Sporla değişen engelli hayatlar

Güncelleme Tarihi:

Sporla değişen engelli hayatlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 11:30

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesindeki tekerlekli sandalye basketbol takımının oyuncularından kimi geçirdiği trafik kazası, kimi küçük yaşta yanlış iğne vurulması sonucu engelli kalsa da, bu genç insanlar engellerinin hayatlarını engellemesine izin vermediler.

Gümüşhacıköy Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın oyuncuları, hayat hikayeleri ve azimleriyle dikkati çekiyor.

İlçede yaşayan ve üç kardeşten ortancası olan 21 yaşındaki Selçuk Hopan, 16 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatının tamamen değiştiğini ve engelli kaldığını söyledi.

Kazadan sonra uzun bir tedavi süreci geçirdiğini, sonrasında ise eve kapandığını belirten Hopan, “Bu benim için uzun bir süreçti. Hayatımda neler olacağı, nasıl olacağını hakkında hiçbir fikrim yoktu. Daha sonra tekerlekli basketbol sporu ile tanıştım. Bu spor benim evden çıkmama neden oldu. Öz güvenim geri geldi. Hayata bakış açım tamamen değişti. Yani hayata yeniden doğmuş gibi oldum” diye konuştu.

MİLLİ TAKIMA SEÇİLDİ, İTALYA'YA GİTTİ

Hayatının tamamen spor ve basketbol olduğunu anlatan Hopan, spor sayesinde engelinin yaşamaya engele olmadığını öğrendiğini söyledi.

Basketbol sayesinde milli takıma seçildiğini, İtalya'ya gittiğini anlatan Hopan, şöyle devam etti:
'Büyük hedeflerim oluştu. Milli takıma seçildim, bu spor sayesinde yükseldim. İtalya'ya gittim. Benim için yurt dışına çıkmak çok uzak ihtimaldi, ama bu sporla tanıştıktan sonra yurt dışına çıkmak, İtalya'yı görmek, orada milli takımla 4. olmak benim için büyük bir gururdu. En büyük hedefim ise A milli olmak. Bunun için de sürekli çalışıyorum.”
Ailesinden ve çevresinden destek gördüğünü vurgulayan Hopan, çevresindeki insanların kendisiyle gurur duyduğu için mutlu olduğunu ifade etti.

Engellilere önerilerde bulunan Hopan, insanların başına her türlü şeyin gelebileceğini, engellilerin asla eve kapanıp bir köşede oturmamaları, sokağa çıkmaları, gezmeleri, spor yapmaları gerektiğini, bu şekilde daha mutlu olacaklarını dile getirdi.

SPOR SAYESİNDE EVLENİP YUVA KURDULAR

Takım sporcularından SSK emeklisi Savaş Kılıçarslan (38) ise küçük yaşta yanlış bir iğne sonucu engelli kaldığını, son 3 yıldır sporla uğraştığını söyledi.

Sporla hayatının değiştiğini ve artık çok daha mutlu olduğunu ifade eden Kılıçarslan, “Emekli olduktan sonra ne yapabilirim diye düşünürken bu sporla tanıştım. Eşimle basketbol sayesinde birbirimizi tanıdık. Onunla takımda beraber oynuyoruz. Bir yıllık nişanlılık döneminden sonra 9 ay önce evlendim. Hayatla ilgili beklentilerimin azaldığı bir dönemde, tekerlekli basketbol sayesinde en iyi arkadaşımı, eşimi, can yoldaşımı buldum” diye konuştu.

Satu Kılıçarslan (38) ise kalça çıkığı nedeniyle doğuştan engelli olduğunu, yaklaşık 3 yıldır tekerlekli basketbol sporuyla uğraştığını, spor sayesinde eşiyle tanışarak evlendiğini ve hayatının, hayallerinin gerçek anlamda tamamen değiştiğini kaydetti.

Sporla öz güveninin arttığını belirten Kılıçarslan, eşini ve basketbolu çok sevdiğini, hayal ettiği mutluluğu yakaladığını dile getirdi.

MİLLİ TAKIMA SEÇİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Gümüşhacıköy Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nda yer alan doğuştan engelli başka bir sporcu Melike Doğru (28) ise 2 yıldır spor yapmasına rağmen basketbolla ilgili büyük hedeflerinin olduğunu belirtti.

Antrenmanların haricinde basketbol maçı izlemeyi ve kitap okumayı çok sevdiğini anlatan Doğru, “Hedefim basketbolda hızla ilerlemek. Bu sporu çok seviyorum ve bırakmamayı düşünüyorum. Milli takım seçmelerine ilk defa katılacağım. Umarım seçilirim. Bunun için azimle çalışıyorum” dedi.

Küçük yaşta geçirdiği hastalık sonucu verilen bir ilaçtan dolayı engelli kalan Hülya Çalık (30) da arkadaşı Melike Doğru ile Şubat ayı sonunda Alanya'da toplanacak milli takım kampına seçilmek için başvurduklarını ve bunun heyecanını yaşadıklarını kaydetti.

Hem belediyede çalıştığını hem de spor yaptığını anlatan Çalık, kendisine destek olan herkese teşekkür ederek, “Engelli bir birey olarak sosyal bir hayatım yoktu. Spor yapmaya başlayınca hayatımdaki her şey değişti. Spor yaparak hayatımdaki bütün olumsuzlukları unuttum” diye konuştu.

Gümüşhacıköy Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Kazım Uysal ise Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunca desteklenen tüm spor faaliyetlerini, engellilerin sporla rehabilite edilmesi yönünde uyguladıklarını bildirdi.

Takımlarının 2. Bölgesel Lig C Grubu'nda mücadele verdiğine işaret eden Uysal, 2009-2010 sezonunda play-off'lara katılma şansı elde ettiğini, ancak bir üst lige çıkamadıklarını, hedeflerinin sırasıyla önce Birinci Lig'e daha sonra da Süper Lig'e çıkmak olduğunu söyledi.

Uysal, ilçelerinde bulunan engelli insanların spor yaparak yaşama tutunmalarını sağladıklarını, bu nedenle mutlu olduklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!