"Yugoslav" futbolu ikinci baharını yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Yugoslav futbolu ikinci baharını yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2012 11:16

Avrupa ve Türkiye futboluna bir zamanlar damga vuran “Yugoslav” ekolü, adeta ikinci baharını yaşıyor. Yugoslavya'nın dağılmasıyla kurulan ülkelerin yetiştirdiği futbolcular, bugün farklı bayraklar altında bu ekolü devam ettirirken, Avrupa'nın en iyi 5 liginde, eski Yugoslavya coğrafyasından 84 futbolcu forma giyiyor.

Bir dönem adından çok söz ettiren Yugoslavya ekolü, bölgede 90'lı yıllarda yaşanan savaş sonrasında geriledi. Ancak savaş sonrasında bölünen Yugoslavya üzerinde kurulan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Makedonya ve Kosova, eski futbol geleneğini sürdürdü.

Eski Yugoslavya'nın dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden bu 7 ülkeden bugün Avrupa'nın en iyi beş futbol ligi olarak kabul edilen La Liga, Premier Lig, Serie A, Bundesliga ve Ligue 1'de toplam 84 futbolcu top koşturuyor.
Batı Balkan ülkelerinden Luka Modriç, Edin Dzeko, Nemanya Vidiç, Mirko Vuçiniç, Goran Pandev, Samir Handanoviç gibi birçok isim bugün oynadıkları kulüplerde, taraftarlarının gönlünde taht kurmuşken, “Yugoslav” ekolünün, halen en başarılı futbol ekollerinden biri olduğunu tüm Avrupa'ya gösteriyor.

Avrupa'nın önde gelen liglerinden La Liga'da (İspanya Birinci Futbol Ligi) eski Yugoslavya ülkelerinden 8 futbolcu forma giyiyor. Bu ligde Bosna-Hersek'i, aynı zamanda A Milli Takım kaptanı da olan Emir Spahiç temsil ediyor. Spahiç, İspanya'nın köklü futbol kulüplerinden Sevilla'nın formasını giyiyor. Dünya devi Real Madrid'e bu yıl transfer olan Hırvat yıldız Luka Modriç'in yanı sıra İvan Rakitiç ve Mate Biliç de bu ligde Hırvatistan'ı temsil ediyor. Hırvatistan gibi Sırbistan da bu yıldızlar arenasında üç isimle temsil ediliyor. Bu isimler, Andriya Kaluceroviç, İvan Obradoviç ve Stefan Baboviç. Ülkede forma giyen tek Karadağlı ise Rayo Vallecano formasıyla oynayan Andriya Delibaşiç.

Bu sene Manchester United'da 7. sezonunu geçiren Sırp Yıldız Nemanya Vidiç'in yanı sıra Manchester City forması giyen Aleksandar Kolarov ve Matiya Nastasiç, aynı zamanda Chelsea forması giyen Branislav İvanoviç de ülkelerini bu ligde temsil eden Sırp futbolcular olurken, Hırvatistan ise, İngiltere'de Nikitsa Yelaviç ve Mladen Petriç tarafından temsil ediliyor. Bosna-Hersek A Milli Futbol Takımının da iki vazgeçilmezi Edin Dzeko ve Asmir Begoviç de İngiltere futbol arenasında ülkelerini temsil ediyor. İngiltere'de forma giyen tek Makedonyalı oyuncu ise Goran Popov.

İtalya'da 32 futbolcu forma giyiyor

İtalya Seri A'da ise, eski Yugoslavya ülkelerinden toplam 32 futbolcu forma giyiyor. Serie A, bu anlamda bünyesinde bu ülkelerden en fazla sayıda oyuncu barındıran lig olma unvanını da elinde bulunduruyor.
İnter forması giyen Sloven kaleci Samir Handanoviç'in yanı sıra, bu ligde 7 futbolcu daha Slovenya'yı temsil ediyor. Bu oyuncular, Rene Krhin, Valter Birsa, Bojan Jokiç, Bostjan Cesar, Viol Belec, Jasmin Kurtiç ve Josip İliçiç.İtalya'da toplam 13 futbolcu ile temsil edilen Sırbistan, bu ligde eski Yugoslavya ülkeleri arasında en başarılı ülke konumunda. İnter'in efsane isimleri arasında çoktan yerini almış olan Deyan Stankoviç, İtalya'daki Sırplar'ın en tanınan ismi.

Seri A'daki diğer Sırbistanlı isimler ise şöye: Boşnak asıllı Sancaklı Adem Lyayiç, Uroş Çoşiç, Boşko Yankoviç, Milan Milanoviç, Jelyko Brkiç, Duşan Basta, Nenad Krstiçiç, Uroş Radakoviç, İvan Radovanoviç, Vlada Avramov ve Nenad Tomoviç.

