Uzman görüşü

Güncelleme Tarihi:

Uzman görüşü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2009 01:47

Yard. Doç. Dr. Cengiz Karagözoğlu
(Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu)
SICAK VE EĞİTİMSİZLİK

FENERBAHÇE ve Beşiktaşlı futbolcuların dünkü antrenmanlarda kavga etmelerini sadece sıcağa bağlamak doğru olmaz. Bunun başka sebepleri de olabilir. Şöyle ki;
1-) Futbol gibi fiziksel mücadelenin ön planda bir branşta sporcuların zaman zaman kavga etmeleri normaldir. Bu, öncelikle motivasyonla ilgili bir durumdur. Sporcuların kavga etmeleri onların yaptıkları işe ne kadar motive olduğunu ve değer verdiğini gösterir.
2) Sıcak hava fizyolojiyi etkiler, fizyolojik bozukluklar da psikolojiyi. Vücut zorlanınca insanların tepkileri artar. Zorlanan insan tepkisini bir şekilde dışa vurur.
3-) Bizim sporcularımızın çoğu öfke kontrolü nedir bilmiyor. Bunu en güzel Avrupa ile Türkiye’deki futbol maçlarını karşılaştırınca görüyoruz. Bizimkiler en ufak bir şeyi bahane edip olay çıkartabiliyor ama Avrupalılar eğitimli oldukları için öfkelerini kontrol altında tutabiliyor. Ve maalesef Türkiye’de kulüpler sporcularını bu yönde eğitme konusunda en ufak bir çaba göstermiyor.
Bize sıklıkla sorulan bir başka soru da, yaz kamplarının İstanbul’da yapılmasının doğru olup olmadığı... Kamp her ortamda yapılabilir. Bilakis bazı antrenörler sporcularının dayanıklılığını artırmak için özellikle böyle zorlu koşulları seçerler. Burada önemli olan kamplardaki çalışmaların bilimsel metotlara uygun yapılıp yapılmadığıdır.
En doğru antrenman maç saatinde yapılan antrenmandır. Maçınız hangi saatte ise antrenmanı da o saatte yapmalısınız.
Son olarak Süper Lig’de yeni sezonun 8 Ağustos’ta başlayacağını göz önüne alırsak, maçlarda da bu tür kavgaları görebileceğimizi söylemek mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!