Taraftar çubuklu takım Avrupalı model seviyor

Güncelleme Tarihi:

Taraftar çubuklu takım Avrupalı model seviyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2002 20:00

Türkiye Süper Ligi başladı. Ligdeki 18 takım yeni formalarıyla arz-ı endam ediyor. Forma deyip geçmeyin, onun da bir modası, her yıl değişen trendleri var. Trendler her yıl değişiyor ama taraftar ille de çubuklu forma diyor.

Takımların tercihi ise Avrupa takımlarının giydiği modellerin uyarlamaları. Her yıl genellikle üç tip forma üretiliyor. Biri evdeki maçlar, biri deplasman, diğeri ise karşı takım da aynı renklere sahipse giymek üzere tasarlanıyor. Oyuncular her maçta iki forma giyiyor. Kulüp yöneticileri maç sonunda tribünlere forma atılmasından hoşlanmıyor çünkü taraftarın, taraftar forması satın almasını istiyorlar. Galatasaray bu sezon İngiliz Umbro ile iki yıllık sözleşme yaptı. Sözleşmeye göre firma, takıma 1 milyon Euro ödeyecek. Diğer takımlar için de durum pek farklı değil. Spor giyim markaları takımlara formaların maliyeti artı satışlardan yüzde 20-30 pay ödüyor. Formalar dışında bir de seyahatlerde giymek üzere hazırlanan takımlar var. Onlar da yazlık ve kışlık olmak üzere, sezonun gözde renkleriyle ve eğilimleriyle tasarlanıyor.

Terim gold’u, Terim silver’ı

Cimbom bu sene Umbro ile çalışıyor. İngiliz firma takım için dört ayrı tipte forma hazırladı. Birinci grupta Galatasaray'ın geçtiğimiz sezon giymediği klasik çubuklu formalar var. İkinci grupta ise biçimleri aynı fakat renkleri değişen 3 tip forma yer alıyor. Tasarımı, İngiliz Milli Takımı'nın Dünya Kupası'nda giydiğiyle aynı.

Birinci tip forma düz kırmızı, sadece tek bir sarı şerit var üzerinde. Diğerleri ise gold ve silver formalar. Bunları özellikle Fatih Terim istemiş. Gold formayı takım Olimpiakos maçında giymişti. Tüm formalarda üç yıldız bulunuyor. Kumaş seçiminde daha hafif ve yumuşak olduğundan mikro polyester tercih edilmiş. Vücuttan terin kayıp gitmesine olanak tanıyor. Şortlarda da aynı kumaş kullanılmış. Tüm formalar uzun ve kısa kollu olarak üretildi. Göğüste Aria reklamı var. Umbro bu sezon Galatasaray'a alt yapıda da kullanacakları dahil olmak üzere 3 bin forma verecek.

Taraftar formaları takım için yapılanların aynısı ve daha ucuz versiyonları olarak piyasaya çıkacak. Ucuzlarda dizayn ve kumaş farkı var. Aksesuvarlardan fedakarlık edilmiş.

Galatasaray'ın seyahat giysilerini 1997 yılından bu yana Sarar hazırlıyor. Bu sezon bele oturan, dar omuz kesimli, iki veya üç düğmeli ceketler var. Gri, lacivert, siyah, kahve tonlarının yanı sıra yılın trend renkleri marango (koyu füme), camel ve yeşil takımlar da futbolcular için düşünüldü. Resmi ve şık giysilerin yanı sıra, spor giysiler de tasarlandı. Özel olarak tasarlanan rahat pantolonlar, şık trikolar ve tişörtler de koleksiyona ilave edildi.

GALATASARAY

Üretici firma Umbro (İngiliz)

Kaç tip Dört

Kullanılan kumaş Mikro polyester

Özellik Modeller 3 yıldızlı

Taraftar forması 18.5-24 Euro

Takım elbiseler Sarar


Kol altına ter önleyici iri gözenekli özel kumaş

Kara kartalların formalarını Puma yapıyor. Firma yetkilileri seçilen tasarımların takım imajıyla, renkleriyle bağdaştığını ve takım ruhunu yansıtan dizaynlar kullanıldığını söylüyor.

