Wushu Federasyonu'nda başörtüsü krizi

Güncelleme Tarihi:

Wushu Federasyonunda başörtüsü krizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 11:28

Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, "Tavrımız net, başörtüsünü çıkartmayacağız" dedi. Akyüz, taolu kategorisinde mücadele edecek milli sporcu Zeynep Akyüz'ün başörtüsünden dolayı şampiyonadan men edilmek istenmesi nedeniyle Avrupa Wushu Federasyonuna itirazda bulunduklarını belirtti.

Akyüz, olumsuz çıkacak bir kararın, Avrupa Wushu Federasyonu için "kötü sonuçlar" doğurabileceğini söyledi. Yaşananların üzücü olduğunu ifade eden Akyüz, şöyle konuştu:

“Böyle bir durumu beklemiyorduk. Geçen sene bu konuyu Fransa ve Ermenistan gündeme getirmişti ama reddedilmişti. Böyle bir karar çıkmadı. Zaten böyle bir karar çıksaydı biz geçen sene buna tepki verirdik. Böyle bir karar olsaydı bugün biz buraya gelmezdik, olmazdık. Avrupa Federasyonunun yarışmasına katılmazdık. Bizim bu konudaki tavrımız ve fikrimiz nettir. Başörtülü sporcularımızın medeni bir şekilde çıkartılıp, yarıştırılmasını ve hak ettikleri dereceleri almasını savunan bir federasyonuz.”

Avrupa Wushu Federasyonunu tarafından alınan bu kararın keyfi bir karar olduğunu dile getiren Akyüz, şöyle devam etti:

"Avrupa Wushu Federasyonunun yeni seçilen asbaşkanı Rus Gleb Muzrukov'a, başörtüsünden dolayı sporcuların men edilemeyeceğini, böyle bir durum olursa takım olarak çekilebileceğimizi söyledik. Avrupa Federasyonu başkanı da bize, konunun kendi dışında olduğunu ve komiteye iletilmesi gerektiğini söyledi."

"İçler acısı"

Akyüz, Avrupa Federasyonunun içinde bulunduğu durumu da "içler acısı" olarak değerlendirdi. Akyüz, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şeyin olmadığını, Dünya Wushu Federasyonu ve Uluslararası Olimpiyat Komitesinin böyle bir uygulamanın bulunmadığını belirtti.

"Burada böyle bir sürprizle karşılaştık. Tavrımız kesin, kızımız başörtülü çıkacak. Onlar almasa da başını kesinlikle açmayacağız" diyen Akyüz, verilecek karara göre tepki göstereceklerini, gerekirse şampiyonadan çekilebileceklerini dile getirdi. Olumsuz bir karar çıkmamasını beklediklerini ifade eden Akyüz, şunları söyledi:

"Qinda kategorisinde de başörtülü sporcular var. Asıl hedef dünya ve Avrupa şampiyonu Zeynep'tir. Herhalde Zeynep için böyle bir karar almaya çalışıyorlar. Bize bir sonuç bildirecekler, umarım üzücü, olumsuz bir karar çıkmaz. Bu onlar için de kötü bir sonuç olur. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, hatta başvurabileceğimiz bütün mahkemelere başvuracağız. Avrupa Federasyonunun bu feci, kötü durumunu gözler önüne serip, bunlarla mücadele edeceğiz.”

Taolu kategorisinde bugün yapacağı mücadele öncesinde başörtüsü nedeniyle şampiyonadan men edilmekle karşı karşıya kalan dünya ve Avrupa şampiyonu Zeynep Akyüz ise yaşananlar sonrasında çok üzgün olduğunu kaydetti.
Akyüz, “Bir aydır bu şampiyona için hazırlanıyorum. Emeğim boşa gitti. Çok üzgünüm, bir daha Avrupa şampiyonalarına katılmayacağım" diye konuştu.


Taolu kategorisinde başörtüsüyle yarışan Zeynep Akyüz'e, puanlama yapılmadı

Avrupa Wushu Şampiyonası'nda taolu kategorisinde başörtüsüyle yarışan Zeynep Akyüz'e puanlama yapılmadı. Taolu kategorisinde yarışan Zeynep Akyüz'ün başörtüsünden dolayı şampiyonadan men edilmek istenmesiyle başlayan krizin ikinci gününde milli sporcu, başörtüsüyle mindere çıktı. Zeynep, hakemlerin işaretinin ardından sunumu gerçekleştirdi. Gösterinin bitiminde başhakem, puanlamayı yapan hakemleri yanına çağırarak, Zeynep'in başörtüsüyle yarışmasını değerlendirdi. Başhakem daha sonra Zeynep'e "puanlama yapılmaması" kararı aldı. Mücadele sonunda puan almadığını öğrenen Zeynep, antrenörlerinin nezaretinde salondan ayrıldı.

Başörtüsünden dolayı elenmiş olabileceğini belirten Zeynep, "Çok üzgünüm, kendimi parçaladım ama bana puan vermediler" dedi. Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz de Avrupalıların bir insanlık suçu işlediklerini belirti. Haklarını arayacaklarını ifade eden Akyüz, şunları söyledi:

"İnsanlığa karşı büyük bir haksızlık yapılmıştır. Avrupa içerisinde birkaç kişi, kendi kişisel hezeyanlarını spor sahalarına yansıtıyorlar. Bu bir suçtur. Bu suçu işleyenler özellikle Rus hakemler ve Avrupa Federasyonunun Rus yöneticileridir. Yaptıkları çok büyük bir skandaldır. Bunun altında kalacaklarını şimdiden söyleyebilirim. Bu olayın üzerine gideceğiz, hadlerini bildireceğiz. Tazminat hakkımız var. Yaralandık, üzüldük."

Wushunun Türkiye'de ve dünyada çok hızlı geliştiğini belirten Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada Rus hakem mafyası var ve bunlar bu güzel sporu lekeliyorlar. Wushu, bu sene olimpiyat programına dahil edilmesi beklenen bir spor. Büyük bir mücadele veriliyor ama bugün burada bu yapılan, wushuya yapılmış, insanlığa yapılmış bir ihanettir. Bu ancak çağdışı bir Avrupa zihniyetinden beklenebilir. Bir federasyon başkanı, dünya federasyonu yönetim kurulu üyesi ve bir baba olarak çok büyük bir üzüntü duydum. Bunun mücadelesini vereceğiz."

Zeynep'in yarıştığı taolu kategorisi hakemlerinden, Türkiye'yi temsil eden İlhan Koç ise verilen kararın yanlış olduğunu ifade etti. "Maça çıktıktan sonra mutlaka puanlamanın yapılması lazım. Ya müsabakaya çıkarmayacaklar ya da çıktıktan sonra puanlama yapacaklar" diyen Koç, yaşananları şöyle değerlendirdi:

"Maça girmesi için Zeynep'i anons ettiler ve girdi. Yarıştıktan sonra puanlamamızı istediler. Masaya çağırdılar ve başhakem 'Bu puanlamayı yapamazsınız, yapmayacaksınız. Başörtüsü nedeniyle puanlama yapmayacağız' dedi. İnsanların saçıyla, başıyla, türbanıyla oynamaya kimsenin hakkı yok."

Koç, hakemler arasında yapılan puanlamada, 8.70 ile Zeynep'in kendi kategorisinde en yüksek puanı aldığını da sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!