Sporcular dikkat! İthal kurban eti yemeyin

Güncelleme Tarihi:

Sporcular dikkat İthal kurban eti yemeyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2010 00:00

Tamer Çavuş, “İthal hayvanlar hormonlu olabiliyor. Bu etlerden yiyen sporcuların kontrollerde dopingli çıkma olasılığı var. Bunu Süreyya’da da yaşadık” dedi.

Haberin Devamı

DOPİNGLİ çıktığı için pistlerden ömür boyu men edilen milli atlet Süreyya Ayhan Kop’un doktoru Tamer Çavuş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi sporculara uyarıda bulundu. Son dönemde sayıları hızla artan ve Güney Amerika ülkelerinden gelen ithal kurbanlıkların hormonlu çıkabileceğini belirten Çavuş, “Bu etlerden yiyen sporcuların kontrollerde dopingli çıkma olasılığı var, biz bunu Süreyya’da yaşadık” dedi.

Süreyya dana eti yedi

Hayvanların daha geniş kas kütlesine sahip olup, daha ağır çekmelerini sağlamak için steroid hormonu kullanıldığına dikkat çeken Çavuş şunları söyledi: “Hormon kullanılmış hayvanların etlerinden yiyen sporculara yapılan doping kontrollerinde ‘steroid’ hormonunun bulunduğu tespit ediliyor. Geçmişte Süreyya’nın verdiği numunede çıkan yasaklı ‘steroid’ hormonu da Meksika restoranında yediği dana etinden geçmiş olabilir. Güreşçi olur, basketçi olur, futbolcu olur. Böyle bir tehlike var.”

Savunmasında belirtti

Bilim dünyasında et-doping ilişkisi üzerine bir başka açıklama da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Haydar Demirel’den geldi. Yenilen etin doping etkisi yapabileceğini doğrulayan Demirel de “Eğer hayvanın beslenmesi sırasında daha iri görünüp, ağır çekmesi için steroid hormonu kullanılmış ise bu tabii ki sporcuya geçer. Bununla ilgili çalışmalar tıp dünyasında mevcut. Süreyya Ayhan, kesinlikle doping kullanmadığını belirtmiş ve savunmasında, steroid hormonunun, yediği etten geçmiş olabileceğine dikkati çekmişti” dedi.

Haberin Devamı

GARİP DOPİNG OLAYLARI

CONTADOR:
Dopingli çıkan ünlü bisikletçi Alberto Contador, yediği bozulmuş et yüzünden vücudunda böyle bir madde bulunduğunu iddia etti.
Futbolcuyken dopingli çıkan Barcelona Teknik Direktörü Pep Guardiola, bu durumu sık sık domuz eti yemesine bağladı.

Cannavaro
Fabio Cannavaro’yu arı soktuğu için bir iğne yapıldı. Ancak bu iğne nedeni ile dopingli çıktı.
Brezilya’nın efsanevi futbolcusu Romario, saç dökülmesini engelleyen ilaç kullandığı için dopingli çıktı. Sonradan cezası kaldırıldı.

Haberin Devamı

GASQUET
Fransız tenisçi Richard Gasquet kanında kokain bulunduğu için dopingli sayıldı. Sonrasında Gasquet’nin masum olduğu, kokain bağımlısı biri ile uzun uzun öpüştüğü için dopingli çıktığı anlaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!