Her finalin kendine ait bir hikayesi vardır.

Güncelleme Tarihi:

Her finalin kendine ait bir hikayesi vardır.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 15:53

Bu hikayede genelde heyecan, sürpriz, rekabet, şans ya da şanssızlık temaları ön plandadır. 2018 U15 Kızlar Türkiye Şampiyonasında ise bütün bu temaları aynı anda içeren dramatik bir final izledik. Finalin son 10 saniyesine girildiğinde Galatasaray U15 takımı 48-46 önde ve rakibi Mersin BŞB U15 takımı hücumdaydı.

Haberin Devamı

O saniyeye gelmek Galatasaray için kolay olmamıştı. Zira 38. dakikada o ana kadar maçın en büyük sayı farklarından biri ile 46-41 ile önde olan Mersin BŞB U15 takımıydı.

Mersin BŞB takımı shooting guardı Yaren Vural Helin Ata’nın tepedeki pick’inden 3 sayı isabeti bularak takımını finalde 49-48 öne geçirdiğinde kalan süre yalnızca 3 saniyeydi.

Dipten top çıkaran Galatasaray oyun kurucusu Bahar Kalkan’a dört faul limitini doldurmuş Mersin BŞB tarafından faul yapılınca, günün başarılı ismi, çizgiden bulduğu tek isabetle finali 49-49 ile uzatmaya taşıdı.

Uzatmada finalin kritik isimlerinden U14 forvet Sudenur Akarpa, ve şampiyonlukta büyük payı olan forvetler Simge Tokmak ve Arifecan Vardar’ın sayıları ile Galatasaray 54-51 kazandı ve Şampiyon oldu.

Haberin Devamı

Galatasaray U15 takımının şampiyonluğunda son saniyede rakip tarafından yapılan faulün rol oynadığı düşünülse de asıl başarının 54-51 skorlu finalde kenardan gelerek toplam 22 sayı üreten forvetler Sudenur Akarpa (12s), Berra Gülen (7s), shooting guardlar Ecenur Türk (3s) ve Berna Şahin’in (2s) içinde olduğu rotasyona ait olduğunu not etmek gerekiyor.

Yarı finalde toplam 47 sayı üretirken büyük bir yorgunluk maliyeti ile karşılaşan, finalde Mersin BŞB U15 tarafından özel savunulan Galatasaray’ın güçlü forvetleri Arifecan Vardar (9s,14rb) ve Simge Tokmak’ın (9s,17rb) skora sınırlı katkısı rotasyondaki bu isimlerin aldığı sorumluluk ile telafi edilmiş oldu.

Şampiyon Galatasaray’da finalin oyuncusu rakip guardlara yaptığı etkili savunma ile arkadaki savunmacıların işini kolaylaştırırken, çok kritik 3 sayılık isabetler ile takımının geriye düştüğü her an maçta kalmasını sağlayan oyun kurucu Bahar Kalkan oldu.

Guardlar Nazar Yılmaz, Meltem Nurkovic kritik anlarda savunma başarıları ile, shooting guard Beyza Muric ise ürettiği 5 asist ile dramatik finalin sonucuna etki eden diğer isimlerdi.

Mersin BŞB takımında 19 sayı 16 ribaunt ile oynayan skorer guard Gözde Gürer en ön plandaki oyuncuydu. 1.80 Üzerinde boyu, coast to coast yeteneği ve giderek daha başarılı olduğu dış şutlarıyla hücum portföyü çok geniş olan Gözde Gürer, daha güçlendiği zaman jenerasyonunun en ön plandaki ismi olmaya aday.

Haberin Devamı

Unutmadan bir diğer önemli noktayı da burada eklemek yerinde olur.

Geçen yılki U14 Türkiye Finalinde de en skorer oyuncu olan yetenekli ismin 2017 yılında yapılan B Milli Takım izleme kampına çağrılmaması “geçmiş dönemde” altyapı milli takımlarında ne ölçüde büyük yanlışlar yapıldığının en somut örneklerinden biriydi.

