Tehlikeli rest

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli rest
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 00:00

Kamuoyunda şimdi yeni bir tartışma başladı: “F.Bahçe bu düşüncesinde samimi mi? Yoksa blöf mü yapıyorlar?” Sarı lacivertliler 3 şekilde ligden çekilir ya da düşebilir.

Haberin Devamı

TFF’nin 26 Ocak Perşembe günkü olağanüstü genel kurulunda, şikeye adı karışan F.Bahçe’yi kümede tutacağı, buna karşılık puanını sileceği yönünde çıkan haberlere sarı lacivertlilerin tepkisi sert oldu. Sarı lacivertli yöneticiler, TFF’nin puan silme cezası yoluna gitmesini kabul etmeyeceklerini belirtirken, bu durumda ligden çekilme restini öne sürdüler. Öyle ki, yönetici Abdullah Kiğılı, geçtiğimiz pazar günü Habertürk TV’ye yaptığı açıklamada, bu konuyu gündeme getirdi ve şu ifadeleri kullandı:

- Blöf yapmıyoruz. 1 puanımız bile silinirse ligden çekiliriz!
Kamuoyunda şimdi yeni bir tartışma başladı: “F.Bahçe bu düşüncesinde samimi mi? Yoksa blöf mü yapıyorlar?” Biz bu tartışmaya fazla girmeden sarı lacivertlilerin ligden çekilme yöntemlerini ve bunun sonuçlarını araştırdık. Önce sarı lacivertlilerin ligden çekilme yöntemlerinin neler olabileceğine, ardından da bu yöntemlerin sonuçlarının nasıl olabileceğine bakalım.

Haberin Devamı

1- GENEL KURUL KARARI İLE ÇEKİLİR

FENERBAHÇE genel kuruldan karar alır ve bu kararı TFF’ye bildirir. Bu çekilme yöntemi ile Fenerbahçe karşılaşmalara çıkmayacağını önceden TFF’ye bildirir...
Sonuçları:

a-)  TFF amatöre de gönderebilir
TFF, Fenerbahçe eğer böyle bir kararı kendilerine bildirirse sarı lacivertlileri amatör kümeye kadar gönderme hakkına sahip. TFF’nin burada vereceği kararda bir sınırı yok. Bank Asya 1. Ligi’ne de gönderebilirler, amatör lige de....

b-)  SPK inceleme başlatır
F.Bahçe borsada işlem gören bir şirket olduğu için hisseleri aşırı ölçüde değer yitirebilir. Yatırımcıların hakkını korumakla yükümlü olan SPK, F.Bahçe hakkında inceleme başlatır. Eğer sarı lacivertliler yatırımcıları zarara uğratmışsa SPK tarafından ağır yaptırımlarla karşılaşabilir.

c-) Yatırımcılar dava açabilir
Fenerbahçe’nin hisselerine sahip olan yatırımcılar uğradıkları zararı birkaç katıyla Fenerbahçe Kulübü’nden tazmin edebilmek için dava açabilirler. Bu Fenerbahçe’nin çok büyük bir borç yükümlülüğüne girmesine neden olabilir.

2- 24. MADDEYE GÖRE ÇEKİLİR

F.Bahçe yukarıdaki yükümlülüklerden kurtulabilmek için küme düşme için farklı bir yol izleyebilir. Futbol Müsabaka Talimatı’nın 24. maddesine göre bir maça çıkmayan ya da maçtan çekilen takımlar hem hükmen yenik sayılıyor hem de 3 puanları siliniyor. Sezon içerisinde ikinci maça çıkmazsa küme düşürülüyor. F.Bahçe tazminat gibi yükümlülükler ile karşılaşmamak için bu tarz yöntemlerle alacağı 2 mağlubiyetle küme düşebilir. Ancak bu uygulamada da bir tehlike var. SPK şüpheli görürse yeniden inceleme başlatabilir.

Haberin Devamı

3- TARAFTAR SAHAYA GİRER

F.Bahçe’nin 2 maç hükmen yenik sayılarak ligden düşmesi için bir diğer yöntem de taraftarların 2 maç sahaya girerek maçların yarım kalmasını sağlaması gerekiyor. Ancak bunu yapacak taraftarın 6250 sayılı yasa nedeniyle hapis cezaları da alabileceği ve tutuklanabilecekleri gerçeği bu ihtimali de en aza indiriyor.

Kiğılı ne demişti?

“Puan silme cezası gelirse kendi kendimizi küme düşürürüz. Bu konuda blöf yapmıyoruz. Görev süremizin bitmesine 125 gün var. Olağan seçimli genel kurula gideceğiz. 58. maddede değişiklik istemiyoruz. 1 puanın bile bizden koparılmasına razı değiliz. Öyle bir durumda genel kurula gideceğiz.”

Fenerbahçe ne kaybeder?

Haberin Devamı

Bankalar erken ödeme ister

1-Fenerbahçe eğer ligden çekilirse ve borsadaki hisseleri değer yitirirse bankalar paniğe girerek borçların erken ödenmesini isteyebilir. Bu Fenerbahçe’nin ekonomik olarak çaresiz bir duruma düşmesine neden olabilir. Ne yöneticiler, ne de taraftarlar böyle bir riske girmek istemez ve söylemlere karşın temkinli davranırlar.

100 milyon Euro kaybeder

2-Fenerbahçe’nin gelirleri azalır. Sarı lacivertliler sadece TV gelirlerinden değil daha birçok gelirden olabilir. Sponsor sayısı azalabilir. Bu nedenle sarı lacivertliler özelllikle aylık 10 milyon Euro’ya yaklaşan ödemelerini yapmakta zorlanabilir. Fenerbahçe ligden çekilmesi halinde 100 milyon Euro’ya yakın  gelir kaybına uğrayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!