Yüzyılın son fuarı

Güncelleme Tarihi:

Yüzyılın son fuarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

İlki 1900 yılında Paris'te yapılan ve o tarihten beri her dört yılda bir gerçekleştirilen Dünya Fuarı Expo '98, Portekiz'in başkenti Lizbon'da dün başladı ve 30 Eylül'e kadar sürecek. Expo '98, 20. Yüzyıl'ın son Dünya Fuarı olacak. Bu yılki ana tema ‘‘Okyanus: Geleceğe Bir Miras’’. 187 ülkenin katıldığı Expo '98 fuarında Türkiye de var.

Portekizli kaşif Vasco de Gama'nın Ümit Burnu'nu aşıp, denizyoluyla Hindistan'a giderek doğu ile batı arasında köprü kurmasından 500 yıl sonra Portekiz, bu kez de dünya kültürlerini buluşturuyor. 20. Yüzyıl'ın son dünya fuarı, Avrupa'nın Atlantik'le buluştuğu en uç noktada, Portekiz'in başkenti Lizbon'da açıldı.

Expo '98 Dünya Fuarı için Portekiz baştan sona yenilendi. Eski eserler onarıldı. ‘‘Okyanusların başkenti’’ Lizbon'da tarihi yapılar arasında sergilenen heykeller çarpıcı bir tablo oluşturuyor. Kenti panoramik olarak seyretme olanağı da veren St. George Kalesi'ne uzanan dar ve dik sokaklardaki küçük lokantalar da fuardan kaynaklanan doluluktan memnun... Deniz içinde kalan Belem Kulesi, Lizbon'un konuklarının mutlaka uğradıkları bir yapıt... Belem sahilinden kentin simgeleri haline gelen köprüyü ve dev İsa heykelini görmek mümkün. Lizbon'a yaklaşık 120 kilometre mesafedeki Evora, şirin tarihi yapılarıyla ilginç bir turistik merkez... Kentin oya gibi işlenmiş, beyaz boyalı tarihi evlerinin sıralandığı dar sokaklar turistlerle dolu...

Bu yıl ana teması ‘‘Okyanus: Geleceğe Bir Miras’’ olan ve 187 ülkenin katıldığı Expo '98 fuarının alanı, başkent Lizbon'un doğu yakasında, Tago Nehri'nin kıyısında yer alıyor. 30 Eylül'e kadar açık kalacak fuarda teknik ve estetik biraraya geliyor. Amerikalı bir mimar tarafından çizimi yapılan Okyanus bölümü, fuarın en önemli bölümü. Bu bölümde yeralan dev bir akvaryum, okyanustaki yaşamın bir kesitini sergiliyor. Fuar süresince ayrıca okyanusların bugünkü durumu ve geleceğiyle ilgili birçok toplantı yapılacak. Diğer bölümler ise Gelecek, Deniz Bilimleri, Ütopyalar ve Uluslararası alanlar... Fuarda özellikle okyanus kıyısında yeralan ülkelerin kültürleri sergilenecek. Türkiye de fuara, Sultan Abdülhamit'in 24 metre uzunluğunda, 1.60 metre genişliğinde yedi çiftekürekli saltanat kayığı ile Deniz Müzesi, Topkapı, Anadolu Medeniyetleri, Bodrum ve İslam Eserleri müzelerinden toplam 93 parça tarihi eserle katılıyor.

Yüzyıl'ın son Dünya Fuarı, Avrupa'nın Atlantik'le buluştuğu en uç noktada, Portekiz'in başkenti, nam-ı diğer ‘‘Okyanusların başkenti’’ Lizbon'da açıldı. Fuar için Portekiz baştan sona yenilendi.

Fuar nedeniyle turistlerin akınına uğrayan Lizbon golf sahalarıyla da ünlü. Expo '98 Dünya Fuarı'yla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler, 00.351.1.8319898 no'lu telefona ya da http://www.expo98.pt e-mail adresine başvurabilir...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!