Yeni Volkan Demirel'leri yetiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni Volkan Demirelleri yetiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2012 00:00

Fenerbahçe'nin milli kalecisi kalecisi Volkan Demirel'in antrenörlüğünü yaparak bugünlere gelmesinde katkısı olan kaleci antrenörü Haluk Uğurludoğan, şimdi de gençlere kaleciliği sevdirerek, Türk futboluna yeni “file bekçileri” kazandırmaya çalışıyor.

Uğurludoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1979 yılında başladığı kaleciliği 1990'lı yılların başında bıraktığını belirterek, Birinci Lig'de mücadele ettiği dönemde Adana emirspor'un file bekçiliğini yaptığını 10 yılı aşkın deneyimini genç kuşaklara aktarmak istediğini söyledi.

Kaleci antrenörlüğü lisansını aldıktan sonra çeşitli kulüplerde çalıştığını anlatan Uğurludoğan, 1999-2000 sezonunda görev yaptığı Kartalspor'da şu an Fenerbahçe'nin kalesini koruyan Volkan Demirel ile karşılaştığını söyledi.

Volkan'ın o yıllarda genç takımda oynadığını anlatan Uğurludoğan, “O sezon Volkan'ı görünce genç takımdan A takıma aldım. O zamandan belliydi iyi bir kaleci olacağı. Yeteneğiyle, fiziğiyle, duruşuyla 'Ben kaleciyim' diyordu. Ben de eksik yönlerini geliştirmesine yardımcı oldum” dedi.

Uğurludoğan, 2006 yılında ise yeni “Volkan'lar” yetiştirmek için kaleci okulu açtığını belirterek, burada genç sporculara kaleciliğin inceliklerini öğretmeye başladığını söyledi.

Gençlere kaleciliği sevdiriyor

Uğurludoğan, bir dönem Türk kulüplerinde yabancı kaleci hayranlığı olduğunu belirterek, bu nedenle Avrupa'da futbolu bırakmasına az bir dönem kalmış çoğu kalecinin Türkiye'ye transfer edildiğini hatırlattı.

Bu durumun da gençlerin kaleciliğe olan ilgisini azalttığını anlatan Uğurludoğan, son dönemlerde ise Türk kalecilerin başarısının bu durumu tersine çevirdiğini söyledi.

Kendisinin de gençlere kaleciliği sevdirmek için çaba gösterdiğini belirten Uğurludoğan, “Ben kalecilik dönemimde sol elimi neredeyse hiç kullanmıyordum. O zaman bana kimse “Sol elini neden kullanmıyorsun?' diye sormadı. Ben çünkü eğitim almamıştım. Görmemiştim. Ama şimdiki gençler çok şanslı. Bir eğiticileri var. Onlara kaleciliği sevdirmek ve öğretmek için çabalıyorum” dedi.

Uğurludoğan, genç kaleci adaylarına penaltı kurtarmanın inceliklerinden, hava topuna çıkmaya kadar tüm ayrıntıları uygulamalı olarak anlattığını söyledi.

Penaltı kurtarmanın inceliği

Uğurludoğan, penaltının kaleciler için en zor pozisyon olduğunu belirterek, kalecinin rakibi baskı altına alarak, onun konsantrasyonunu bozması gerektiğini söyledi.

Uğurludoğan, genç kaleci adaylarına penaltı pozisyonlarında neler yapmaları gerektiği şöyle anlattı: “Penaltı pozisyonunda rakibe bakmayın. Gözünüz topta olsun. Bakacağınız tek yer top olsun. Bu sayede topun gidiş yönüne doğru hareket edip, o yöne atlayın. Ayrıca penaltı sırasında bir adım öne atarak, alanı daraltın. Rakibin psikolojisini bozmak için de kendinizden emin olun.”

Uğurludoğan'ın öğrencilerinden 8 yaşındaki Recep Can ise kendisinin Beşiktaş taraftarı olduğunu ve ilerde takımının kalesini korumayı hedeflediği belirterek, iyi bir kaleci olmak için çok çalıştığını söyledi.
Kaleci adaylarından 13 yaşındaki Yusuf Kaan Yücebilgiç ise Volkan Demirel'i örnek aldığı belirterek, “İyi bir kaleci olmak için çok çalışıyorum. Volkan abiye selam gönderiyorum. İlerde onun tahtına oturacağım” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!