1.1 milyar insan karanlıkta

Güncelleme Tarihi:

1.1 milyar insan karanlıkta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 21:59

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, enerjinin insanlığın bir sorunu olduğuna dikkat çekerek, dünyada hâlâ elektriğe erişimi olmayan yerler olduğunun altını çizdi. Alaboyun, “Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre dünyada 1.1 milyar insanın elektriğe erişimi yok, 2.6 milyar insan ise temiz yemek yapma imkânı bulamıyor” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre dünyada 1.1 milyar insanın elektriğe erişimi olmadığını, 2.6 milyar insanın ise temiz yemek yapma imkanına sahip olmadığını söyleyerek, “Bu insanların yüzde 85’i ya Sahraaltı Afrika Bölgesi’nde ya da gelişmekte olan Asya’da yaşıyor. Bu insanların yüzde 84’ü kırsalda yaşıyor. Bu da kalkınmada önemli bir bariyer. Merkezi kalkınma sorunlarını, yoksulluğu çözmek istiyorsak, sağlık hizmetleri sunmak istiyorsak enerji erişimini sağlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

EYLEM PLANI
Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ile Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşan G-20’nin enerji bakanları, tarihte ilk kez bu yıl Türkiye’nin dönem başkanlığında İstanbul’da toplandı. Toplantının ilk günü olan dün “Sahraaltı Afrika’da Enerjiye Erişim” konferansı yapıldı. Bugün ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve G-20 enerji bakanlarının katılımıyla küresel enerji politikaları ile küresel ısınma ve çevre sorunlarının ele alınması bekleniyor. Enerji Bakanı Alaboyun, “Sahraaltı Afrika’da Enerjiye Erişim” konulu konferansta Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığına başladığında amacının G-20 ülkelerinin G-20 dışındaki faaliyetlerini arttırmak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bizce G-20 muhteşem bir platform. En büyük enerji üretici ve tüketicilerini bir araya getirebiliyoruz. Bu bağlamda çabalarımız Sahraaltı Afrika’ya odaklandı. Burada enerji erişim sorunu en yoğun şekilde yaşanıyor. Çalışmalarımız sonucunda G-20 Enerji Erişim Eylem Planımızı ortaya çıkardık.”

Haberin Devamı

GÜNEŞ POTANSİYELİ

Alaboyun, enerjinin, insanlığın bir sorunu olduğuna dikkat çekerek, ilk ampulün icadından bu yana 100 yıl geçmesine rağmen dünyada hala elektriğe erişimi olmayan yer olduğuna işaret etti. Alaboyun, elektriğin basit tanımı ötesinde çok önemli bir anlam ifade ettiğine değinerek, “Teknolojiyi, telefonlarınızı, bilgisayarlarınızı düşünün. Bazıları için elektriksiz yaşam sıkıcı bir hayat demek. Elektrik yok, telefon, internet, televizyon yok ama bazı yerler için elektriksiz kalmak demek ilaçları saklayacak buzdolabının olmaması, akşam kitap okuyacak bir ışığın olmaması ya da kuyulardan su çekecek pompanın çalışmaması demek. Sahraaltı ülkelerinin enerji miksi için büyük potansiyeli var. Solar, güneş ve farklı enerji kaynakları, katı atıklar ve fosil yakıtlar yerine kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türk yatırımcı Afrika’ya hazır

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, Türk işadamlarının Sahraaltı Afrika’da altyapı inşası anlamında inisiyatif almaya hazır olduklarını söyledi. Sahraaltı Afrika’nın büyük bir enerji altyapısına ihtiyaç duyduğuna işaret eden Mete, bu bölgedeki nüfusun sadece yüzde 37’sinin şehirlerde ve her üç kişiden ikisinin elektrikten yoksun yaşadığını vurguladı. Sahraaltı Afrika’nın doğalgaz ve kömür gibi doğal kaynaklara sahip zengin bir bölge olduğunu fakat en büyük problemini enerjiye erişimi sekteye uğratan altyapı eksikliğinin oluşturduğunu vurgulayan Mete, “2030’da küresel elektrik ihtiyacının karşılanması için her yıl 30 milyar dolarlık bir altyapı yatırımına ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

Nükleer reklamları kanuna aykırı değil

REKLAM Kurulunca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ’nin reklamlarının, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna aykırı olmadığına karar verildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, bazı sivil toplum kuruluşlarının başvurusu üzerine Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ’ye ait, televizyon kanallarında ve radyolarda yayınlanan reklamları incelemeye aldı. Kurul, firmadan gelen bilgi ve açıklamaların değerlendirilmesi sonucunda, reklamların Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna aykırı olmadığına karar verdi.

BAKMADAN GEÇME!