Usul usul soylenen turkuler

Güncelleme Tarihi:

Usul usul soylenen turkuler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Turkulere gereken zamani ayirmiyor, gereken ozeni gostermiyoruz,’’ diyor Erkan Ogur. Hayatin ritmine uydurma cabasinin turkuleri zedeledigini, 'hizlandirilan' geleneksel ezgilerin ruhunu, kokusunu yitirdigini soyluyor. Dogu Anadolu, ozellikle de Elazig yoresinin deyislerini huzun duygusunu on plana cikararak, sade bir uslupla yorumlayan Ogur'un bu yaklasimla hazirladigi ‘‘Eskiya’’ filminin muzikleri ve ‘‘Gulun Kokusu Vardi’’ albumu genis yanki uyandirdi. Ogur'un Ismail Hakki Demircioglu'yla bu aksam 21.00'de Rumeli Hisari'nda verecegi konserin repertuari da, agirlikli olarak, iki albumden secilen eserlerden olusuyor.

Bir suredir Ismail Hakki Demircioglu'yla ikinci albumunuz uzerinde calisiyorsunuz, bu albumun repertuari ‘‘Gulun Kokusu Vardi’’ya benzeyecek mi?

-Sevdigimiz turkulerden olusacak repertuar, birinci albumun devami niteliginde. Dogu Anadolu'nun deyisleri agirlikta. Beste, esinlenme turunde birkac calismaya da yer verecegiz. Icerik, duzenleme bicimi acisindan ayni cizgide olacak. Kendi gelistirdigim alti telli baglamaya biraz daha fazla yer verecegiz. Adi henuz belli degil. Belki Omur Bahcesi olur. Sanirim eylul sonunda calismalarimiz tamamlanmis olacak.

‘‘Gulun Kokusu Vardi’’ icin dinleyiciden beklediginiz yankiyi aldiniz mi?

-Unutulmus olan turkuleri, unutulmakta olan turku soyleme uslubunu, lezzetleri hatirlatmak istemistik bu albumde. Orta yaslilardan, yaslilardan, biraz da genc dinleyicilerden bekledigimiz yankiyi aldigimizi soyleyebilirim. Kaydederken buyuk satis rakamlarina ulasmasini beklememistik. Fakat bekledigimizin uzerinde ilgi gordu.

Albumun yayinlandigi gunlerde bir roportajda, turkulerin genis kitlelere ulastirilmaya calisirken gereksiz yere hizlandirildigini, oynaklastirildigini 'kokularindan arindirildiklarini' soylemistiniz. Icedonuk bir uslupla soylediginiz, enstruman kullanimi ve ses acisindan mukemmeliyeti aradiginiz turkulerdeki ‘‘gulun kokusu’’ Hisar'in ruzgárina dayanabilecek mi?

Bu ruzgárda ucacak kokulardan degil. Var olan, geleneksellesmis, butun zamanlar icinde var olacak bir kokudan soz ediyoruz. Zaman, mekán ve yorumcular, bizim sahsiyetlerimiz ikinci plandadir. Bu uslubu acikhavaya tasimak beni biraz endiselendirmiyor degil. Rumeli Konserleri'nde yuksek teknoloji urunu olan bir ses sistemi kullaniliyor. Sorun cikacagini sanmiyorum. Ciksa da biz akustik olarak calip soyleriz...

Konser repertuarinda neler var?

-Sadece perdesiz gitar dinlemeye gelecekler biraz hayal kirikligina ugrayabilir. Turkulerden olusan bir konser olacak bu. Enstrumanlar ve sunus biciminden cok turkunun ne oldugu sorusu uzerinde duracagiz. ‘‘Gulun Kokusu Vardi’’daki repertuarin yani sira, Elazig, Orta Anadolu'dan deyisler soyleyecegiz. Bugunlerde kaydettigimiz albumden birkac eser olacak.

Hangi enstrumanlari kullanacaksiniz?

-Ismail Hakki Demircioglu divan sazi ve baglama calacak. Ben kopuz, tambura, perdesiz gitarin yani sira, kendi yaptigim ve 'Ogur Sazi' diye ukalaca isimlendirdigim alti telli baglamayi ilk kez konserde calacagim. Ikimiz birlikte soyleyecegiz. Akustik bir konser olacak.

Son olarak yeni calismalardan soz edelim...

-Bir sure once enstrumantal calismalardan olusan ‘‘Hic’’ albumu yayinlandi. Demircioglu'yla kayitlarimiz devam ediyor. Ardindan Elazig bolgesinin deyislerini seslendirecegim bir calisma gelecek. Gelecek yil caz uzerinde yogunlasmayi dusunuyorum.

l Bilet fiyatlari: 5 milyon ve 7,5 milyon TL. Biletler Rumeli Hisari gisesinden ve Vakorama magazalarindan temin edilebilir.

KIMDIR?

ERKAN Ogur, 1980'lerin basinda, MFO'nun unlu sarkisi ‘‘Gullerin Icinden’’deki perdesiz gitar solosuyla populer olmustu. Gitarda ud, tambur gibi geleneksel Turk Muzigi renklerini yakalayan bu ilginc enstrumaniyla daha sonraki yillarda bircok deneysel calisma yapti. Cekirdek Resitalleri'ndeki ‘‘Perdesiz Gitarda Arayislar’’, ‘‘Nefesler’’ baslikli emprovizasyonlari, 'Telvin' adini verdigi caz uclusuyle calismalari muzik cevrelerinde genis yanki uyandirdi. Ogur'un Bulent Ortacgil'le yaptigi calismalar da ilgi uyandirdi.

Erkan Ogur, 1990'larda, Avrupa'nin onemli caz gitarcilarindan Philip Catherine'le kaydettigi ilk albumunden (Fretless / Bir Omurluk Misafir) sonra giderek ilgisini Halk Muzigi uzerinde yogunlastirdi. ‘‘Eskiya’’ filmi icin kaydettigi muzik genis yanki uyandirdi ve onemli satis rakamlarina ulasti.

Erkan Ogur bir suredir, Turk Muzigi Devlet Konservatuvari'ndaki ogrencilik gunlerinden arkadasi olan Ismail Hakki Demircioglu'yla ikili calismalar yapiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!