Tirmanarak protesto ettiler

Güncelleme Tarihi:

Tirmanarak protesto ettiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eski Ankara Asfalti'ndan gidildiginde, Gebze'den birkac kilometre sonra Tavsancil Koyu sapagina girenler, bir sure sonra bir cennetle karsilasiyor. Koye yakin mesafedeki Ballikayalar Kanyonu, goletleri, selalesi, deresi, yesillikleri ve dagciliga uygun kayalariyla 20 yildir Turkiye'deki sporcularin tanidigi bir yore.

1970'li yillarin sonunda burayi kesfeden dagcilar, korunmasi icin kollari sivadilar. Tabii ilgililerin ilgisini cekmeleri cok uzun surdu, 15 sene kadar filan!

Sonunda Haziran 1994'te ‘‘dogal park’’ ilan edilen Ballikayalar Kanyonu, kurtulmus da olmadi. Aksine bu tarihten sonra oyle tecavuzlerle karsilasti ki, gecen hafta sonu Turkiye'nin her yerinden gelen profesyonel ve amator dagcilar, burada bir ‘‘tirmanis protestosu’’ gerceklestirdiler. Butun Turkiye'yi bu bolgenin korunmasi icin uyardilar.

Tabelalar nisan tahtasi

Ballikayalar dogal park olduktan sonra, Unilever, Procter and Gamble gibi buyuk temizlik urunu sirketleri sponsorlugu ustlendiler. Yoreye tabelalar ve cop kutulari yerlestirildi. Ancak simdi bunlardan eser yok. Neden? Cunku Ballikayalar'a bayilan piknikciler silahlariyla buraya gelip tabelalari nisan tahtasi gibi kullaniyor, atis talimi yapiyorlar...

Piknikcilerin Ballikayalar'daki faaliyeti bununla da bitmiyor: Arkalarinda biraktiklari cesitli copler ve naylon torbalar bir yana, buyukbas hayvan kesip pisirdikleri de oluyor. Hayvanlarin bagirsaklarini geride birakip cekip gidiyorlar...

Ballikayalar'a sporcular cok duskun. Ama herkes dogayi korumak icin ayni ozeni gostermiyor. Bir de bolge burada yapilabilecek sporlara gore duzenlenmemis. Bu nedenle her sporcu bir anlamda digerinin ayagina basiyor.

Ornegin trekking'ciler ve yuruyusculer tepelerde dolasirken dagcilarin tepesine tas yuvarlayabiliyor! Dagcilar bu yuzden Ballikayalar'da cok kaza gecirmisler.

Buyuk bir ‘‘gurultu kirliligi’’ var: Cunku Ballikayalar'i cok seven avcilar ve piknikciler yaptiklari atis talimleriyle kanyonu silah seslerine boguyorlar.

Bu da yetmiyor. Civarda bulunan kacak tas ocaklari ve kacak fabrikalar atiklariyla selalenin sularini, goletleri kirletiyorlar.

Otomobil parki gibi

Dagcilar en cok off-road'culardan sikayet ediyor. Cunku, bir sure once Camel Trophy'nin on elemelerinin Ballikayalar'da yapilmasi, geride butun bolgeyi kirleten kotu bir miras birakmis.

Gecen hafta sonu tepelere tirmanan dagcilardan Dogan Palut bu olayi soyle anlatiyor:

‘‘Camel Trophy elemeleri icin buraya greyderler getirildi. Dogal halinde otomobiller kanyona belli bir uzaklikta bulunan bir otoparkta park ediyorlardi. Oradan oteye kimse araba kullanamiyordu. Zaten derenin kenarinda sazlik bir alan vardi. Araclarla bu alani derenin dibine kadar dumduz ettiler, micir ve tas doseyerek otomobillerin gececegi bir yol yaptilar.

Camel Trophy elemeleri bittikten sonra bu acilan yol piknikciler, avcilar ve magandalarin kullanimina gecti. Derenin kenarina kadar otomobilleriyle geliyor, kamyonlarini dere suyunda yikiyorlar. Artik buradaki goletlerden su icilmez hale geldi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!