Turgay Şeren: Futbolcular, vergi yasasına boşvermeyin

Güncelleme Tarihi:

Turgay Şeren: Futbolcular, vergi yasasına boşvermeyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Turgay ŞEREN
Haberin Devamı

Kamuoyunda futbolcuların az vergi verdiği söylentisi var. Bu nedenle yeni vergi yasası yürürlüğe girdi ve uygulanacak. Bazı önemli tedbirleri size iletiyorum. Sakın haa boş vermeyin. Belirli bir süre sonra çok büyük maddi zararlara uğrarsınız. Benden yazması ve söylemesi.

Yeni vergi yasası profesyonel futbolculara yükümlülükler getirdi. 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 4369 sayılı yasaya göre bundan böyle profesyonel futbolcular da gelir vergisine tabii olacaktır. Gelir vergisi tevkifatına ilişkin hükümler çerçevesinde 103 ve 104. maddelerine göre vergilendirileceklerdir. Yani artan oranlı tarifeye göre vergilendirilmiş olacaklardır.

Artık ücretliler

Konuyu biraz daha açacak olursak Gelir Vergisi Kanunu (GVK) profesyonel futbolcuları ücretli olarak tanımlamıştır. Sporculara transfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler ücret sayılır denilerek konu netleştirilmiştir. Sözü edilen sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatlerden transfer ücreti, prim ve aylık ikramiye ve benzeri adlarla yapılan diğer ödemeleri anlamamız şarttır. Burada belirtilmesi gereken en önemli hususlardan biri de ücretlerin beyan edilmesi ile ilgili konu, GVK 86. maddesi beyanname verilmeyen halleri belirtmiştir.

Tek iş yerinden alınan tevkif süreti ile (kesinti yolu) vergilendirilmiş ücretlerden beyanname verme zorunluluğu yoktur.

Millilere uyarı

Bir profesyonel futbolcu, bir takvim yılı içinde sadece bir kulüpten gelir elde ediyorsa bu geliri için beyanname verme zorunluluğu olamaz. Ancaak bir kulüpten gelir elde etmekle birlikte aynı zamanda milli olan ve milli takımdaki başarılarından dolayı federasyonları tarafından prim ve ödüller alan profesyonel futbolcu kendi kulübünün dışında ayrı bir işveren statüsünde olan Futbol Federasyonu'ndan da gelir elde ettiği için beyanname vermek zorunda olacaktır. ‘‘MİLLİ FUTBOLCULARIMIZIN BU KONUYA ÇOK DİKKAT ETMELERİ ŞARTTIR.’’ Ya milli takımdan aldıkları primleri kulüpler kanalıyla alacaklar, yahut da beyanname verecekler. Futbolcuların beyanname verme gibi bir alışkanlığı olacağını hiç sanmıyorum. Futbolcu arkadaşlarımın hemen hemen hepsinin bir vergi uzmanı ile konuşmasında fayda var.

Gelir vergisine tabi gelirler. Ne demiştik, artan oranlı tarifeye göre futbolcular vergilendirilecektir. Bunu göre; İki milyar liraya kadar yüzde 15, beş milyar liraya kadar yüzde 20, 10 milyar liraya kadar yüzde 25, 25 milyar liraya kadan yüzde 30, 50 milyar liraya kadar yüzde 35, 50 milyar liradan fazlası için de yüzde 40.

Değişen oranlar

Buradan şu anlam çıkıyor, etrafta dolanan laflar, herkesin yüzde 40 vergi ödeyeceği. Oysa yukarıda yazdığım tabloda da gördüğünüz gibi vergi oranı yüzde 15'ten başlayıp tavan oran yüzde 40'a kadardır. Yani sabit yüzde 40 değildir.

Şimdi gelelim en önemli konuya. Futbolcu kardeşlerimin sözleşmelerini yaparken vergi açısından daha sonra zor durumda kalmamaları için asla ve asla boş mukaveleye imza atmamalarıdır. Daha mühimi ÜCRETİ BELLİ EDERKEN NET VEYA BRÜT OLDUĞUNU GÖSTEREN SÖZLEŞMELER İMZALANMALIDIR.

Profesyonel Futbolcular Derneği'nin danışmanı Yön Muhabese Bürosu'dur. Telefonları, 0 212 219 38 42'dir. Faksı ise 0 212 219 38 04'tür. Zorlanırsanız arayın, size en doğru bilgileri anlayacağınız şekilde anlatacaklardır. Sakın ha ihmal etmeyin, sonra kafanızı duvarlara vurursunuz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!