Bu sezon için üç tip yeni forma hazırlandı. İlki her takımda bulunan çubuklu forma. Ön ve arka çubuklu kısımlarına özel baskı yapılmış ve dikiş kullanılmamış. Böylece dikişlerin futbolcuyu rahatsız etmesi engelleniyor. Mikrofibre iplikten üretilen kumaş hafif, dayanıklı, kolay yıkanabilen ve kuruyabilen, leke tutmayan, anti-bakteriyel özelliklere sahip. Vücudun solunumuna olanak sağlıyor. Forma üzerindeki arma ve sponsor baskıları, özel pres teknikleri ile yerleştiriliyor. Formanın kol altındaki yan panelleri iri gözenekli, terlemeyi önleyici özel kumaştan yapılmış.

İkinci tip formalar ise beyaz. Kumaşı parlak görünümlü microfiye. Yaka örmeleri futbolcuyu rahatsız etmeyecek şekilde dizayn edilmiş. Diğer bir grubu ise kırmızı formalar oluşturuyor. Polyester-pike kumaştan üretilmiş. Kol altları ve formanın yan tarafları kullanımı kolay ve terlemeyi önleyici kumaştan yapılmış. Daha şık bir görünüm sağlamak için özel karyoka süs dikişleri kullanılmış.

Bütün formalardaki ortak özellik olan klasik Beşiktaş armasına 100. yılı belirten ilaveler yapılmış. Taklit ürünleri engellemek için dikişleri mümkün olduğunca zor ve özel işçilik isteyen şekilde gerçekleştirilmiş. Formaların üzerinde Beko, Puma ve Aria reklamı bulunuyor. Futbolcuya hareket kolaylığı ve rahatlık sağlayan, performansını artıran ve bedene göre değişen şort boyları kullanılmış. Paçalar yanlardan yırtmaçlarla daha da rahat kullanılır hale getirilmiş. Taraftarlara da aynı formalar satılıyor. İstenen isimler formaya ücretsiz olarak basılıyor.

SEYAHAT GİYSİLERİNDE FRANSIZ ÇİZGİSİ

Takımın seyahat giysilerini Cacharel (Fransız) üretiyor. İki yıllık anlaşma imzalandı. Yazlık ve kışlık iki ayrı takım hazırlanmış. Yaz kreasyonunda lacivert ceket ve ekru pantolondan oluşan koton takım Beşiktaş armalı. Üç düğmeli, bele oturan ceketin yakası punto dikişli. Ekru pantolon pilesiz, yandan cepli, aşağıya doğru daralarak iniyor ve düz paça. Kış kreasyonu ise lacivert ağırlıklı. Dört mevsim kullanılabilecek likralı kumaştan üretilmiş. Ceketler yine 3 düğmeli. Mavi beyaz çizgileri olan takımın ceketi çift yırtmaçlı. Gömlekler İtalyan yaka, mavi ve beyaz alternatifi var. Kravatlar mavinin tonları ve lacivert diyagonal.

BEŞİKTAŞ

Üretici firma Puma (Alman)

Kaç tip Üç

Kullanılan kumaş Polyester-pike

Özellik 100. yıl arması

Taraftar forması 28 dolar

Takım elbiseler Cacharel


Her maç için ikişer forma

Fenerbahçe'de formalar kulübün kendi firması Fenerium tarafından hazırlanıyor. Forma tasarımı yapılırken dünyadaki genel forma trendleri gözönüne alınmış. Bu arada sporcuların anatomik yapıları ile beden ölçüleri de hesaba katılıyor. Güncel çizgilerle, takımın klasik değerlerini harmanladık diyen kulüp yönetimi ‘‘Bir dünya takımı olarak’’ Fenerbahçe'nin görünümünü önemsiyor.

Bu amaçla üç tip forma hazırlanmış. İlki kendi evindeki maçlarda giyeceği çubuklu forma. Şortu duruma göre beyaz veya lacivert olabiliyor. Sarı lacivert çubuklar bedeni kaplıyor, kollar sarı ağırlıklı. İkinci tip, deplasmanda giyilen sarı forma. Şortu sarı veya lacivert oluyor. Lacivert yan parçalar ve biyeler ile tamamlanmış. Son grupta ise karşıdaki takıma göre giyilen beyaz forma var. Şortu beyaz, kolları lacivert ağırlıklı.