İtalya'nın köklü kulüplerinden Lazio'da forma giyen Senad Luliç ve Roma forması giyen Miralem Pyaniç ise Seri A'da Bosna-Hersek'i temsil ederken, Goran Pandev ve Deyan Stoyanoviç de ligdeki Makedonyalı futbolcular oldu. Balkanlar'ın en küçük ülkesi olan Karadağ ise, Juventus forması giyen forvet oyuncusu Mirko Vuçiniç'in yanı sıra Stevan Yovetiç, Stefan Saviç ve Marko Bokiç ile İtalya Serie A'da temsil ediliyor. İtalya'nın sınır komşusu olan Hırvatistan ise, bu kaliteli futbol arenasında sadece üç oyuncu bulunduruyor. Bu oyuncular; Marko Livaya, Ante Vukuşiç ve İgor Budan.

Bundesliga'da eski Yugoslavya'dan 25 futbolcu forma giyiyor

Avrupa'nın en kaliteli liglerinden birine sahip olan ve 90'lı yıllarda yaşanan savaştan dolayı bu bölgeden çok sayıda göç almış Almanya'da, birinci lig düzeyinde eski Yugoslavya ülkelerinden 25 futbolcu forma giyiyor.

Sezon başında Wolfsburg'tan Alman devi Bayern Münih'e transfer olan Hırvat futbolcu Mario Mandzukiç, Bundesliga'da forma giyen en başarılı futbolculardan biri. Mandzukiç'in yanı sıra bu kaliteli futbol arenasında 9 Hırvat futbolcu daha bulunuyor. İvan Perişiç, İvan Pauroviç, İvan Santini, İvo İliçeviç, İvan Klasniç, Milan Badely, Srcan Lakiç, İvitsa Oliç ve bir zamanlar Trabzonspor forması da giyen Hrvoye Çale de Bundeliga'da ülkelerini temsil eden diğer Hırvatlar oldu.

Makedonya, Bundesliga'da üç futbolcu ile temsil edilirken bunlar, Oka Niolov, Feran Hasani ve Nikol Çenoveski oldu. Bosna-Hersek de Makedonya gibi Almanya'da üç futbolcu bulunduruyor. Almanya'da forma giyen Bosnalı futbolcular, Mensur Muyca, Seyad Salihoviç ve Vedad İbişeviç oldu.

Borussia Dortmund forması giyen Sırp yıldız Neven Subotiç'in yanı sıra Bundesliga'da 8 Sırbistanlı oyuncu daha forma giyiyor. Sırbistan'ı Bundesliga'da temsil eden oyuncular ise şöyle: Goyko Kaçar, Slobodan Raykoviç, Filip Malbaşiç, Zdravko Kuzmanoviç, Slobodan Medoyeviç, Aleksandar İgnyovski, Aleksandar Stevasnoviç ve Predrag Stevanoviç.

Bir diğer Avrupa ligi Fransa Ligue 1'de ise toplam 9 futbolcu eski Yugoslavya'yı ve Yugoslav ekolünü temsil etmeye devam ediyor. Slovenya, Bosna-Hersek, Karadağ ve Hırvatistan Fransa Ligue 1'de sadece birer oyuncu ile temsil edilirken, Sırbistan'ın aynı ligde 5 futbolcusu bulunuyor. Fransa Liue 1'de Deyan Lovren Hırvatistan'ı, Aybe Yug Slovenya'yı, Marko Basa Karadağ'ı, Sanyin Prçiç Bosna-Hersek'i ve Branko Lazareviç, Milan Bisevac, Nemanya Peyçinoviç, Ganiya Aleksiç, Pavle Ninkov ise Sırbistan'ı temsil ediyor.

Şampiyonlar Ligi'nde eski Yugoslavya ülkelerinden 51 futbolcu

Dünyanın kulüp takımları baz alındığında en prestijli turnuvası niteliği taşıyan Şampiyonlar Ligi'nde ise eski Yugoslavya ülkelerinden toplam 51 futbolcu forma giyiyor.

Şampiyonlar Ligi'nde Hırvatistan 33, Sırbistan 14, Karadağ 3 ve Bosna-Hersek 1 futbolcu ile temsil ediliyor.

“Eskiden kulüplerde yabancı oyuncu sınırlaması vardı”

Türkiye'de de uzun yıllar çeşitli takımlarda antrenörlük yapan ve şimdi Bosna-Hersek A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü olan Safet Susiç, eski Yugoslavya ülkelerinden şimdi çok sayıda futbolcunun Avrupa'nın önemli liglerinde forma giymesiyle ilgili olarak, kendi oynadığı zamanki şartlar ile günümüzdeki şartların eşit olmadığını söyledi.

Susiç, şunları kaydetti: “Benim futbol oynadığım zamanlarda, her şeyden önce Yugoslavya'nın yasaları gereği 28 yaşını doldurmadan yurt dışında futbol oynayamıyorduk. Bunun yanı sıra her kulüp en fazla 2 ya da 3 yabancı oyuncuyu kadrosunda barındırabiliyordu. Şimdi ise bu sayı neredeyse sınırsız oldu. Şimdiki futbolcular, yurt dışında kendileri ile ilgilenen bir kulüp bulur bulmaz hemen Avrupa'da forma giyme şansına sahip. Daha önce de söylediğim hususlarla birlikte bu da Avrupa liglerinde forma giyen ve eski Yugoslavya ülkelerinden çıkmış futbolcu sayısının bu kadar artmasına neden oldu.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!