Terim: İhtiyacım varsa alırım

Güncelleme Tarihi:

Terim: İhtiyacım varsa alırım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 14:04

Fatih Terim, Türk vatandaşı olarak Mehmet ismini alan Aurelio için, "Dünyanın her yerinde başka milletlerden insanlar, başka ülkelerin milli takımlarında forma giyebiliyor. Benim ülke vatandaşlığımı seçmiş birine saygı duyarım ve gerekeni yaparım" dedi.

Haberin Devamı

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme gurubu maçları öncesi Lüksemburg ile deplasmanda oynanacak hazırlık maçı nedeniyle Polat Renaissance Otel'de basın toplantısı düzenleyen Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Türk vatandaşı olması sonrası milli takıma çağırılan Mehmet Aurelio ve son dönemde gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Galatasaraylı oyuncu Arda Turan ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Futbolun her zaman kendine has bir lisanı bulunduğunu anlatan Terim, Aurelio'nun Türkiye'ye uyum sağlamada çok başarılı bir isim olduğunu vurgulayarak, “Futbolun lisanı tektir. Futbolcular ve teknik adamlar çok çabuk anlaşırlar. Teknik anlamda Aurelio'nun oyuncularla, benle veya teknik heyetle anlaşma sorunu olacağını düşünmüyorum. Türkçe'yi iyi anlıyor ve konuşmaya da çalışıyor. Ben de buna saygı duyuyorum. En azından iş yaptığı, ekmeğini yediği ülkenin dilini konuşmak istemesi, o ülkenin insanlarına çok büyük saygı gösteriyor demektir. Tabii ki bizim gibi konuşmasını bekleyemezsiniz, ama deniyor. Bu yeterlidir” diye konuştu.
  
“AURELİO ARTIK 70 MİLYONDAN BİRİ”
  
Terim, daha önce oyuncu bulmakta sıkıntı yaşadığı mevkilerle ilgili olarak, “70 milyon insanın içinde bu mevkiye oyuncu çıkaramayacak mıyız” sözlerinin hatırlatılıp, Aurelio konusunda kendisine bu sözlerle eleştiriler yöneltildiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Herkes fikrini söyleyecektir. Herhalde bu konuda bu kadar özgür ülke de yoktur. Ben '70 milyondan 70 futbolcu çıkarırım' dedim. Mehmet Aurelio da bu 70 milyondan biri şu anda. Kelime oyunlarıyla varılmak istenilen yerler bizim üzerimizden olmaz. Çünkü ben ve arkadaşlarım, veya Futbol Federasyonu, gidip kimseden bir şey rica etmedi ki. Biz emek veriş, normal hakkını kullanmış ve 70 milyondan biri olmuş bir oyuncuyu, bizden biri olarak gördüğümüz için bu kararı aldık. Bakış açımızı değiştireceğiz. Biz o olgunluktayız. Herkes istediğini söyleyebilir, ama benim inancım ne ise onu yapmaya devam edeceğim. Türk olmasına sevindiğimi ifade ettim. Çok daha önceden bana bu durum sorulduğunda, 'Benim ülke vatandaşlığımı seçmiş birine saygı duyarım ve gerekeni yaparım' demiştim.”
  
“KİMİN NE DİYECEĞİ ÖNEMLİ DEĞİL"
  
Mehmet Aurelio'nun milli takım kadrosuna çağırılıp çağırılmaması konusunda teknik heyet olarak kendi aralarında tartıştıklarını kaydeden tecrübeli teknik adam,  “Onların fikirlerini de aldıktan 2 dakika sonra kadro listesini verdik. Tabii ki bir takım teknik fikir tartışmalarımız oldu ve oy birliği ile karar verdik. Çok olumlu buldu herkes. Biz Aurelio'yu kadromuza aldık. Hiçbir zaman da 'Aurelio'yu alırsak ne olur, almazsak ne olur, kim ne der ve ne yazılır' diye düşünmedik. Sadece teknik heyet olarak kararımızı verdik” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“İLK 11'DE OYNATACAĞIM”
  