Kaynakların sınırlı olduğu kadın basketbolunda,isimlerin büyük ölçüde değiştiği altyapı milli takım organizasyonunda bu ölçekte yanlışlara artık tahammül imkanı kalmadığını, geçen yıl U18 ve U20 Milli takımlarında küme düşerek görmüş bulunuyoruz.

Gümüş madalya kazanan Mersin BŞB takımında dış şut özelliğine, penetreler ile çok yönlülük getiren Yaren Vural güçlenip çabuklaşması halinde gelecekte de ön planda bir isim olacak.

Haberin Devamı

Takımın en önemli figürlerinden oyun kurucu Hazal Bayır, geçen yılki etkili çizgisini bu yıl daha geliştirmeyi başaran isimlerden biri. Artacak tecrübesi ile heyecanını kontrol etmeyi öğrenip çabukluğunu arttırdıkça sahaya olan hakimiyeti ile milli takımlarda izleyeceğimiz bir yol haritasına sahip olacak.

Mersin BŞB Takımında Helin Ata ve Doğa Narin sert maç tecrübelerini arttırmaları halinde bu jenerasyon için gerekli güç faktörünü pota altında sağlayacak oyuncular.

Takıma bu sezon katılan İrem Karakız ve Gizem Karakız rotasyonu genişletirken savunma ve skor matematiğine katkılarıyla alınan gümüş madalyada pay sahibi oldular.

U15 Türkiye Şampiyonasında kulüp bazında yapılan vahim yanlışlar olduğuna dikkat çekmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Dış şut, “coast to coast”, dribbling ile oyuncu eksiltme ve asist yenetekleri ön plandaki bazı oyuncuların, gelecekte Türk basketboluna, kulüplerine ve kendilerine değer katacak pozisyonların dışında, sonuca ve maç kazanmaya endeksli olarak yalnızca güçlerinden yararlanmak üzere pota altında oynatılması son derece üzüntü vericiydi.

Burada şimdilik isim belirtmeyi uygun bulmuyorum. Maçları izleyenler zaten gözlemleme imkanı buldu.

Bu uygulamaları genelde kulübün hatasından ziyade tecrübesiz teknik ekiplerdeki “anlık rehberlik eksikliğine” bağlamak gerektiğini düşünüyorum.

Gelecek sezon devam etmesi halinde hem oyunculardan hem de Türk basketbolundan çok şey alıp götürecek bu tip yanlışların hem kulüp hem de TBF yetkilileri tarafından takip edilerek zamanında önlenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Tekrar etmek gerekirse, kaynakların sınırlı olduğu kadın basketbol altyapısında gerçekten bu ölçekte yanlışlar yapma marjımız kalmamış durumda.

U15 Kızlar Türkiye Şampiyonasında bronz madalya ise Çankaya Üniversitesi’nin oldu.

Madalya maçına iyi savunma, guardlar Mariya Taşer ve Elif Pergel’in fastbreak sayıları ile başlayan Çankaya Üniversitesinde, bu ikiliye takip basketleri ile power forvet Berfin Baran ve isabetli pull up’ları ile shooting guard Eda Aktaş katıldı.

Fenerbahçe ise eksik bir kadroyla geldiği turnuvanın son gününde rakip kadar yorgunlukla da mücadele edince ilk çeyrek 19-8 Çankaya Üniversitesi lehine bitti.

2. Çeyrekte forvet Elif Dila Bayrak’ın savunma ve ribauntlara katkısı, Mariya - Berfin ikilisinin toplam 23 sayısı ile fark açıldı. Fenerbahçe’de forvet Selen İrem Baş, oyun kurucu İrem Erdik, forvet Çağla Karatekin, combo guard Ayşe Yılmaz’ın sayılarına rağmen devre 35-17 Çankaya Üniversitesi üstünlüğünde sonlandı.

3. Çeyrekte F.Bahçe ribauntlarda dengeyi sağladı. Shooting guard Lena Sincar’ın pull up isabetleri, forvetler Santina McMillan, Çağla Karatekin ve Nazlı Talay’ın yakın mesafe isabetleriyle sayı buldu. 21-16 Çankaya Üniversitesi lehine biten bu çeyrekte Mariya Taşer’in ritmi giderek yükselirken, forvet Michelle Arens, guard Nehir Öcal, bir kez daha double double yapan Berfin Baran farkı koruyan oyuncular oldu.

