Kadınım daha sağlıklı olmalıyım

Güncelleme Tarihi:

Kadınım daha sağlıklı olmalıyım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2004 00:38

Kilo sorunlarından, hamilelik dönemine, kalp hastalıklarından, doğum kontrolüne ve kanser kuşkularına kadar kadınları ilgilendiren her konuda en aydınlatıcı bilgileri bu kadın sağlığı rehberinde bulacaksınız. Bugüne kadar çeşitli nedenlerle sağlığınıza yeterince özen göstermemiş olabilirsiniz. Artık bazı değişiklikler yapmanın zamanı geldi. Bu gerçeği kabul edin. Önereceğimiz yeniliklerin hepsini kolayca uygulayabilirsiniz.

5 YENİ HEDEF

15 dakika ağırlık kaldırın

Uzmanlar, ağırlık kaldırmanın kemiklerde kireçlenmeyi önlediğini, kasları geliştirdiğini her fırsatta tekrarlıyorlar. Kadının yaşı ilerledikçe, kilo alma olasılığı artar. Haftada iki kez ağırlık kaldırma egzersizi, kilo almayı önleyecektir.

Bol bol balık yiyin

Her yaştaki kadın için balık yemenin yararları saymakla bitmez. Kalp hastalıkları, diyabet ve felç gibi sorunlara karşı da etkili bir koruyucudur. Balık yemeklerini sofranızdan eksik etmemelisiniz.

Karbohidratlara dikkat

Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve şeker, kan şekerinin yükselmesine neden olur. Özellikle diyabet hastası kadınların bu yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Ama küçük bir kaseyi dolduracak miktarda makarnanın bir zararı olmaz. Tabii her gün bir kase dolusu makarna yememek şartıyla. Tahıl ürünleri her yaşta kadın için yararlıdır.

Kahveyi sorun yapmayın

Kahvenin kalbe zarar verdiği tezinin gerçekle ilgisinin olmadığı çoktan kanıtlandı. Ayrıca günde üç dört fincan sade kahve, diyabete yakalanma tehlikesini de azaltıyor. Ama kahveye şeker ve krema ilave etmekten kaçınmalısınız.

Sigara yasağı olan yerleri tercih edin

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, pasif içiciliğin kalp ve akciğerlere sanıldığından danha fazla zarar verdiğini kanıtladı. Bir saat süreyle bile sigara içilen bir ortamda bulunmak sağlığınıza zarar verecektir.

MERAKIN FAZLASI ZARAR

İnsan biraz da kendi kendinin doktoru olmalıdır. Sağlık durumundaki değişiklikleri farkedip, gerektiğinde bir doktora görünmelidir. Günün yirmi dört saatini ‘Acaba hasta mıyım?’ diye endişelenerek geçirmeniz de elbette sakıncalı. Sağlığınızla ilgilenmeyi abartmamalısınız. Sağlık durumunuzu kontrol etmek asla bir tutkuya dönüşmemeli. Dönüşürse ne mi olur?

hastalanma endişesi içinde olmak sizi strese sokar. Bu da ayrıca tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Kronik stres, tıpkı hergün hamburger yiyip hiç egzersiz yapmadan yaşamak gibi kalbinize zarar verir. Bazan sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz en iyi şey, sürükleyici bir kitap okuyarak kendinizi unutmanızdır.

DAMAK ZEVKİ DE ÖNEMLİ

zaman doğru besinlerle beslenmekle sağlıklı olmayı garanti altına alamazsınız. Ara sıra, bazı kaçamaklar yapmakta da yarar var. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterirken, damak zevkinizi de dikkate almalısınız.

süreli bir yürüyüş bile egzersiz sayılır. Bir çok kadın, egzersiz denilince, en aşağı bir saat koşar adım yürümek gerektiğini düşünür. Egzersize bu kadar zaman ayıramayacağını anlayınca da, egzersiz yapma fikrini aklından çıkarır. İşin doğrusu şu: Haftanın birkaç günü, yarım saat egzersiz yaparsanız, sağlığınızı korumak yolunda önemli bir adım atmış sayılırsınız.

Bu davranışlar doktoru çıldırtabilir

Gözle görülen gerçekleri inkar etmek

Fazla kiloları yüzünden sağlık sorunları yaşayan bir kadının durumunu önemsemeyip, ‘Bir iki kilo versem iyi olacak’ demesi, onunla ilgilenen doktoru şaşırtır.

Gerçekçi olmayan beklentileri sıralamak

Hastalığının tedavisi için doktorunun önerdiği ilaçları kullanmaya başlayan kadının, bir hafta sonra doktorun karşısına dikilip aldığı ilaçların hala onu iyileştirmediğini söylemesi, doktorun hastaya uzun uzun izahatta bulunmasına neden olur. Boşa zaman harcamak da elbette doktoru kızdırabilir.

Hastalık konusunda doktora öneride bulunmak

Doktor hastasının sağlığına kavuşması için elinden geleni yapacaktır. Ama doktorun karşısına geçip de, ‘Ben düşündüm de, bu ilacın yerine başka bir ilaç kullansam daha iyi olacak’ şeklinde bir söz sarfeden hastayı, doktorun sabırla dinlemesini beklememeli.

İlaçları istenen dozda ve zamanında kullanmamak

Doktor, hastası için reçete yazar. Bununla da yetinmeyip ilaçların hangi saatlerde ne şekilde kullanılacağını da bildirir. Hasta, ilaçlarını zamanında almamakta ısrar eder, tedaviyi aksatır ve iyileşemediği için doktoru suçlarsa, doktorla hasta arasında gerginlik yaşanır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!