Fatih Terim, 2008 Avrupa Şampiyonası eleme grubu maçları öncesi önemli bir Lüksemburg sınavı vereceklerini ve soruların da bu konuyla ilgili gelmesini beklediğini belirtirken, yöneltilen soruların ağırlıklı olarak Aurelio konusunda olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: “Soruların 4'te 3'ü Aurelio ile ilgili. Rakiplerimizin durumu nedir, yazılanlar gibi rakiplerimiz çantada keklik midir? Böyle sorular maalesef yok. Atatürk, 'Ne mutlu Türküm diyene' demiş. Aurelio da 'Türküm' diyor. Kendi çocuklarımızın İsviçre, Avusturya, Hollanda, Almanya milli takımlarında oynamalarına bir şey demiyoruz. Aureilo'yu aldım. Bu konuda başıma ne gelecekse razıyım. Onu da çarşamba günü direkt oynatacağım. Aurelio bunu hak eden bir çocuk. 2006 yılında artık bazı değişiklikler umut eden bir insan olarak gelmiştim, ama aşağı yukarı aynı şekilde devam edeceğiz gibi gözüküyor. Bunun riskini ve sorumluluğunu ben taşırım. Her türlü tepkilere de hazırım.”

Haberin Devamı

Başka yabancı futbolcuların Türk vatandaşlığına geçmesi konusunda Futbol Federasyonuna herhangi bir başvurunun yapılmadığını belirten Fatih Terim, her Türk vatandaşı olanın milli takıma çağırılacağı anlamına gelmediğini aktararak, “Türk vatandaşı olma, Türk Milli Takımı'nda oynayacağı anlamı taşımaz. Önce biz uygun görüyor muyuz, ihtiyacımız var mı? Türk Milli Takımı Teknik Heyeti, Aureilo'yu herhangi bir gösteri için almadı. İhtiyaç olursa başkası da alınır, ama Türk olmak prosedür olarak çok kolay değil. Zaten müracaat da yok. Dediğim gibi inandığımız biri olursa onu da alırız” ifadelerini kullandı.
  
AUREİLO: ÇOK MUTLUYUM
  
(A) Milli Futbol Takımı'nın Lüksemburg özel maçı kadrosunda yer alarak milli formayı taşıma hakkı kazanan Mehmet Aurelio, içinde bulunduğu ortamdan çok mutlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kendisini kadroya davet ettiği için Fatih Terim'e teşekkür eden Aurelio, “İnşallah Lüksemburg maçında da başarılı olup galip geleceğiz. Türkiye'ye 4 arkadaş gelmiştik ve yalnızca ben kaldım. Çocuğum da İstanbul'da doğdu. Ailece burada olmaktan mutluyuz. Kampa geldiğim andan itibaren ise herkes bana moral verdi. Dün kampa katıldım ve şimdi çok daha rahatım” dedi.

Brezilyalı oyuncu, İstiklal Marşı'nı bilip bilmediği konusunda yöneltilen bir soruya ise “Şu anda bilmiyorum, ama ben yavaş yavaş öğreneceğim. Bu konuda problemim yok” cevabını verdi.

"FUTBOLUMUZ DEFANSİF OLAMAZ"

Fatih Terim, milli takım olarak futbol anlayışlarının asla defansif olamayacağını belirterek, "Oyun anlayışımızın defansif olması mümkün değil. Hücum edenin keyif verdiği, golün eğlenceli olduğu inancını taşıyorum. Başarılı olduğum ve inandığım, bunu her yerde uyguladığım oyun prensiplerimden uzaklaşmam mümkün değil. İnsanlara bunun zevk verdiğini düşünüyorum. Defansif bir takım kurmak da bizim için çok kolaydır, ama öyle kazanmanın genel manada tercihimiz olmayacağından emin olabilirsiniz" dedi.

Terim ayrıca, Rusya'nın Zenit takımına transfer olan Fatih'in iyi bir başlangıç yaptığını ve oldukça huzurlu olduğunu kaydederken, cezaları biter bitmez Serkan Balcı ile Emre Belözoğlu'nu da yeniden takıma dahil edeceğini ifade etti.

ARDA: ÖNEMLİ  OLAN SÜREKLİ İYİ  PERFORMANS

G.Saray'ın başarılı ismi Arda Turan ise "Performansım iyi olduğunu düşünüyorum ama bu yeterli değil. Önemli olan bunu devam ettirmek. Bunu başarmak istiyorum." dedi.

Futbolcu olarak Orhan Ak'ı örnek aldığını belirten genç futbolcu, "Mevki olarak hocalarım nedere görev verirse orada oynuyorum. İçinde bulunduğum durum içinde çok büyük heyecan yaşıyorum. Fatih hocama teşekkür ediyorum, bana bu onuru yaşattığı için. İnşallah devam eder" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!