100. yıl kutlamasında alkollü taraftar dehşeti

Güncelleme Tarihi:

100. yıl kutlamasında alkollü taraftar dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 12:32

Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) ekiplerinden Borussia Dortmund'un kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla yapılan etkinliklere gölge düştü. Aşırı alkollü yaklaşık 200 taraftar, kutlamaların ardından çöp kutularını ve bir polis otomobilini ateşe verdi ve güvenlik güçlerine taş attı. Olaylarda 2 kişinin tutuklandığı açıklandı.

Haberin Devamı

Bundesliga'da son haftalarda aldığı galibiyetlerle hızlı bir tırmanışa geçen Borussia Dortmund, 100'üncü yıldönümünü kutlarken son haftalarda başarılı sonuçlar aldı.

1909'DA KURULDU

1909 yılının Noel arifesindeki bir pazar günü, 18 öğrencinin futbola olan aşkları sayesinde kurulan Borussia Dortmund, ilk başarılarını 50'li yıllarda elde etmeye başladı. 1956, 57 ve 63'de Almanya Şampiyonu oldu. 1965'de Federasyon Kupası'nı da kazanan takım, bundan bir yıl sonra Liverpool'u yenerek Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nı müzesine götürdü. 1989'da Werder Bremen'i mağlup edttiği maç, kupa şampiyonu olmasına ivme veren karşılaşma oldu. 90'lı yıllarda transfer edilen başarılı sporcular sayesinde takım, 32 yıl sonra tekrar 1995 yılında Almanya Şampiyonu olmayı başardı.

Haberin Devamı

Sezonun son maçında kendi evinde Hamburg'a karşı oynadığı maçta, şampiyonluğu getiren galibiyet golünü 19 yaşındaki Lars Ricken kaydetti. Sarı-siyahlılar, 1997'de kulüp tarihinin en büyük başarısına ulaştı. İtalya'nın ünlü Juventus takımını mağlup ederek Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazanan Dortmund, ardından Dünya Kulüpler Şampiyonu olmayı da başardı. Dortmund, 2002'de de yine Bundesliga Şampiyonluğu'na imza attı. Ancak bu zafer uzun sürmedi ve kulüp yediden bir düşüşe geçti. Astronomik paralara transfer edilen oyuncuların çoğundan beklenen verim elde edilemedi.

Sportif başarısızlıkları maddi sıkıntılar takip etti. Kulüp tam 120 milyon Euro borçla ciddi bir mali krize sürüklendi. 2000 yılından itibaren borsada işlem görmeye başlayan Borussia Dortmund hisselerinin değeri öylesine düştü ki, kulüp 2004'de iflasın eşiğine geldi. Büyük çabalarla kulüp iflastan kurtarıldı. Pahalı transferler yerine altyapıya önem verildi. Bunun sonucunda aralarında Nuri Şahin'in de bulunduğu çok sayıda genç yetenek kulübe kazandırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!