"Tahkim'in kararları nihai kararlardır"

Güncelleme Tarihi:

Tahkimin kararları nihai kararlardır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2012 11:19

Spor Genel Müdürlüğü (SGM) Tahkim Kurulu Başkanı Hasan Gerçeker, kurulun verdiği kararların sporda son nokta olduğunu vurgulayarak, “Tahkim Kurulu'nun kararları nihai kararlardır. Tahkim Kurulu kararları için hiçbir yargı mercine başvurulamaz” dedi.

Hasan Gerçeker, kurulun aldığı kararların, sporda disiplini sağladığını belirterek, “TFF'nin ve bağımsız spor federasyonlarının ayrı ayrı birer tahkim kurulu var. Her ikisinin ayrı kuruluş kararları var. Tahkim Kurulu'nun aldığı kararlar son kararlardır. Tahkim Kurulu kararları için hiçbir yargı mercine başvurulamaz. Bunun istisnası var. Uluslararası Tahkim Mahkemesi (CAS) var. Belli konularda bu mahkemeye başvurulabiliyor. Doping ve şike konularında resen başvuru yapılabiliyor” değerlendirmesini yaptı.

Hiç pişmanlık duymadı

Başkan Hasan Gerçeker, görevi süresince aldığı kararlar konusunda pişmanlık duymadığını kaydetti.

Görev sürecinde, bazen bıçak sırtı dediği olaylar yaşadığını ifade eden Gerçeker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Düşündüğüm zaman verdiğimiz karardan pişman olduğumuz, yahut keşke şöyle verseydik dediğimiz bir karar hatırlamıyorum. Bazı şeyler öyle de olsa oluyor, şöyle de olsa oluyor. Biz sadece hukuk mantığıyla, hukukun amaçları doğrultusunda, konulan kuralların amaçları ve kapsamları konusunda yorum yaparak, bir sonuca varıyoruz. Bizim verdiğimiz kararlar kesin.”
Tahkim Kurulu'nun verdiği kararların spor disiplinini sağlamak açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Gerçeker, “Bizim verdiğimiz kararları beğenmeyenler, eleştirenler olabilir, gayet doğaldır. Fakat uygulamak zorunluluğu vardır. 3 aylık süreç içinde tüm federasyonların genel kurulları ertelenmeden yapılabildi. Bu da sonuç itibariyle güzel bir şey” dedi.

Bakanlık olması kurulu etkilemedi

Başkan Hasan Gerçeker, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın kurulması sonrasında Tahkim Kurulu yapısında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti.

GSGM'nin eskiden tamamen özerk bir genel müdürlük olduğunu ifade eden Gerçeker, sözlerini şöyle sürdürdü: “GSGM, eskiden Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı'na bağlıydı. Şimdi tamamen ayrı bir bakanlığın bünyesinde. Belli ölçüde yine özerktir diyebiliriz ama teşkilat olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olarak teşkilatlanması yapıldı. SGM, birçok bakanlık düşünüldüğünde çok geniş bir teşkilattır. Bakanlığa geçince tüm teşkilat baştan sona yenilendi ama Tahkim Kurulu yapısında bir değişiklik olmadı. Bağımsız bir kurum olarak varlığını korudu. En kısa zamanda, daha iyi şartlarda çalışma imkanı bulacağımıza inanıyorum.”

17 senedir kurulda görev yapıyor

Tahkim Kurulu Başkanı Hasan Gerçeker, 17 senedir spor hukukuyla ilgili görev yaptığını söyledi.

Tahkim Kurulu'nun 2006 yılında faaliyete geçtiğini dile getiren Hasan Gerçeker, “1995 yılında yeni Yargıtay Üyesi olmuştum. Merkez Ceza Kurulu'nda görev almam için talep gelince, 1995 yılında üye olarak göreve başladım. Sonrasında başkan vekili ve ardından başkan oldum. 2006 yılında Tahkim Kurulu ile ilgili yasa değişikliği yapıldı. Tahkim Kurulu ilk kurulduğunda, kurucusu ve başkan olarak ben göreve başladım. Bugüne kadar yani 17 senedir spor hukukuyla ilgili görev yapıyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!