Son çeyrekte Fenerbahçe Yağmur Güleryüz, Ayşe Yılmaz ve Selen İrem Baş ile sayılar bulsa da ritmi devam eden Çankaya Üniversitesi U15, 10 sayı üretip 14 asist yapan Elif Pergel ve 28 sayı ile oynayan Mariya Taşer’e Nisa Özden’in de katılması ile maçı 69-42 kazandı.

Üç oyuncunun 2 haneli istatistik ürettiği Çankaya Üniversitesi U14 kategorisinde elde ettiği başarıyı tekrarlayarak bronz madalyaya ulaştı.

Bu turnuvaya oldukça eksik bir kadro ile gelen Fenerbahçe’de combo guard Ayşe Yılmaz, U16 Türkiye Finalinin skorer ismi forvet Çağla Karatekin, aldığı sürenin karşılığını iyi performans ile veren guardlar Lena Sincar ve İrem Erdik, U14 forvet Selen İrem Baş ön plandaki isimlerdi.

Pivot Yağmur Güleryüz sezonun son aylarındaki çıkışını bu turnuvada bazı maçlarda devam ettirdi.

Turnuvada 5. Sırayı elde eden Urla Belediyesi bu turnuvanın en potansiyel sahibi oyuncusu Selin Rachel Gül’ün liderliğinde şampiyon olan Galatasaray önünde 37 dakika, 3. sırayı elde eden Çankaya Üniversitesi önünde 34 dakika önde oynadı.

Kadrosundan ayrılan isimlerin daralttığı rotasyona rağmen geçen yıla oranla daha başarılı basketbol sergileyen Urla ekibinde forvet Gülsima Namlı, guardlar Ezgi Demirtaş ve Çağla Tezel, forvetler Buse Avcı ve Damla Baybar daha ön plandaki isimlerdi.

Selin Rachel Gül boyundan beklenmeyecek ölçüde topla kolay, dışarıda savunmasını eksiltebilen bir oyuncu. Bu sene ayakları son derece çabuklaşmış. Etkileyici bir koordinasyon ve zamanlama yeteneği ile her iki potada ribaunt ve skor silahlarına sahip bir oyuncu.

Dışardan şut atarak, kendisine çok yönlü hücum özellikleri eklemesi halinde Türk basketbolunun ihtiyacı olan uzun boylu “üç numara” profilinin jenerasyonundaki en başarılı ismi olabileceğine inanıyorum.

6. Sırayı alan Samsun Canik Belediyesi guard Merve Albayrak gibi geçen yılki U14 takımında çok önemli performans sergileyen isimlere bu sezon gelişim takımında yer verince ideal kadrosu ile turnuvaya gelemedi.

Etkili dış şutlarıyla Sıla Öztürk, savunmacı guard Gamze Duran, oyunun her iki yönünü de iyi oynayabilen forvetler Ezgi Uysal ve Pınar Durmuş ve oyun kurucu Nurselin Yılmaz ön plandaki oyunculardı.

İstanbul Üniversitesi sakatlığı nedeni ile turnuvaya katılamayan etkili forveti Ayşenaz Kurtuldum’un yokluğunda 7. sırada yer aldı. Forvet Öykü Öktan, guardlar Esra Yosmaoğlu, Melisa İkizceli, Sena Balkan daha ön plandaki isimlerdi.

Kahramankazan Belediyesi yedi U14 oyuncusu ile geldiği turnuvada ilk 8 arasında yer almayı başardı. Shooting guardlar Nurgül Ersoy, Nazlı Çalışkan, forvet Sina Konuksever, guard Sude Gündüz geniş bir rotasyon ile oynayan Ankara ekibinde dikkat çeken oyuncular oldu. (Basketfaul)

En popüler basketbol bahislerini incelemek için buraya tıklayın!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!