Terim, Avrupa Şampiyonalarını seviyor

Güncelleme Tarihi:

Terim, Avrupa Şampiyonalarını seviyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 12:54

Türkiye Futbol Direktörü ve A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Avrupa Futbol Şampiyonaları Elemeleri'nin tecrübeli teknik adamlarından biri olarak dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Fatih Terim, İngiltere'de düzenlenen 1996 Avrupa Şampiyonası ve Avusturya-İsviçre ortaklığında gerçekleşen 2008 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde, Türkiye Milli Takımı'nın başında toplam 20 maçta görev yaptı. Tecrübeli çalıştırıcı, ay-yıldızlıları iki şampiyonada da finallere taşımayı başardı.

San Marino Futbol Milli Takımı Teknik Direktörü Giampaolo Mazza ise Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde en fazla maç deneyimi yaşayan teknik direktör unvanını elinde bulunduruyor. 2000-2012 yılları arasında gerçekleşen 4 şampiyonanın elemelerinde San Marino'nun başında yer alan Mazza, takımıyla 38 karşılaşmaya çıksa da bu maçlarda tek bir galibiyet dahi alamadı.

İtalya topraklarında yer alan ve 32 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan San Marino'da milli takımın başına 1998 yılında geçen Mazza, o dönemden bu yana tek olumlu sonucunu, yalnızca 2002 Dünya Kupası Elemeleri'nde Letonya'ya karşı oynanan maçta 1-1'lik skorla aldı. Avrupa Futbol Şampiyonaları Elemeleri'nde Mazza'nın ardından en fazla maç tecrübesi yaşayan teknik direktörler şöyle:

Berti Vogts (Almanya, İskoçya, Azerbaycan)

Alman teknik adam Berti Vogts, 1992, 1996, 2000 ve 2012 yıllarındaki Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Almanya, İskoçya ve Azerbaycan ile 36 maçta yer aldı. Futbolculuk kariyerinde yalnızca Almanya'nın Borussia Mönchengladbach takımında forma giyen Vogts, teknik direktörlük macerasında Almanya, Kuveyt, İskoçya, Nijerya ve Azerbaycan'da görev yaptı. Avrupa Şampiyonaları Elemeleri'nde Almanya'yı 1992 ve 1996 yıllarında olmak üzere iki kez finallere taşıyan Vogts, İngiltere'deki EURO 1996'da takımıyla kupa sevinci de yaşadı. Alman teknik adam İskoçya ve Azerbaycan ile mücadele ettiği 2000 ve 2012 elemelerinde ise finallere katılma hakkı kazanamadı.

Vogts, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Azerbaycan Milli Takımı ile Fransa'da düzenlenecek turnuvaya katılabilme mücadelesi verecek.

Paul Philipp (Lüksemburg)

1988-2000 yılları arasında 4 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Lüksemburg'un başında görev yapan Paul Philipp, takımıyla 32 maçta görev yaptı. Philipp, Lüksemburg ile en başarılı performansını, EURO 1996 elemelerinde 3 galibiyet ve 1 beraberlikle topladığı 10 puanla elde etti. Lüksemburg'un başında 2004 yılına kadar teknik direktörlük yapan Philipp, daha sonra Lüksemburg Futbol Federasyonu Başkanlığı yapmaya başladı.

Guus Hiddink (Hollanda, Rusya, Türkiye)

Milli takımlar kariyerine 1995'te Hollanda'yı çalıştırarak başlayan Guus Hiddink, daha sonra Rusya ve Türkiye ile sahne aldığı Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde takımlarının başında 31 maça çıktı. Hollanda Milli Takımı ile EURO 1996'ya katılma başarısı gösteren Hiddink, takımının çeyrek finalde Fransa'ya penaltılarla elenmesine engel olamadı.

Rusya'nın başına 2006 yılında geçen Hollandalı teknik adam, takımını EURO 2008'e taşıdı. Rusya, Avusturya-İsviçre ortaklığında düzenlenen turnuvada, yarı finalde İspanya'ya 3-0 yenilerek elendi. Hiddink, 2012 Avrupa Şampiyonası öncesi bu kez Türkiye'nin başına geçti. Hiddink yönetiminde eleme grubunu ikinci sırada tamamlayan Milliler, Hırvatistan'a karşı oynanan play-off maçları sonrasında elenerek finallere gitme hakkı kazanamadı.

1990-1991 sezonunda Fenerbahçe'yi de çalıştıran tecrübeli teknik adam, milli takımlar kariyerinde Hollanda ve Rusya'yı Avrupa Şampiyonası'na taşımayı başarırken, ilk kez Türkiye'nin başında Avrupa Şampiyonası bileti alamadı.

Billy Bingham (Kuzey İrlanda, Yunanistan)

Kuzey İrlandalı teknik adam Billy Bingham, 5 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde iki takım başında toplam 29 maça çıktı. Kuzey İrlanda ve Yunanistan ile 1968, 1972, 1984, 1988 ve 1992 yıllarındaki elemelerde görev yapan Bingham, Avrupa Şampiyonası tecrübesi yaşayamadı. Bingham buna rağmen, Kuzey İrlanda Milli Takımı'nı İspanya'da düzenlenen 1982 Dünya Kupası ve Meksika'daki 1986 Dünya Kupası'na taşımayı başardı.

Fatih Terim (Türkiye)

Türk futbolunun en önemli teknik direktörlerinden Fatih Terim, Türkiye Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde 20 maç tecrübesi yaşadı. Avrupa Şampiyonası'nın tecrübeli teknik adamlarından biri olarak dikkati çeken Fatih Terim, ay-yıldızlılarla elemelerde başarılı bir performans sergileyerek 1996 ve 2008 yıllarında finallerde yer alma şansı elde etti. Fatih Terim yönetimindeki Türkiye, EURO 1996'da grup aşamasında elenirken, EURO 2008'de yarı finale çıkma başarısı gösterdi.Fransa'da düzenlenecek 2016 Avrupa Şampiyonası için elemelerde bir kez daha milli takımın başında görev yapacak tecrübeli teknik adam, elemelerdeki maç sayısını yukarılara taşımaya devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!