Türk dağcılar 7 bin metreye tırmandı

Güncelleme Tarihi:

Türk dağcılar 7 bin metreye tırmandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 12:46

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından gerçekleştirilen organizasyonda 12 Türk dağcı, Kırgızistan'ın çatısı olarak nitelendirilen 7 bin 10 metre yükseklikteki Khan Tengri ve 7 bin 134 metre Peak Lenin Dağları'na tırmanma başarısı gösterdi.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki etkinliğe katılan Muazzez Özçelik ve Seyhan Çolak, erkek dağcılarla birlikte Ağustos ayındaki ağır kış koşullarında üstün başarı göstererek Peak Lenin Dağı'nın zirvesine çıktılar. Türk bayrağını dalgalandıran sporcuları kutlayan Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, "Üç yıldan beri 7 bin metrenin üzerindeki dağlara yaptığımız tırmanışlara bu yıl iki bayan sporcumuzu da ilk kez dahil ettik. Bir başka gurur vesilesi de, iki bayan dağcımızın erkek arkadaşlarıyla birlikte üstün başarı göstererek zirvede bayrağımızı dalgalandırmalarıdır" dedi.

YAZ GÜNÜ KARAKIŞI YAŞADILAR

İstanbul'dan 22 Temmuz günü ayrılan ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e giden Türk dağcılar, iki gruba ayrılarak 26 Temmuz'dan itibaren 7 binlik dağlara tırmanışa başladılar. Üç haftalık program uyarınca Temmuz ve Ağustos aylarında tırmanış yapan dağcılar, karlı ve buzlu dağda kötü hava koşullarına adeta meydan okudular. Kar kalınlığının yer yer birkaç metreyi bulduğu dağlarda kamp kuran ve kutup tipi çadırlarda geceleyen dağcılar, geceleri sıfırın altında 50 dereceye kadar düştüğünü söylediler. Yanların kopup giden çığlara rağmen, zor koşullara meydan okuyan dağcılar, 7 bin metre yükseklikteki doruklara çıkınca sevinç ve mutluluklarını birbirleriyle paylaştılar.

Haberin Devamı

Khan Tengri dağına tırmanışa yönetici olarak katıldığına işaret eden Federasyon Başkanı Alaattin Karaca, başarılı bir tırmanış sergileyen Mustafa Kızıltaş, Emrah Özbay, Musa Karahan, Oktay Salur'un kuzey rotasını izleyerek zirve yaptıklarını belirtti. Peak Lelin Dağında ise Ertuğrul Tugay ile birlikte Muazzez Özçelik, Seyhan Çolak, Ali Şahin, Ercan Ataman, Nurdoğan Aydoğdu, Burak Kural, Murat Zıg'ın dorukta bayrağımızı dalgalandırdığını kaydeden TDF Başkanı, Hüseyin Sevindik, Hüseyin Dönmezoğlu, Okan Barış Kap'ın ise zirve tırmanışını bir başka sefere ertelediğini bildirdi.

TDF Başkanı Alaattin Karaca, yaptıkları seçmelerde başarılı olan sporcuları üç yıldan beri Asya'daki yüksek dağlara götürdüklerini bildirdi. Türk dağcılığı için hazırladıkları kariyer planlamasını başarılı bir şekilde uyguladıklarını anlatan Karaca, en son yapılan Kırgızistan tırmanışına katılanların büyük bir bölümünün ilk kez 7 binlik dağlara çıktığını anımsattı.

Haberin Devamı

BAYRAĞIMIZ DALGALANDI, GURURLANDIK

Türk dağcılarının iki ayrı dağda bayrağımızı dağlandırmasını gurur verici olarak nitelendiren TDF Başkanı Karaca, şunları söyledi:

"Üç yıldan beri 7 bin metrenin üzerindeki dağlara yaptığımız tırmanışlara bu yıl iki bayan sporcumuzu da ilk kez dahil ettik. Bir başka gurur vesilesi de iki bayan dağcımızın erkek arkadaşlarıyla birlikte üstün başarı göstererek zirvede bayrağımızı dalgalandırmalarıdır. Yaklaşık 19 gün boyunca bayrağımız ve federasyonumuz flamaları Kırgızistan ve Kazakistan dağcılık kamp merkezlerinde onurla dalgalandırılmıştır. Çok sayıda ülke dağcılarının bulunduğu kamp alanlarında sporcularımızın yaptığı başarılı tırmanışlar bizleri onurlandırmıştır. Ülkemizin tanıtımı açısından önemli olduğunu düşündüğümüz bu faaliyetlerin daha çok yapılmasından yanayız. Dağcılık sporunun ülkemizde yaygınlaşması, saygınlık kazanması için başlattığımız projelerle hedefe yürümeye devam ediyoruz. Spor ahlakı, spor disiplini içerisinde aydın, modern gençleri yetiştirmek için göreve geldik. Bir zamanlar spor olup olmadığı bazı kesimlerce tartışılan dağcılık branşına saygınlık getirmeyi amaçladık. Her yaş gurubundan, meslekten, mevkiden insanların yapabildiği spor dalı olması konusunda çalışmalar yürüttük ve bunu başardık. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan başarılı tırmanışlar, uluslararası kurumlarla olan ilişkilerimizdeki gelişmeler, faaliyet gösterdiğimiz branşlardaki artışlar, bizleri şımartmayacaktır."

Haberin Devamı

DAĞCILILARIMIZ DAHA ÖNCE HANGİ ZİRVELERE TIRMANDI?

TDF, 25 Temmuz-16 Ağustos 2007 tarihleri arasında Kırgizistan'da ki Peak Lenin dağına 11 sporcu, Çin'deki Mustagata dağına ( 7546 mt ) 10 sporcu olmak üzere toplam 21 sporcu götürdü. Peak Lenin'nin zirvesine 5, Mustagata dağının zirvesine ise 8 sporcu tırmandı.

TDF'nin ikinci yurt dışı etkinliğinde 18 Temmuz -20 Ağustos 2008 tarihleri arasında Tacikistan'da ki İsmail Samani (7495 mt) dağına 9, Korjenevskaya (7105 mt ) dağına ise 10 sporcu olmak üzere toplam 19 sporcu ile gidildi. İsmail Samani Dağına çığ riski nedeniyle tırmanış yapılamadı, 15 sporcu Korjenevskaya'nın zirvesine çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!