Yabancıya neden hayır

Güncelleme Tarihi:

Yabancıya neden hayır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 1998 00:00

Turgay ŞEREN
Haberin Devamı

Şenes Erzik federasyonu noktayı koyarken ve Futbol Federasyonu'ndan ayrılırken, 3+1 yabancı futbolcu kontenjanını kulüplerin arzusu doğrultusunda 4'e çıkardı. Kulüpler, ‘‘Ben yabancı futbolcuya avuç dolusu dolarlar verdim, tribünde oturtuyorum. Bu yanlışı giderin’’ dediler. Belki de haklıydılar. Ve Futbol Federasyonu gider ayak şöyle bir karar aldı:

‘‘1997-98 yılında Birinci Lig'de 4 yabancı futbolcu oynayabilecek, 1998-99 sezonunda bu rakam kesinlikle 3'e inecek.’’

Bu kararı bugün takımlarında sınırsız yabancı isteyenler alkışladılar ve kabul ettiler. ‘‘Bravo’’ dediler. ‘‘Futbol Federasyonu, kulüplerimizin yanında’’ dediler. Ben ve benim gibiler de, ‘‘Yabancı sınırlamasını 4'e çıkarırsanız bir daha aşağıya çekmek mümkün olmaz. Zira kulüplerimiz bugün evet dediğini yarın inkar eder, dün dündür, bugün bugündür der’’ dedik ve bangır bangır bağırdık. Bugün biz haklı çıktık. Kulüpler Birliği aldı başını gidiyor. Dört yabancı, beş yabancı, 10 yabancı diye konuşmaya başladılar. Onlar için Türk futbolu filan önemli değil. Kulüpleri de önemli değil. Onlar için şahısları mühim. Yöneticilik devrelerinde başarıları mühim. Ve nasıl olsa cebinden çıkmıyor ya, milyon kere milyon dolarları sokağa atması hiç umurunda değil.

ALACAKLA BORÇ ÖDENMEZ

Geçtiğimiz yıl 70'e yakın yabancı futbolcu geldi. Bir kısmı oynuyor, diğerleri ülkelerine postalandı. Tabii ceplerinde yüzbinlerce dolar olarak. Kulüplerimizin hepsi borçlu. Deniyor ki, borcumuz var ama gelirlerimiz de var. Ben ekonomide, okulda şunu okudum; alacakla borç ödenmez. Borç borçtur. Alacak belki tahsil edilemeyebilir ama borcunuzu ödemek mecburiyetindesiniz. Avrupa'da Fransız futbolcular İtalya'da, İtalyanlar İngiltere'de, Hollandalılar, Belçikalılar, Almanlar, İspanyollar, Portekizliler, değişik ülkelerde futbol oynuyor. Tabii milli takım seçicileri de kendi oyuncularını diğer ülkelerde ve kendi ülkesinde rahatlıkla izleyebiliyorlar.

YÖNETİCİ ARTIRIYOR

Arkadaşım Togay Bayatlı, herhalde unuttu. Türk futbolcularının hiçbiri Avrupa'da futbol oynamıyor. Türkiye'ye gelecek yabancılar Türk futbolcularının önünü kapar ve milli takım futbolcusu arayıp bulamazsın. Eskiden Fenerbahçe'den 9 futbolcu milli takıma çağırılırdı. Şimdi bir tek kaleci Rüştü çağırılıyor Togay, bunun farkında değil misin? Türk futbolcuları pahalı değil. Bunları astronomik rakama çıkaran kulüp yöneticileri. Yönetimlerin bonservis olarak istediklere paralara bakın, herhalde delirmişler. Ama bu paraları kabul edip ödeyenler iki kat deli. Türkiye altyapıya yönelmelidir. Gençten oyuncular yetiştirmelidir. Bu bir arz- talep meselesidir. Talebiniz dışarıdan olursa tabii ki fiyatlar da bugünkü boyutlara erişir.

Kardeşim Haluk ve Futbol Federasyonu üyeleri, kulüp yöneticilerimizin geçtiğimiz yıl verdikleri sözü unutup sınırsız yabancı istemelerine asla ve asla sizler göz yummayın. Siz yanlız kulüplerin değil, futbolcuların, antrenörlerin, hakemlerin ve Amatör Konfederasyonu'nun federasyonusunuz. Sakın ola ki bunu unutmayın.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!