Sporculara uyarı: Bayramda ithal et yemeyin

Güncelleme Tarihi:

Sporculara uyarı: Bayramda ithal et yemeyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2010 21:31

Dopingli çıktığı için pistlerden ömür boyu men edilen milli atlet Süreyya Ayhan Kop'un doktoru Tamer Çavuş, ithal kurbanlıkların hormonlu çıkabileceğine dikkati çekerek, “Bu etlerden yiyen sporcuların kontrollerde dopingli çıkma olasılığı var, biz bunu Süreyya'da yaşadık” dedi.

Haberin Devamı

Kurbanlık ithal hayvanlara hormon enjekte edildiği iddialarına ilişkin  son günlerde basında yer alan haberlerle ilgili AA muhabirinin sorularını  yanıtlayan Dr. Tamer Çavuş, bu konunun sporcuları yakından ilgilendirdiğini  vurguladı.İthal hayvanlarda hormona rastlanmasıyla ilgili tartışmaların, Kurban  Bayramı'nın yaklaşmasıyla yeniden alevlendiğini belirten Çavuş, “Hayvanların  daha geniş kas kütlesine sahip olup, daha ağır çekmelerini sağlamak için steroid  hormonu kullanımı çok yaygın” dedi.

Bunun, dünyada ve ülkemizde sık kullanılan bir yöntem olduğunu ifade eden  Tamer Çavuş, “Ülkemizde de yasaklılar arasına girmiş veteriner ilaçları, ülkeye  kaçak sokuluyor ve besiciler bunu çok kullanıyor” diye konuştu.

Hormon kullanılmış hayvanların etlerinden yiyen sporculara yapılan doping  kontrollerinde “steroid” hormonunun tespit edildiğini dile getiren Dr. Çavuş,  “Bu, tıp literatürlerine geçmiş bir şey. Biz bunu Süreyya'nın savunmasında da  belirtmiştik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tamer Çavuş, bu etlerden yiyen sporcuların, kontrollerde dopingli çıkma  olasılıklarının bulunduğunu belirtirken, sporcuların artık dikkatli olması  gerektiğini, doping kontrollerinin pozitif çıkabileceğini belirtti.

 Eski milli atlet Süreyya Ayhan'ın verdiği numunede çıkan yasaklı  “steroid” hormonunun, Meksika restoranında yediği dana etinden geçmiş  olabileceğini de hatırlatan Çavuş, “Güreşçi olur, basketçi olur, futbolcu olur.  Böyle bir tehlikenin varlığını insanların bilmesinde fayda var diye düşünüyorum”  diye konuştu.
       
"HAYVAN HORMONLUYSA SPORCUYA GEÇER”
         
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Haydar Demirel ise ithal hayvanlarda hormon kullanılıp  kullanılmadığı hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Bu hayvanların görünüşlerinin daha iri olduğunu, ancak bunun genetik  özelliklerinden de kaynaklanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Demirel, “Ancak  hayvanın daha iri görünüp, ağır çekmesi için steroid hormonu kullanılmış ise bu  tabii ki sporcuya geçer. Bununla ilgili çalışmalar tıp dünyasında mevcut.  Süreyya, kesinlikle doping kullanmadığını belirtmiş ve savunmasında, steroid  hormonunun, yediği etten geçmiş olabileceğine dikkati çekmiştik”  değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!