Türkiye böyle azim görmedi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye böyle azim görmedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2007 00:00

Böyle bir maç hiç izlemedim; ne Avrupa kupalarında, ne Türkiye Ligi’nde. Kural gereği bacaklarındaki protezleri çıkarmış koltuk değnekli futbolcular, tek ayakları üstünde şimşek hızıyla uçuyor. Topa ayak yerine koltuk değneğiyle müdahalenin karşılığı sarı kart. Tek kollu kaleciler, burgu gibi yükselen gövdeleriyle topu savuşturuyor. Kıran kırana geçen maçta futbolcuların çarpışması ve düşmesi de çok sert oluyor. Ama umurlarında değil.

Haberin Devamı

Onlar, Güneydoğu’da askerlik yaparken terörle mücadelede, iş ya da trafik kazasında bacaklarını, kollarını, kaybettiler. Mesela Türk Milli Takımı Kalecisi İlhan Elmalı (42), burnuna çarpıp patlatan topa, fışkıran kana ve gelen ambulansa aldırmayıp oyuna devam ediyor.

BARIŞ TELLİ (18)

Dört yaşında trafik kazasında sağ bacağını kaybetti

Dört yaşında trafik kazası geçirdim. Sağ dizüstümden amputeyim. 2005’ten beri futbol oynuyorum. Daha önce mahalle takımındaydım. Kırıkkale Lisesi’ndeyken beden eğitimi öğretmenim Bekir Murat Altıntaş, beni Ampute Futbol Takımı’na teslim etti. Bir ay sonra kampa çağrıldım. Şimdi Milli Takım’ın jokeri gibiyim. Orta sahada, sol ve sağ kanatta oynuyorum. Bu ortamda bulunmak müthiş bir şey. Her Türk gibi iddialıyım. Hedefimiz, Dünya Şampiyonası’nda finale kalıp kupayı almak.

İSMAİL TEMİZ (35, Gazi)

İstihbarat uzman çavuşu, Bingöl’de mayına bastısol bacağı ampute

14 Nisan 2001’de Bingöl Genç’in Sağgöze Beldesi’nde mayına bastım ve sol dizaltım amputasyon. Evli, dört çocuk babası bir istihbarat uzman çavuşuydum. TSK Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi oldum. Ampute Futbol Takımı’na davet edildim. Olumsuz baktım önce. Ama 2004’te antrenmanlara başladım. Aynı yıl Milli Takım kuruldu. İlk özel maçı Ukrayna ile oynadık. 2005’te Brezilya’daki Dünya Şampiyonası’nda ben de katıldım. Milli düzeyde Türkiye’yi temsil etmek gurur verici. Hayal bile edemezdim. Neden engelliler evde otursun? Çıksın, spor yapsınlar. Kendilerini daha iyi hisseder, sosyal yaşama çabuk adapte olurlar. Birey olduklarını daha iyi anlarlar. Atıl durumdan çıkıp bir şeyler yapacağını kendisine ve topluma kanıtlarlar. Görev icabı spor yapıyordum ama hiç futbol oynamamıştım. TSK Rehabilitasyon Merkezi’ne geldiğimde artık engelliydim ve spor yapabileceğimi bilmiyordum. İnsan sağlamken potansiyel engelli olduğunu bilmiyor.

DENİZ KILIÇ (29, Gazi)

Askerliğini Şırnak’ta yaparken mayına bastı, sağ bacağını kaybetti

Adapazarlıyım. Sağ dizaltım ampute. 1999’da askerliğimi Şırnak’ta yapıyordum. Mayına basınca bacağımı kaybettim. Devlet sağolsun, protezimi yaptırdı. Rehabilitasyon Merkezi’ndeyken ampute futbolla tanıştım. Milli Takım’da biz gaziler olarak öne çıkıyoruz ama çok iyi futbol oynayan başka arkadaşlarımız da var. Şimdi Milli Takım’da sol açıkta oyunuyorum. İşyerim Gebze Bayer’e kamp ve şampiyona için bana izin verdiği için teşekkür ediyorum. Şimdi bir ampute futbol ligi kurulmasını istiyorum.

UĞUR ÖZCAN (35, Menajer, Gazi)

Mayına bastı sol bacağı ampute

İki kız babasıyım. Afyonlu bir çiftçiydim. Ülkemi uluslararası şampiyonalarda temsil edeceğim aklıma bile gelmezdi. 1995’te Hakkari Dağ ve Komando Tugayı’nda görev yaparken mayına bastım. Sol ayak dizaltı ampute. Proteze alıştım, 24 saat çıkarmadığım oluyor. Ampute futbolda ilk altı ay ağrılı geçiyor, kol kasları güçleniyor. Kol taşımazsa ayak gitmez, deriz.

ALİ BUDAK (27, Gazi)

Şırnak’ta tim çavuşuydu mayına bastı sağ bacağını dizaltından kaybetti


İki aylık evliyim. Eşim protez firmasında çalışıyor. 2002’de Şırnak’ta tim çavuşuydum, mayına bastım. Sağ bacağımı dizaltından kaybettim. Ankara’daki TSK Rehabilitasyon Merkezi’nde üç ay kaldım. Beden eğitimi öğretmeni-asteğmen ve Ampute Futbol Direktörü Orhan Özbey beni ampute futbolla tanıştırdı, tüm dünyada yapılan bir spor dalı olduğunu söyledi. Sol ayağımla pas vermeyi, şut çekmeyi öğretti. Bir yıl sonra antrenörümüz Fahir Genç geldi. Brezilya’daki Dünya Şampiyonası’na, Rusya’daki Avrupa Şampiyonası’na katıldık. Bugün de Dünya şampiyonluğuna adayız. Milli Takım’da sol açık ve savunma mevkilerinde oynuyorum. Antalya’da hem organizasyon iyi hem de maçlara ilgi yüksek. 40 gündür, 21 kişilik takımla kamptayız. Askerde üniformayla, futbolda milli formayla ülkeme hizmet ediyorum. Milli forma herkese nasip olmaz. Vatan için görev verilmişse en iyisini yaparız. Gerisi teferruattır.

