Tenisçi bacağı

Güncelleme Tarihi:

Tenisçi bacağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2002 02:03

PEK çok sporcunun baldır veya adale problemi dolayısı ile oynayamadığını ya da sakat sakat oynadığını okuyoruz.

Aynı durum sadece sporcular için değil, tenis oynayan ve günlük koşu yapan birçok vatandaşımızda görülür. Bu tür sakatlıklara uğrayanlar, arkadan taş atılma ya da top gelme tarzında bir his duyduklarını ve acı ile hareket edemediklerini söylerler. Bu şikayetler çoğunlukla, zedelenme, adelenin zorlanıp gerilmesi ile oluşur ve adele dokusu yırtılır. Adele dokusunun zedelenmesinin şiddetine göre 3 sınıfa ayrılır.

Birinci derecede çok az miktarda adele lifi zedelenir.

İkinci derecede ise daha fazla adele lifi zedelenir.

Üçüncü derecede adele tam yırtılır.

Birinci derece zedelenmeler fazla yüklenmedikçe belirti vermez. Germe hareketleri sırasında, kramp girebilir ya da gerginlik ve hafif ağrı olabilir.

İkinci derecede ise şiddetli ağrı hissedilir. Germe ve kasılma ile bu artar. Zedelenme bölgesine dokununca ağrı olur.

Üçüncü derecede ise yanma ve kuvvetli bir ağrı olur. Sporcu aniden yürüyemez duruma gelir. Adale tam yırtılır ve yırtık yerinde parmakla boşluk hissedilir. 2-3 gün sonra ayakta ve parmaklarda morluk görülebilir.

Buz tedavisi

Tedavide, öncelikle buz kompresi ve bandaj yapılır. Böyle bir durumda sporcu kendini zorlamamalıdır. Buzun faydası kanamayı ve adale dokusundaki harabiyeti azaltmaktır. Süre olarak buz kompresi ilk gün, saat başı 10-15 dakika önerilir, daha sonra bu, günde 3-4 kere, 10-15 dakikalık arılıklarla uygulanır.

Genel kaide olarak bir ve ikinci derece zedelenmelerde 3-4 haftalık istirahat süreci yeterlidir. Üçüncü derecede cerrahi tedavi gerekir ve rehabilitasyonu üç ay sürer. Üç derecede de ilk 7 gün tedavi aynıdır. İstirahat, bandaj, buz kompresi ve antienflamatuvar ilaç alınımı tarzındadır.

Bu tip zedelenmelerde en önemli husus olayın, meydana gelmeden önlenmesidir. Maç ve antrenman ya da spor yapmadan önce, ısınma ile adale gerginliği azaltılır. Doku ısısı 1-2 derece artınca adale daha lastik kıvamında olur. Isınma sonrası germe ve esneklik hareketleri yapılmalıdır. Zedelenmenin önlenmesi için iyi bir germe önemlidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!