Türkiye’deki En İyi Koşu Rotaları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki En İyi Koşu Rotaları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 14:40

Dağ koşucusu Ahmet Arslan, yeni sezon hazırlıklarını Antalya’da sürdürüyor. Red Bull sporcusu Ahmet Arslan, sezonu açtığı Nashira Ultra Marathon’u sonrası Türkiye’de koşulabilecek en iyi yerleri sıraladı. İşte Ahmet Arslan’ın kendi ağzından favori koşu güzergâhları…

Haberin Devamı

Uzun yılları geride bıraktım koşuya başladığım zamandan bu yana. Spor kariyerim boyunca Türkiye’nin Avrupa’nın ve Dünya’nın farklı noktalarında antrenman yapma ve yarışlar koşma şansım oldu. Koşmak için en sevdiğim yerler, mevsimlere göre değişiklik gösteriyor. Ama yaz ayları hariç ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında koşmaktan en çok zevk aldığım yer Akdeniz Bölgesi. Özellikle ilkbahar ayları, Mart-Nisan aylarında Akdeniz Bölgesi’nde koşmak harika bir duygu benim için. Tam da bu zamanlar yani. Bu mevsim için (Mart-Nisan ayları) tavsiye edebileceğim en iyi koşu yeri Akdeniz bölgesidir.

2016 yarış sezonumun hazırlıklarını sürdürüyorum. Geçtiğimiz yıllarda kış antrenman döneminde Afrika’ya Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya gidiyordum. Orada ılıman ekvatoral iklimde ve 2500, 3200 metre aralığında değişen yükseklikte zorlu şartlarda antrenman yapıyordum. Bu yıl biraz değişiklik yaptım ve kış aylarını Türkiye’de yaşadığım yer olan Alanya’da geçirdim. Antrenmanlarımı yaklaşık 2 aydan bu yana Türkiye Atletizm Federasyonumuzun desteği ile Antalya’da milli takım hazırlık kampında sürdürüyorum. Baharı Antalya’da geçiriyorum. Beydağları’nın eteklerinde zorlu orman yollarında ve patikalarda verimli antrenmanlar yapıyorum.

Haberin Devamı

Ve 2016 yarış sezonuna Manavgat Nashira Ultra Marathon’da koşarak başladım. Manavgat Nashira Ultra Maratonu 26 Mart tarihinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri’nin kıyısından başlayarak Toros dağlarına uzanan patikalar ve toprak yollarda koşuldu. Bu mevsimde koşulabilecek en güzel yerler arasındaydı bence. Benim için bu maraton dağlarda ve patikalarda koştuğum en uzun yarış deneyimiydi. Bu nedenle yarışa başlarken biraz heyecanlıydım. Neyse ki yarışın başlaması ile birlikte kendimi Toros Dağları’na uzanan toprak yollar ve çam ormanları arasında uzanıp giden patikalara kaptırdım. Oldukça zevkli ve sürükleyici bir parkurdu ve 35 kilometre boyunca zevkle koştum. Yarış sonunda ilk deneyimim olan 35 km’lik “Trail Run” yarışını birincilikle tamamladım.

Manavgat Nashira Ultra Maratonu’nun önümüzdeki yıllarda gelişerek ve büyüyerek spor severleri Toros Dağları’nın toprak yollarında ve patikalarında koşmaya devam edeceğim konusundan eminim. Bu yıl 35 kilometre yarışında mücadele ettim ama bu yarış benim için dağ maratonlarına başlangıç için minik bir adım oldu. İleriki yıllarda Manavgat Nashira Ultra Maratonu’nda 80 kilometrelik Ultra Maraton kategorisini denemeyi düşünüyorum.

Türkiye’deki En İyi Koşu Rotaları

Ahmet Arslan’ın Beş Favori Yeri

Haberin Devamı

Antalya
Antalya kış aylarında farklı branşlardan yerli yabancı birçok sporcunun kamp yeri olarak tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Bir diğer deyişle Antalya yazın deniz turizminin başkenti, kışın ise yine spor turizminin başkenti durumunda. Bu tercihin sebepleri arasında Antalya’nın antrenman yapmaya elverişli ılıman iklimi, kaliteli spor tesisleri ve harika doğası yer almaktadır. Atletizm branşında üst düzey başarılara sahip, yerli ve yabancı atletler ile milli takımlar Kasım-Nisan ayları arasında uzun süreli kamplar yapıyorlar.

Kapadokya
Özellikle Mayıs-Haziran ayları için önerebileceğim en ideal antrenman yerlerinden birisi Kapadokya. Kapadokya’nın dünyayı hayran bırakan tarihi ve doğal güzelliği, bahar ile birlikte çiçeklere bürünen asma ve kayısı bahçeleri arasında koşmak kendinizi harika hissetmenizi sağlayacak.

Haberin Devamı

Bolu Aladağlar
Yine bahar ayları ve yaz dönemi için 1000-1500 metre yükselti arasında bir antrenman programı uygulamak istiyorsanız Bolu Aladağlar bu işin için en uygun yer. Ormanların arasında uzayıp giden toprak yollar ve yemyeşil bir doğayla göl manzarası buluşunca bu manzaranın büyüsüne kapılıp yorgunluk nedir unutuyor insan.

Erzurum
Erzurum’da koşmak demek Anadolu’nun zirvesinde koşma hissiyatı yaşatıyor. 2000 metre yükseklikte üzerinde bir antrenman programı uygulamak istiyorsanız, Erzurum ideal bir seçim. İklim özellikleri itibari ile Erzurum’da koşmak her mevsim mümkün değil. Karlar eridiğinde, karların altında uzunca bir kış uykusuna dalan bitkilerin canlanması ile Mayıs-Eylül ayları arasında Erzurum atletler için harika bir antrenman yeri oluyor.

Haberin Devamı

Bursa Uludağ
Antrenman yapmak için farklı yükselti aralığında çalışmak isteyenler için Bursa Uludağ iyi bir seçim olabilir. Uludağ’ın zirvesinde oksijen yoğunluğu azalmış bir ortamda antrenman yapabileceğiniz gibi, kısa bir yolculuk ile Bursa merkezinde düşük yükseltide yoğun yüklenme antrenmanları yapabilirsiniz. Ya da Bursa şehir merkezinden Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına ev sahipliği yapmış olan patikaları takip ederek Uludağ’ın zirvesine doğru zorlu yorucu ama zevkli bir maceraya atılabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!