GeriMutfak Tüyoları Rosto köfte tarifi: Rosto köfte nasıl yapılır, malzemeleri neler?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Rosto köfte tarifi: Rosto köfte nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Rosto köfte tarifi: Rosto köfte nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Rosto köfte, 7'den 77'ye herkesin keyifle tükettiği nefis tarif. Yumuşacık kıvamı ve baharatlı lezzetiyle sofralara renk katıyor. Patates püresi eşliğinde servis edildiğinde de tadına doyum olmuyor. Klasik köfte tarifi dışında, sofranız farkı bir lezzete yer vermek isterseniz, rostolu köfte tarifi tam da size göre! Şimdiden afiyet olsun...

İşte rosto köfte tarifi, malzemeleri ve adım adım yapılış aşamaları...

ROSTO KÖFTE TARİFİ MALZEMELERİ

500 gram az yağlı dana kıyma
1,5 çay bardağı galeta unu
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay bardağı su
2 çay kaşığı tuz
Kimyon
Karabiber
Pul biber

Patates püresi için:

4 adet patates
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz

Sosu için:

1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su (et suyu)
5-6 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
1 adet soğan
3 diş sarımsak

ROSTO KÖFTE NASIL YAPILIR?

Soğan ve maydanozu ince ince kıyın. Ekmek içini ufalayın. Yumurtayı küçük bir kasede iyice çırpın. Kıyma, soğan, maydanoz, ekmek içi, yumurta, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp yoğurun.

Baton kek kalıbını yağlı kağıtla kaplayın. Kıymalı karışımı kalıba doldurup önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 1 saat 15 dakika pişirin.

Püresi için; patatesleri soyun ve büyük küpler halinde doğrayarak geniş bir tencereye alın. Patateslerin üstünü kapatacak kadar su ekleyerek, orta ateşte yumuşayana dek pişirin. Bir kürdan ya da küçük bir bıçağı patateslere batırarak pişip pişmediğini kontrol edin.

Pişen patateslerin fazla suyunu süzün. Üzerine tereyağı ekleyerek bir ezici ya da çatal yardımıyla karıştırarak patatesleri ezmeye başlayın. Sonrasında yavaş yavaş sütü ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Tuzu da ekleyerek pürenin kıvamı pürüzsüz oluncaya dek karıştırmaya devam edin. Damak tadınıza göre tuz oranını artırabilir, farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.

Sosu hazırlamak için bir çorba kaşığı sıvı yağı derin bir tavada kızdırın. 1 adet soğan ve sarımsakları çok ince kıyıp yağda kavurun. Rendelenmiş domates, et suyu, kıyılmış 5-6 dal maydanoz, tuz ve karabiberi karışıma ekleyip karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve ara sıra karıştırarak 15 dakika daha pişirin.

Rostoyu fırından çıkarınca bir tepsiye ters çevirerek alın. Sıcak domates sosunu üzerine dökün. Maydanoz yaprakları ve domates dilimleri ile süsleyip, patates püresinin yanında sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun...

False