zaafa uğramış gibi gözüküyor. Ama ben Roberto Carlos’un da sol kanattan hücuma büyük destek vereceğini düşünüyorum. Ondan sonra G.Saray... Sarı kırmızılı takım, Lincoln, Linderoth, Serkan gibi isimlerin transferiyle orta alanını çok güçlendirdi. Hasan Şaş ve Arda bile yedek kalabilir. Beşiktaş’ın Ricardinho’dan çok yüksek verim alması şart. Forvette Galatasaray’ın son operasyonuyla Fenerbahçe daha öne çıktı. En bol alternatif sarı lacivertlilerde. Galatasaray ve Beşiktaş’ın bu bölgeye transfer ihtiyaçları var.

En iyi kaleciler ve defans F.Bahçe’de

ERCAN SAATÇİ

KALEDE F.Bahçe en güçlü takım. Serdar ve Volkan bu işi sorunsuz götürür. 2 numara G.Saray, 3 numara Beşiktaş. Defansta da F.Bahçe birinci. Edu-Lugano ikilisi geçen sezondan daha verimli olacaklar, çünkü birbirlerini daha iyi tanıyorlar. Beşiktaş defansı, isim olarak bakınca iyi ama çok hata yapıyorlar. Geçen sezon siyah beyazlıların puan kayıplarının çoğu defans hatalarından kaynaklandı. G.Saray defansında büyük değişiklik yok. İdare eder.

Orta sahada G.Saray ile F.Bahçe denk güçte. Yeni transferler Lincoln ve Linderoth çok iyi. Fenerbahçe’de de Aurelio gerçeği var. Ayrıca, iyi bir Alex, Appiah ve alınırsa Mehmet Topuz’dan kurulu orta saha, tartışmasız Türkiye’nin en iyisi olur. Bunun yanı sıra Gürhan’dan patlama beklediğimi özellikle vurgulamak istiyorum. Beşiktaş’ın orta sahasındakilerin hepsi yıldız ama takıma katkıları beklenen düzeyde değil. Forvette şu an Beşiktaş bir adım önde. Ama F.Bahçe ve G.Saray’ın yapacağı transferler bu sıralamayı değiştirebilir. İki gün öncesine kadar bu mevkinin en iyisi G.Saray’dı. Ancak Necati ile Hasan Kabze’nin gönderilmesi her şeyi alt üst etti.

Rüştü’nün tecrübesi yeter

KANAT ATKAYA

ÜÇ büyüklerin kalecileri arasında Rüştü, tecrübesiyle ön plana çıkıyor. Fenerbahçe’de Volkan hazırlık maçlarında yine hatalı bir gol yedi. Problem çıkarabilir. Galatasaray’da da Mondragon’un yerini doldurmak kolay olmayacaktır. Büyükler içinde en oturmuş defans Fenerbahçe’nin. Bir de Roberto Carlos’un eklenmesiyle Fenerbahçe, savunmada avantajlı görünüyor. Orta sahaları karşılaştırırsak; burada Galatasaray Fenerbahçe’ye göre bir denge sağladı. Rakibinin en önemli silahı Tuncay gitti. Appiah’ın da ayrılma durumu var. Forvetlerde ise, yine Fenerbahçe ağır basıyor ama Ümit Karan’ı elde tutan Galatasaray’ın hücum hattı da kötü değil. Ancak şunu da söyleyeyim ki, bunlar hep play station mantığıyla kağıt üzerinde yapılan yorumlar. İşin gerçeği sahada belli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!