Umuda Yelken Açmak

Güncelleme Tarihi:

Umuda Yelken Açmak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 12:39

Engelli gençlerimiz yelken sporu yapıyorlar ülkemizde. Bu çalışmalardan 11 – 17 yaş gurubunda İzmir’ de yaşayan gençlerimiz faydalanıyor, çalışmalarını sürdürüyorlar

Haberin Devamı

Kimisi görme engelli, kimisi işitme, kimisi bedensel... Ama onlar her şeye rağmen doğayla beraber  oluyor, Engelli bireylerin yelken spor ile ilgili bir çok başarısı ,yarışları,  çalışmaları var Atlantik geçmek gibi iddia’li  işler yanın da, normal bireyler gibi  su ve deniz sporlarıyla buluşabiliyorlar Ülkemizde de bu konuda çalışmalar 2000 li yıllarda İstanbul da başlamıştı.

“Engelli Değil Yelkenli” Projesi ise Türkiye’nin ilk engelli yelken kulübünü kurmak için yola çıktı. Amaçları sportif yelkencilikte ülkemizin Paralimpik Olimpiyatlarda Yelken branşın da tarihinde ilk kez temsil edilmesini hedef alıp yola çıkmışlardı. İzmirli yelkencilerin güzel projesi hayat geçti


Proje 11-17 yaş grubundan engelli çocukların yelken açmak yoluyla, özgüvenlerinin arttırılması, sosyal uyumlarının güçlendirilmesini de amaçlıyor her sportif çalışma gibi.

Haberin Devamı

Çalışma içersin de  , hem sivil toplumun engellilere yönelik bilinci geliştirilmiş, hem de engellilerin, sistemli çalışarak her türlü zorluğun üstesinden gelebileceği mesajı verilmiş olacak.

Engelli Değil Yelkenli ,  İzmir , il sınırları içinde yaşayan, 11-17 yaş aralığında ki, 60 işitme, 12 görme engelli olmak üzere toplam 72 engelliye, 7 aylık bir süre boyunca uzman eğitmenler kanalıyla temel yelken eğitimi verilmesi planlandı öncelikle

Engelli bireylerin eğitim, spor, beceri kazanma, nitelik arttırma, sosyal uyum, gibi faaliyetlere erişimlerinin ve katılım düzeylerinin arttırılması, yaşam kalitelerinin spor aracılığıyla iyileştirilmesi ise projenin diğer faydaları.

Yelken gibi çok yönlü bireysel ve  takım sporuyla genç yaşta tanışan engelli çocukların özgüvenlerinin, zoru başarma konusunda arzularının ve takım çalışmasına yatkınlıklarının arttırılması, bunu yaparken de topluma adapte olabilme ve sosyal uyum yeteneklerinin geliştirilmesinin hızlanmasına katkı sağlaması tüm dünyada uygulan bir çalışma.
İzmir Kalkınma Ajansı ,  Devlet Planlama Teşkilatı , Deniz Ticaret  Odası İzmir Şubesi,Karşıyaka Spor Kulübü, Özel Piri Reis İlköğretim, destek vermekte  olan  kuruluşlar

Haberin Devamı

Eğitimler gönüllüler tarafından gerçekleştirildi

Projemizin hazırlık faaliyetleri sırasında.

•  Can yeleğiyle suyun üstünde kalma eğitimi, 21 Ağustos 2009 Cuma günü Ege Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu’nda yapıldı.

• Yelken eğitimleri, 22 Ağustos 2009 Cumartesi ilki olmak üzere, her hafta sonu Karşıyaka Spor Kulübü Yelken Şubesin de gerçekleştirildi.

İzmir’de sürdürülmekte olan “Engelli Değil Yelkenli” projesine destek vermek   amacıyla bir  maç yarışları (Match Race) düzenleniyor. 3-4 Nisan tarihlerinde eleme, 17-18 Nisan’da da final karşılaşmaları yapılacak olan yarış etkinlikleri resmi nitelik taşımıyor. Organizasyondan elde edilecek gelir de engelli yelkencilerin eğitim çalışmalarında kullanılacak. Türkiye'de engelli yelkenciliğin gelişmesi amacıyla faaliyet gösteren Umuda Yelken Engelliler Gençlik ve Spor Derneği'ne (UYDER), makbuz karşılığı bağışlanacak.
kaynak:web engelli değil yelkenli
aerdem@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!