İLHAN ELMALI (42, Kaleci)

/images/100/0x0/55eadc28f018fbb8f89b4df1

Yüksek gerilime kapıldı kolunu dirsekten kaybetti

Evli, iki çocukluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü mezunuyum. 2003’te işletme mühendisliği yaptığım işyerinde yüksek gerilime kapıldım. Sağ kolum, dirsek seviyesinde ampute. Yıllarca Samsunspor PAF (Profesyonelliğe Aday Futbolcu) Takımı’nda çalışmıştım. Üniversite yıllarında Trabzon 1. Amatör Küme’de futbol oynadım. Vücut direncimin en üst seviyede olması, badireyi atlatmamda önemli rol oynadı. Kolum sargıdayken halı sahaya gittim. Sonraları kol protezimi çıkarıp oynadım. Samsun’da Engelli Gücü Spor Kulübü başkanıyım. Yani bende karpuz çok! 2003’ten beri ampute sporunun yaygınlaşması için çalışıyorum. Geldiğim nokta gurur veriyor. Çıta yükseldi. Ampute Ligi kurulduğunda daha çok sporcu yetişecek, daha fazla keyif duyacağım.

RAHMİ ÖZCAN (17)

Sağ bacağı doğuştan 30 cm kısa 12 ameliyattan sonra kesildi

Sağ ayağım doğuştan 30 santim kısaydı. 12 ameliyattan sonra protez takmak için dizüstünden kesildi. Okulda, raporlu olmam gerekirken beden eğitimi dersine katılıyordum. Öğretmenim araştırdı ve Bedensel Engelliler Federasyonu’nun telefon numarasını verdi. Aradım, Milli Takım Menajeri Uğur Özcan’ı önerdiler. Bugün ise Milli Takım’da forvet,
/images/100/0x0/55eadc28f018fbb8f89b4df3
oyun kurucu ve sol açık olarak oynuyorum.

AMPUTE FUTBOL DÜNYA ŞAMPİYONASI

11 Kasım’da başlayıp, 21 Kasım’da sona erecek Antalya’daki Ampute Futbol Şampiyonası’na 12 ülke katılıyor: A Grubu’nda Fransa, Gana, İngiltere, Liberya, Rusya ve Türkiye; B Grubu’nda Brezilya, İran, Nijerya, Özbekistan, Sierra Leone, Ukrayna. Grupta ilk dört sırayı alanlar çeyrek finale yükselecek. Çeyrek final, yarı final ve final maçları tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynanacak. Yayına hazırlandığımız ana kadar Türkiye İngiltere’yi 2-0, Fransa’yı 8-1, Liberya’yı 4-1 yendi, Rusya’ya 4-0 yenildi.

SEYİT KARADAĞ (29)

Traktör kazasında sol bacağını kaybetti

Konya’da TSK’da sivil memurum. Dört yaşındayken traktör kazasında sol dizüstüm ampute oldu. Sonrasında hayata çabuk adapte oldum. 17 yaşına kadar çok aktiftim. Ağaçlara tırmanırdım. Ama protez hareketlerimi kısıtlıyordu. 2005’te protez yaptırmak için Ankara Rehabilitasyon Merkezi’ne gittiğimde Milli Takım, Brezilya’daki şampiyonaya hazırlanıyordu. Ben de takıma girmek istedim. Futbolcular kural gereği protezsiz oynuyordu. Bence Türkiye’de de ampute ligi kurulduğunda futbolcular çoğalacak ve Milli Takım çok daha ileriye gidecek.

FAHİR GENÇ (52, Teknik Direktör)

Göreve ilk başladığımda hiç sivil oyuncu yoktu, hepsi gaziydi

Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapmamız, Türkiye’nin tanıtımının yanı sıra ampute futbol takımlarının çoğalmasını da sağlayacak. Dört yıldır Futbol Federasyonu beni Milli Takım’da görevlendiriyor. Müthiş keyif aldığım, huzur duyduğum bir işi yapıyorum. Ampute futbolcuları profesyonel futbolculardan ayıran en önemli özellik, azim. Göreve ilk başladığımda hiç sivil oyuncu yoktu, hepsi gaziydi. Takıma ilk sözlerim şöyle olmuştu: "Ben dahil hiç kimse ve hiçbir kurum, bu ülke için kaybettiklerinizi size geri veremez. Ama önünüzde yeni bir açılım var: Ülkeniz için ulvi mücadeleyi ay-yıldızlı formayla yapacaksınız! Benim için sadece sporcusunuz." Dört yılda çok hızlı yol aldık. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da çıtayı yükselttik.

UFAK SAHADA YEDİ OYUNCU

Ampute, yani tek organı olmayanların futbolu 70’e 60 metre ölçülerindeki sahada ve 25’er dakikalık iki devre oynanıyor. Her takım sahaya yedi oyuncuyla çıkıyor. Saha oyuncuları tek bacaklı ama iki kollu, kaleciler ise iki bacaklı ama tek kollu olmalı. Oyuncular protezlerini takamıyor. Biri kaleci yedi yedek oyuncu var ve sayısız değişiklik yapılabiliyor. Kaleler daha ufak, ofsayt kuralı yok ve iki hakem var.

Haberin Devamı

Türkiye böyle azim görmedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!