‘Manav Ahmet’e hepatit B aşılı patatesler gelmiş. Çocuklara alsak...’ ‘Oğlum, ben sana multi-vitaminli olmayan elmalardan yeme demedim mi? Zaten zorla yiyorsun, bari bir işe yarasın...’Bizler erik ile şeftali arasındaki nektarine yeni alışmışken, kokteyli andıran birçok yeni meyve sebze, yakında manav raflarına çıkmaya hazırlanıyor. Çaprazlama tekniğiyle üretilen, erik, kayısı, şeftali, kiraz tatlarını buluşturan portakal büyüklüğündeki Hk4, çekirdeksiz karpuz, kokusuz mor karnıbahar şimdiden hazır. Bilim adamları, hepatit B aşısı içeren patates için çalışıyor. Yani yakın gelecekte, çevrenizden yukarıdakine benzer konuşmalar duyarsanız sakın şaşırmayın. İşte önümüzdeki 5 yıl içinde manavlarda rastlayacağımız yeni ürünler. 2010 yılının manav tezgahı.TATLI MISIRNişastadan çok şeker içeren mısırları 10 dakikada pişirip, afiyetle yiyeceğiz. Üstelik şimdikilerden daha lezzetli olacak.MOR KARNIBAHARPişirilirken çıkardığı o dayanılmaz koku var ya. Artık olmayacak. Ayrıca her türlü renkte üretilebilecek. Mor olanı yetiştirildi bile. Niye mi mor? Çünkü mor karnıbahar, normalinden 200 kat fazla vitamin içeriyor ve içinde antikanserojen maddeler bulunuyor. Üstelik yine normal olanı 800-1200 gram gelirken, morların ağırlığı 3 kilo 250 grama kadar çıkabiliyor. Çerkezköylü çiftçi Mehmet
Koç, Türkiye’de mor karnıbahar yetiştirebilen üreticilerden.METRELİK SALATALIKBir tane soyup bütün salataya onu doğrayabileceksiniz. Ziraat Mühendisi İlyas Çolak, Sinop’ta Amerikan salatalığı denilen, yarım metre uzunluğunda salatalıklar yetiştirdi. Fide satışına başladı. Yakında ürünler geniş kitlelere ulaşır.GARANTİLİ KAVUNArtık kavunun dibini koklamanıza gerek kalmayacak. Çünkü, geleceğin manavı, size göğsünü gere gere tatlılığı üreticisi tarafından ‘garanti’ edilmiş, şeker oranı yüksek kavunlar satacak.SÜRPRİZSİZ BİBERBiberler ya acı olacak ya tatlı. Üretici de, satıcı da, alıcı da bunu bilecek. Eve gelince kötü sürpriz yok. Üstelik bu biberler C vitamini deposu olacak.KÖŞELİ DOMATESKöşeli karpuz üreten Japonlar’a inat, Türk çiftçisi köşeli domates yetiştireli çok oluyor. Üstelik farklı lezzetlerdeki domatesler arasında
seçim yapacaksınız. Et yemeklerine ayrı, zeytinyağlılara ayrı, salatalara ayrı domates geliyor.ÇEKİRDEKSİZ KARPUZBirkaç yıl sonra çekirdekli olanını arar olursanız şaşırmayın. Çünkü her yerde çekirdeksiz karpuz satılmaya başlanacak. Bizden de Adanalı üretici Yalçın Özgünay, uluslararası bir firmanın yardımıyla, sarı, çekirdeksiz ve şeker oranı yüksek karpuz yetiştirdi. Köşeli olanlarını sağda solda görmüşsünüzdür bile.DEV TURPHerhalde bu en çok
yemek fabrikalarının iÅŸine yarayacak. Toptan alım gibi bir ÅŸey. Tokat Niksar’da emekli öğretmen Faruk Sükan da bahçesinde dört kiloluk kırmızı turp yetiÅŸtirmeyi baÅŸardı. Yakında yaygınlaÅŸtığında kiloyla deÄŸil adetle turp almaya baÅŸlayacağız.KOKTEYL MEYVENe kayısı ne ÅŸeftali. Ne erik ne kiraz. Ama aslında hem erik hem kiraz, hem kayısı hem ÅŸeftali. Yakında manavınıza gidip, bardan kendinize bir kokteyl ister gibi meyve isteyeceksiniz. ‘Manav efendi, bana öyle bir ÅŸey ver ki, içinde ÅŸu ÅŸu tatlar olsun.’ Türkiye’de de ÅŸimdiden gerçekleÅŸti hatta. Ä°nÅŸaat mühendisi Hasan KeçebaÅŸ, çiçekte aşılama yöntemiyle, dört ayrı meyvenin (erik, kiraz, kayısı, ÅŸeftali) tadını bir araya getiren meyve geliÅŸtirdi. Hk4 adı verilen meyve, portakal büyüklüğünde ve çekirdeÄŸi kiraz çekirdeÄŸine benziyor. Yerken dördünün de tadını alabiliyorsunuz.DÃœNYA BUNLAR ÃœZERÄ°NE ÇALIÅžIYORVitaminli, antioksidan ya da aşı içeren ürünler geliÅŸtirmek üzere çalışmalar devam ediyor. Amaç, geliÅŸim yetersizliklerini önleme, hastalıkları geciktirme ya da önleme, vitamin-mineral emilimini çoÄŸaltma. Bu arada bazı meyve ve sebzelerin yenmesiyle oluÅŸan alerjilerin yok edilmesi de çalışmaların amaçları arasında. Ancak bunların tezgahlara ulaÅŸabilmesi zaman alacak. Çünkü zararlı olmadıklarının kesin olarak ispatlanması gerek. Ä°ÅŸte bunlardan üç ürün:HEPATÄ°T B AÅžILI PATATES: Deneme üretimiyle yapılan deneylerde, özel patatesi yiyenlerin yüzde 60’ında virüse karşı bağışıklık geliÅŸti.ALTIN PÄ°RÄ°NÇ: Dünyada ‘golden rice’ yani altın pirinç olarak bilinen A vitamini zengin pirinç üretimine iliÅŸkin çalışmalar sürüyor. Bu pirinç, kullanılabilir hale gelirse, özellikle açlık çeken ülkelerdeki çocukların geliÅŸimi için çözüm olması bekleniyor.ANTÄ°OKSÄ°DAN MISIR: Antioksidan ve E vitamini çoÄŸaltılmış, bir anlamda gençleÅŸtirici mısır üzerinde de denemeler sürüyor.Â
button