Yeni doping skandalı

Güncelleme Tarihi:

Yeni doping skandalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2016 11:19

İngiltere’de bir doktor aralarında ünlü tenisçiler, Premier Lig'de forma giyen futbolcular ve boksörlerin de bulunduğu 150 elit atlete doping yaptığını iddia ederken gizli kamera ile görüntüledi.

Haberin Devamı

Gizli görevdeki bir Sunday Times gazetesi muhabiri “bir gün Olimpiyatlar’da yarışmak isteyen genç bir koşucu” rolü yaparak bir çok ünlü sporcuya doping uyguladığı iddia edilen Dr Mark Bonar’dan randevu aldı.

Doktorla olan görüşmelerini gizli kamera ile kaydede muhabir, Bonar’ın bir çok sporcuya doping verdiğini doğrulamayı ve doktorun yasadışı doping programları uyguladığı ünlü sporculardan binlerce sterlin ücret aldığını da ortaya çıkartmayı başardı.

LİSTEDE ÇOK ÜNLÜ İSİMLER VAR
Londra’nin Knightsbridge semtinde Omniya isimli özel bir klinik işleten 38 yaşındaki doktor Bonar, gizli görevdeki Sunday Times muhabirlerine yaptığı açıklamada “müşterileri” arasında İngiliz milli takımında forma giyen bir kriketçi, Tour de France yarışına katılan bisikletçiler ve boks şampiyonları olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dopingci doktor bir çok futbolcuya da hizmet verdiğini ve futbolcu müşterilerinin Arsenal, Chelsea, Leicester City ve Birmingham City gibi Premier lig kulüplerinde forma giydiğini de belirtti.

Bonar bir çok sporcuyla Chelsea Spor Klübü için çalışan bir fitness eğitmeni aracılığı ile tanıştığını söyledi ve yasadışı kariyeri boyunca İngiltere’nin BBC’de yayınlanan ünlü dans yarışması Strickly Come Dancing’de kamera karşısına geçen iki profesyonel dansçıya da doping uyguladığını söyledi.

Bonar’ın işlediği suçları açıkça anlatırken çekilmiş gizli kamera görüntülerinin yayınlanmasının ve İngiliz basınında geniş yankı uyandırmasının ardından Kültür Bakanı John Whittingdale Birleşik Krallık Anti-Doping Ajansı Ukad’a doktorla ilgili soruşturma başlatma emri verdi. Bonar’ın profesyonel sporculara doping yaptığı yönünde iddialar iki yıl önce de gündeme gelmiş, ancak Ukad konuyla ilgili soruşturma başlatma gereği duymamıştı.

Dopingci doktorun gizli kamera görüntülerini izledikten sonra bir basın açıklaması yapan Olimpiyat Şampiyonu Jessica Ennis Hill’in antrenörü Toni Minichhiello “Bu vaka Birleşik Krallık spor dünyasının hayal ettiğimizden çok daha büyük bir doping problemi olduğunu gösteriyor” dedi ve Bonar ile ilgili daha önce harekete geçmeyen Ukad’ın lideri Nicole Sapstead’ın acilen istifa etmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Ünlü antrenör “Sapstead’ın geçmişte aldığı Bonar’ı soruşturmama kararı onun Ukad lideri olarak görevine devam etmesini imkansız kılıyor. O, temiz atletleri koruma yönündeki temel görevini yerine getiremedi” dedi.

Sunday Times gazetesi ele geçirdikleri bir dizi e-posta sayesinde Sapstead’ın bundan iki yıl kadar önce Bonar’ın karşı karşıya olduğu doping suçlamalarından haberdar olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Sapstead’ın Ukad’ın “doktora hiç bir yaptırım uygulamaya yetkisinin olmadığını” iddia ettiği, ancak durumu bu konuda yetki sahibi olan Genel Tıp Konseyi’ne (GMC) bildirmediği belirtildi.

Doktorların sporculara performans artırıcı yasadışı tedaviler uygulamasını engellemekten sorumlu olan GMC, konunun basına yansımasının ardından Bonar ile bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

GMC lideri Niall Dickson “Ben ilk olarak bu konuyu gündeme getirdikleri için Sunday Times gazetesine teşekkür etmek istiyorum. Bunlar çok ciddi suçlamalar ve bir derhal konuyu takibe alacağız” dedi.

Sunday Times gazetesi, Dr Borner yardımı ile doping yapmakla suçlanan profesyonel sporcuların isimlerini de öğrendiklerini ancak bu konuyu daha derinlemesine araştırana dek hiç bir sporcuyu ismen suçlamama kararı aldıklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!