Red Bull Formulaz geleneği devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Red Bull Formulaz geleneği devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 15:31

Doğuşu 1900’lü yılların başlarına dayanan ve yüksek noktalardan aşağı daha hızlı inmek için üretilen tahta arabalar, o zamanlar ulaşım için kullanılırken şimdilerde katılımcılarına ve izleyenlere heyecan dolu anlar yaşatan bir yarış şenliğine dönüştü. Geçmişi bu kadar eskilere dayanan tahta arabaların, bir şölene dönüşmesi ise 20. yüzyılın sonlarına doğru gerçekleşti. 100 yıldır Ardeşen’in kültürünün bir parçası olan tahta arabalar, Red Bull Formulaz adıyla bu sene 13’üncü kez sahneye çıkacak. 17 Temmuz Pazar günü Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde yapılacak olan Red Bull Formulaz’da genç yaşlı herkes Türkiye’nin en hızlısı olmak için direksiyon başına geçecek.

Haberin Devamı

Tahta arabaların şenliği olarak bilinen Formulaz’ın doğuşu aslında 1900’lü yıllara dayanıyor. Geçmişi bu kadar eskilere dayanan tahta arabaların, bir şölene dönüşmesi ise 20. yüzyılın sonlarına doğru gerçekleşti. Bu dönemde Ardeşen’e yol yapımı başlamış olsa da bu yolları kullanacak hiç araç yoktu. Daha sonra bölgeye Almanya’dan bir araç geldi. Bu araca imrenen Ardeşenliler kendilerine bu araca benzeyen tahtadan arabalar yaptı. Tabii ki bu araçların ne freni ne de motoru vardı. Daha sonra 2009 yılında 3 arkadaşın ‘Neden bu araçlarla yarış yapmayalım ki’ diyerek ateşini yaktığı şenlik, 2011 yılından beri Red Bull Formulaz olarak düzenleniyor

Fren yok, kıl çorap var

Red Bull Formulaz kısa sürede Karadeniz’in en önemli geleneklerinden biri haline dönüştü. Bu gelenek sadece Türkiye’de değil dünyada da bilinirliği çok yüksek olan bir festival olmayı başardı. Bu festivalde katılımcılar için de iki önemli kural var; ilki 18 yaşını geçmek ikincisi ise kıl çorap ve lastik ayakkabı giymek. Bölgenin simgelerinden biri olan kıl çoraplar hem bir geleneğin devamı olarak görülüyor hem de fren görevi görüyor. Uzunluğu 1600 metreyi bulan, oldukça eğimli bir parkurda gerçekleştirilen Red Bull Formulaz’da yarışmacılar, 70 km/s’lik hıza ulaşabilen araçlarını durdurmak istiyorlarsa, kullanabilecekleri en iyi fren işte bu kıl çoraplar oluyor. Yani Formulaz demek, biraz tahta araç biraz da kıl çorap demek.

Haberin Devamı

Red Bull Formulaz 13’üncü kez Ardeşen’de

Red Bull Formulaz, bu sene 13’üncü kez Rize’de düzenlenecek. Red Bull, Formulaz Derneği ve Tunca Belediyesi'nin birlikte düzenleyeceği Red Bull Formulaz, 17 TEmmuz Pazar günü bir kez daha kendine özgü kuralları ve eğlenceli parkuru ile hem katılımcılara hem de izleyicilere heyecan dolu anlar yaşatacak. 

Red Bull Formulaz geleneği devam ediyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!