Suriye'den şartlı işbirliği önerisi

Güncelleme Tarihi:

Suriyeden şartlı işbirliği önerisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2006 12:02

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallem, ateşkes sağlanması ve mahkum değişimi karşılığında ülkesinin Lübnan'daki krize çözüm arayışında işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

İtalya'nın başkenti Roma'da başlayan Lübnan konulu uluslararası konferansa davet edilmeyen Suriye'nin Dışişleri Bakanı El Muallim, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, “Olumlu bir rol oynamak için girişimde bulunmaya hazırız. ABD'nin, ateşkesi ve mahkum değişimini kabul etmesi için İsrail'e baskı yapmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

Hizbullah'a Şam tarafından silah temin edildiği yönündeki haberleri yalanlayan El Muallim, “Hizbullah, haftalarca savaşmasına yetecek kadar cephaneye sahip ve bu silahlar kesinlikle Şam'dan geçmiyor” dedi.

İsrail'in Hizbullah'ın askeri planda zayıflamış olabileceğine ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Suriyeli Bakan, “Bu gerçek olamaz, çünkü Hizbullah Lübnan halkının üçte birini temsil ediyor” ifadesini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim, Roma'daki konferansa davet edilmediklerine üzüldüğünü belirtti, bununla birlikte İtalya'nın söz konusu konferans konusundaki girişimini takdirle karşıladıklarını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Roma'daki uluslararası konferansta Suriye ve İran'ın rolünün de ele alınacağını açıklamış ve “İran ile Suriye'nin çözümün bir parçası olmasını bekliyorum, onlarla irtibattayım” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!