Tüm formalar yüzde yüz polyesterden yapılmış. Performans arttırıyor, vücuda nefes aldırıyor ve ter tutmuyor. Her maç için ikişer forma üretiliyor. Formaların üzerinde ana sponsor Aria'nın reklamı var.

Taraftar formaları iki tip üretiliyor. Fiyatı 43 milyon TL olanlar takımın giydiğinin aynısı. Taraftar forması olarak anılan formaların fiyatı ise 17 milyon 500 bin lira. Forma fiyatları ayrıca uzun veya kısa kollu oluşuna göre değişiyor.

Fenerbahçe'nin seyahatlerde giydiği takımları Damat Tween hazırlıyor. Firma Fenerbahçe için sadece takım elbise değil, daha spor bir ikinci koleksiyon da yarattı. Her iki koleksiyon da Fenerium mağazaları için özel tasarlandı. Yaz, kış ve bahar mevsimleri için üç ayrı takım var. Elbiselerin kumaşı mavi içi astar ve yine aynı renkteki punto dikiş ile çarpıcı bir görünüm sergiliyor. Takım elbiseler gibi gömlekler de vücuda oturan bir forma sahip. Gömlekler beyaz, yüksek yakalı ve geniş manşetli. Bej rengi ayakkabı ve kemerler de özel üretim.

FENERBAHÇE

Üretici firma Fenerium (Türk)

Kaç tip Üç

Kullanılan kumaş Polyester

Taraftar forması 17.5-43 milyon

Takım elbiseler Daman Tween


Trabzon’da İtalyan rüzgarı

Trabzonspor'un formalarını bu yıl Kappa hazırlıyor. Formalar dört ayrı tipte tasarlanmış. Düz beyaz, düz saks mavisi, düz bordo ve klasik çubuklu forma. Ancak klasik görüntünün biraz dışına çıkabilmek için çubuklu formada çizgiler daha kalın tutulmuş. Tasarımlar firmanın İtalya'daki merkezinden gelmiş. İtalyan Milli Takımı ve Roma takımı formaları için kullanılan tasarım ve kumaşın aynısı.

Kullanılan kumaş naylon-elasthane karışımı. Elasthane'nın özü likra. Futbolcu giydiği zaman kumaş topluyor ve vücudu sarıyor. Maç sırasında başka bir oyuncu tarafından forma çekildiği zaman hareket kaybı olmuyor. Ter emici özelliği sayesinde oyuncunun performansını arttırıyor. Her forma uzun ve kısa kollu üretiliyor. Şortlarda kullanılan kumaş ise polyester. Kollarda Aria reklamı var, göğüs reklamı henüz belli değil. Kappa yöneticileri tasarımın takımla bütünleşmesi gerektiğini söylüyor. Şort boyu standart. Formalar dört bedenli kesiliyor ama futbolcular genellikle large beden giyiyor. Kappa her maç için iki forma üretmiş. Takımın seyahat takımlarının kim tarafından yapılacağı ise henüz belli değil.

Taraftar formaları üç farklı modelde üretiliyor. Takımın giydiğinin aynı olanların fiyatı 56 milyon 500 bin lira. Polyester likra'dan üretilen taraftar forması 41 milyon 900 bin, sadece polyesterden üretilen ise 31 milyon 900 bin liradan satılıyor.

TRABZONSPOR

Üretici firma Kappa (İtalyan)

Kaç tip Dört

Kullanılan kumaş Naylon-elasthane

Taraftar forması 31-56 milyon

Takım elbiseler Henüz belli değil

Hangi takım hangi markayı giyiyor

TAKIM GEÇEN YIL BU YIL


Adanaspor Umbro Umbro

Altay Adidas Adidas

Ankaragücü Adidas Umbro

Beşiktaş Puma Puma

Bursaspor Umbro Adidas

Denizlispor Adidas Adidas

Diyarbakır Adidas Puma

Elazığspor Puma Puma

Fenerbahçe Fenerium Fenerium

Galatasaray Lotto Umbro

Gaziantep Lotto Lotto

Gençlerbirliği Puma Adidas

Göztepe Lotto Lotto

İstanbulspor Umbro Umbro

Kocaelispor Umbro Adidas

Malatya Puma Puma

Samsunspor Lotto Lotto

Trabzonspor Puma Kappa
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!