Voleybol Türk sporunun yükselen değeri oldu

Güncelleme Tarihi:

Voleybol Türk sporunun yükselen değeri oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 10:55

Birçok kategoride son iki yılda elde ettiği başarılı sonuçlarla ön plana çıkan Voleybol, Türk sporunun yükselen değeri oldu.

Haberin Devamı

Uluslararası arenada art arda gelen başarılarla Türk Spor tarihinde ilk kez bir Dünya Şampiyonası'nda final oynama başarısını gösteren, Üniversite Oyunlarında ikinci kez şampiyon olan, 2007 yılında katıldığı şampiyonalarda 3 birincilik, 5 ikincilik ve 2 üçüncülük kazanarak önemli başarılara imza atan voleybol, son iki yılda adeta 'tavan' yaptı.
Yıldız Kız ve Erkek, Genç Kız ve Erkek, (A) Milli Bayan ve Erkek ile Üniversite Bayan ve Erkek Milli takımlarıyla 2007 yılında 16 ayrı üst düzey organizasyonda sahaya çıkan voleybol milli takımları, 3 kez şampiyonluk yaşadığı turnuvalarda, Avrupa ve dünya klasmanında yer almaya başladığını kanıtladı.

YILDIZ KIZLAR TARİH YAZDI

31 Temmuz-11 Ağustos 2007 tarihlerinde Meksika'da yapılan Yıldız Kızlar Dünya Şampiyonası'nda elde ettiği sonuçlarla final oynama hakkı kazanan ve dünya ikincisi olan milliler, Türk spor tarihinde bir ilke imza atarak, tarihe geçti.

Haberin Devamı

49 yıllık bir rüyayı gerçekleştirerek Meksika'da yapılan 10. Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası'nın finalinde, son 4 yılda 3'üncü kez şampiyon olan Çin'e 3-1 yenilen milliler, dünya ikincisi olarak isimlerini Türk voleybol tarihine altın harflerle yazdırdı.

TAKIM SPORLARINDA BİR İLK

Yıldız Kız Milli Takımı, voleybol, hentbol ve basketbol gibi takım sporlarında bugüne kadar başarılamamış bir sonuç elde ederek bir ilki gerçekleştirdi.

Dünya şampiyonasında final oynayan yıldız milliler, ikinci olarak tarihi bir başarı elde etmenin yanı sıra Türkiye'nin takım sporlarında kazandığı en önemli sonuca da imza attı.

VOLEYBOLDA EN BÜYÜK BAŞARI DÜNYA 6'NCILIĞIYDI

1952 yılında ilk yurt dışı organizasyonuna Mısır'da katılan Türkiye, 1958 yılında kurulan federasyon çatısı altında toplandığı günden bu yana geçen 49 yıllık süreçte, Meksika'da dünya ikincisi olan Yıldız Kız Milli Takımın elde ettiği sonuçtan daha büyük bir başarı kazanamadı.

1991 yılında Ankara'da yapılan Genç Bayanlar Şampiyonası'nda elde edilen altıncılık, Türkiye'nin bu spor branşındaki en üst dereceydi.

ÜNİVERSİTE MİLLİ TAKIMI İKİNCİ KEZ ŞAMPİYONLUK APOLETİNİ TAKTI

Yıldız Kızların Dünya Şampiyonası'nda final oynamasıyla tarihi bir başarı yakalayan voleybolda, Üniversite Milli Takımının 2005 yılında İzmir'deki Üniversite Oyunlarında ilk kez kazandığı şampiyonluk apoletine, 2 yıllık bir aradan sonra Tayland'da yapılan Üniversite Oyunlarında yeni bir şampiyonluk unvanı eklemesi tüm Türkiye'ye başka bir gurur yaşattı.

MİLLİ TAKIMLARIN ELDE ETTİĞİ BAŞARILAR KULÜPLERE DE YANSIDI

Milli takımların son iki yılda katıldığı üst düzey turnuvalarda elde ettiği başarılar, kulüp takımlarını da etkiledi.
2005-2006 sezonunda Indesit Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden ve 4'lü finallere kadar yükselme başarısı gösteren Vakıfbank Güneş Sigorta Bayan Voleybol Takımı'nın ardından, erkekler kategorisinde yıllardan beri yaşanan büyük düşüş gerek milli takımlar, gerekse kulüp takımlarının başarılı sonuçlarıyla yükseliş sürecine girdi.
Geçen sezon Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Kupası'nda Halk Bankası Erkek Voleybol Takımı'nın 4'lü finallere kadar sürdürdüğü başarılı grafik ve ardından Avrupa'nın ilk dört takımı arasına ismini yazdırması ve bu karşılaşmalarda da üçüncülük kupasını alması, voleybolun başarı grafiğini daha da yukarı çekti.

BAYANLAR, ERKEK MESLEKTAŞLARINA DOPİNG OLDU

Voleybol camiasında, yıldız erkekler kategorisinden başlayarak (A) Milli Takım seviyesine kadar tüm erkek takımlarında 2006 ve 2007 yıllarında yaşanan büyük yükselişte, bayan voleybolundaki başarıların, erkek meslektaşlarına doping etkisi yaptığı görüşü hakim.

Haberin Devamı

2006'da genç erkeklerde Balkan şampiyonu olan millilerin ardından (A) Milliler de Avrupa Şampiyonası Grup Elemeleri ile Avrupa Ligi ikinci turnuvasından birincilik, Avrupa Ligi finalinden ise dördüncülük elde ederek ayrıldı.
2007'de ise Avrupa Ligi Grup Elemelerinin 6. ayağını ikinci sırada bitiren (A) Milli Erkek Voleybol Takımı, çoğunluğunu aynı oyuncuların oluşturduğu Üniversite Milli Takımıyla Avrupa Şampiyonu oldu.

Yıldız Erkeklerde ise Avrupa Şampiyonası Grup Elemelerine katılan milliler, ikinci sırada yer alarak önemli bir başarı kazanırken, Balkan Şampiyonası'ndan da ikinci olarak döndü.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ DE AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU

Türk voleybolundaki büyük çıkışa Gazi Üniversitesi Erkek Voleybol Takımı da Üniversiteler Avrupa Şampiyonası'nda birincilik kürsüsüne çıkarak katkıda bulundu.

Haberin Devamı

Hırvatistan'ın Rijeka kentinde yapılan şampiyonada, grubunu Fransa ve Litvanya ekiplerini 3-0, Sırbistan'ı 3-1 ve Hollanda'yı 3-2 yenerek namağlup olarak tamamlayan Gazi Üniversitesi, çeyrek finalde de Almanya'yı 3-0 yendi.
Yarı finalde şampiyonanın iddialı ekiplerinden İspanya ile eşleşen voleybolcular, bu maçı da 3-0 kazandı ve finale yükseldi.

Final karşılaşmasında Rusya ekibi ile mücadele eden Gazi Üniversitesi, karşılaşmadan 3-1'lik skorla galip ayrılarak, şampiyonluğa ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!