Uzay modası Ruslardan sorulur

Güncelleme Tarihi:

Uzay modası Ruslardan sorulur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2004 00:01

Astronotların ve kozmonotların moda merkezi Moskova. En ince kumaşları dokuyan Ruslar kirli giysileri yok etme görevini de üstlendiler. Kirli çamaşırlar dünya atmosferinde yakılıyor.

Astronotlar resmi fotoğraflarda daha çok normal giysileriyle görünmeyi tercih ederler. Kaskla tamamlanan üzeri amblemlerle süslü gösterişli uzay giysileri saygın çevrelerde kaba iş kıyafeti olarak görülmekte nede olsa. Uzay yolculukları henüz emekleme evresindeyken, koruyucu giysiler tüm misyon sırasında giyilmesine rağmen uzun vadeli misyonların başlamasından bu yana ‘iş giysileri’ sadece kalkış, iniş ve geminin dışındaki etkinlikler sırasında giyilmekte. Mekiklerde veya Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar artık rahat giysiler içinde çalışıyorlar.

Merkez Moskova

Uzay modasının adresi Paris, Mailand veya Roma değil, Moskova! Birleşik ‘Zentaur-Bilimleri’ (‘Kentavr-Nauka’) 20 yıldan bu yana Rus kozmonotların misyon sırasında giydikleri kullanışlı kıyafetleri tasarlıyor.

Amerikalılar bu konuda daha rahat davranarak bildik konfeksiyon modellerini yeni renklerle değiştiriyorlar. Fakat artık diğer bazı ülkelerin astronotları da uzay modasını keşfederek Moskova’dan giyinmeye başladılar.

Uzay giysileri standart ölçülere göre üretilirken, gemilerde ve araştırma istasyonunda giyilenler herkesin bedenine uygun olarak tasarlanmakta. Kullanılan malzeme pamuklu. Provalar için kozmonotlar tasarımcıyla birlikte Moskova’ya geliyor ve birlikte örnek bir katalog hazırlıyorlar. Kozmonotlara iç çamaşırından, gömlek ve tişörte kadar zengin bir seçenek sunulmakta.

Kritik günler için

Tabii ki yaka, kol uzunluğu vb. gibi kişisel zevklere de dikkat edilmekte. Sonuçta giysi astronotun kendisini iyi hissetmesi dışında dünyadaki yaşamı da hatırlatması gerekiyor. Renk olarak genelde mavi tercih edilmekte.

Kadın astronotların giysileri çok daha büyük bir özenle üretilmekte. Kozmik moda atölyesi astronotların uzayda da kadınsı çizgiler taşımaları için çalışıyor. Kadın astronot giysi koleksiyonunda şık bikiniler, fırfırlı sutyenler ve ‘kritik günler’ için özel çamaşırlar bile var. Fransız astronot Claudie Haigneré bile Rusların kozmik Haute Couture tarzını övmeden edemedi: ‘MIR istasyonundaki şıklığımla Champ-Elysées caddesinde bile dolaşmadım.’

Amerikalı astronot James Voss ise Rusları ilginç bir isteğiyle şaşırttı: Parlak sarı takımlar isteyen Voss’un arzusu güneş gibi görünmekti.

Ayakkabı geri planda

Kozmos giysi koleksiyonunda ayakkabı pek önemli deği. Her astronot genelde bir çift ayakkabı alır yanına. Çünkü çekimsizlik ortamında ayakkabıya ihtiyaç duyulmaz genelde çoraplarla idare edilir. Sadece yürüyen bantta spor yaparken hem kadın hem de erkek astronotlar dayanıklı deri ayakkabılar giyiyorlar.

Kozmik giysilerin tümü tek kullanımlık. Kirli çamaşırlar bir konteynır içinde biriktirildikten atmosferde yakılıyor.

Uzay terzileri öte yandan giysilerin paketlenmesinde de çok dikkatli olmak zorundalar. Giysiler uzaya gönderilmeden önce ayrıntılı bir şekilde kontrolden geçirilirken röntgenleri çekiliyor, sterilize ediliyor ve en sonunda da vakumlu paketlere yerleştiriliyor. Çünkü uzaya yabancı maddelerin ulaşması ancak bu şekilde önlenebilmekte.

Bu kontrollerin ne kadar önemli olduğu geçmişte bir giysinin üzerinde unutulan bir toplu iğneyle anlaşılmıştı. Uzaydaki yerçekimsizlik ortamında havada salınan iğnenin astronotlar tarafından yutulması ölümcül tehlikeye yol açabilirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!